Skip to Content

<

Vanhat mitat

A cache by vikunja Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/30/2007
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ennen 1886-1892 tapahtunutta metrijärjestelmään siirtymistä Suomessa oli käytössä rinnakkain ruotsalainen ja venäläinen mittajärjestelmä. Vanhat mitat säilyivät vielä metrijärjestelmänkin rinnalla hyvin kauan. Vuonna 1960 perustettu SI-järjestelmä on otettu käyttöön lähes kaikkialla maailmassa. Tuumaan ja jalkaan perustuvia mitoituksia on edelleen käytössä. Mittayksiköinä toki käytetään metrijärjestelmän yksiköitä.

Löytääksesi tämän kätkön joudut suunnistamaan, perehtymään vanhoihin mittoihin ja ratkaisemaan pienen mysteerin. Jalan kuljettava matka maastossa voi olla lähes 10 virstaa. Matkan pituus riippuu pysäköintipaikan valinnasta ja onnesta. Varaa siis mukaasi ainakin pari korttelia juotavaa ja jotain pientä välipalaa. Tukevat jalkineet ovat myöskin tarpeen. Suossa ei tarvitse rämpiä, kunhan osaa vähän lukea karttaa. Maasto on pääosin helpohkoa suunnistusmaastoa. Alueella on useita polkuja kuten esim. maastoon merkitty Kaarinan polku.

Kätkön lopulliset koordinaatit ovat N 61º 31.ABC' E 23º 58.DEF'. Puuttuvat desimaalit A, B, C, D, E ja F saat suunnistusrasteilta. Suunnistuksessa tarvittavan kartan saat annetuista koordinaateista. Siellä on neljä samanlaista 1:10000 mittakaavaista muoviin laminoitua suunnistuskarttaa. Karttoihin on merkittynä rastien paikat lukuunottamatta rastia numero 1. Sen sijainnin selvittämiseksi täytyy ratkaista seuraava mysteeri.

Kun arsinoin rastilla viisi etäisyyttä rastille yksi totesin: Jos lentäisin aivan suoraan rastille. Kuten kolmen linjan kiväärin luoti. Matkaa kertyisi lähes tasan 554. Jos sen sijaan. Menisin ensin sinne suuntaan, mihin aurinko laskee. Siis länteen. Sitten jatkaisin kohti pimeää. Viivasuoraan. Olisin perillä. Tällä tavoin koukaten osuisin rastin 1 kohdalle yhden kapanalan suuruiselle alueelle. Siitähän sen jo voisikin sitten varsin helposti löytää.

Maastossa on 11 rastia, joiden sijainnit on merkitty karttaan, rastia 1 lukuunottamatta. "Rastilippuina" toimivat valkoiset Minigrip (14x20 cm) pussissa olevat laput, joissa on kätkön tunnus (GC140FA), rastin numero ja jokin puuttuvista luvuista (esim. C=2). Koska puuttuvia lukuja on vähemmän kuin rasteja ei kaikissa lapuissa ole lukua. Osa rasteista on piilotettu "geokätkömäisesti" osa on näkyvillä. Noin pieni lappu ei tosin loista samalla tavalla kuin oikea rastilippu. Rastien kuvaukset:

 1. Keskimmäisen 2 arsinaa korkean kiven kohdalla pienessä kuusessa
 2. 2 arsinaa korkean kiven pohjoispuolella puussa
 3. 4 kyynärää korkean lohkareen halkeamassa
 4. Pohjoisen 5 jalkaa korkean kiven koillispuolella puussa
 5. Pohjoisen jyrkänteen pohjoispäässä puussa
 6. Keskimmäisen 6 kyynärää korkean jyrkänteen halkeamassa
 7. Männyn ja kallion välissä
 8. Laavun läpi kasvavan kuusen oksassa
 9. Rajapyykin pohjoispuolella kuusen oksassa
 10. Kahden arsinan korkuisen kalliokumpareen päällä kuusen oksassa
 11. Kiveen nojaavassa koivussa

Koska signaali saattaa olla joskus heikko kätkön lähellä annan suosiolla seuraavan vihjeen: Alhaalla "leuan" alla.

Muista palauttaa kartta alkuperäiseen paikkaansa. Jos kartta vauriotuu ilmoita siitä, niin käyn vaihtamassa uuden.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

73 Logged Visits

Found it 49     Didn't find it 1     Write note 15     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.