Skip to content

Silver Traditional Cache

This cache has been archived.

Makuta Icarax: [i][red]This cache has been archived by a Swedish reviewer.[/i][/red] <BR><BR>
Hej, <BR><BR>
För en tid sedan frågade jag dig om dina planer för denna cache och det är nu tid för arkivering. Om du vill reparera/återställa den någon gång i framtiden är du välkommen att ta kontakt med oss, lämpligen via http://swedenreviewers.se/kontakt.aspx. Om din cache då följer gällande riktlinjer så avarkiverar jag eller någon av mina kollegor den gärna åt dig. <BR><BR>
Hälsningar, <BR>
Makuta Icarax (reviewer)

More
Hidden : 9/20/2007
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


När Glanshammars silvergruva först började bearbetas är ej känt. Konung Erik XIII gav 1420 sin gemål Philippa, som morgongåva bl a ”een sölfgrufwa i Nericie” varmed troligen avses denna gruva. Under Gustav Wasas regeringstid förekom gruvdrift här vilket bekräftas av brev från kungen till fogden ”Lasse i Skogsberg” och Glanshammarsbönderna. Av breven att döma var silverproduktionen vikande och möjligen upphörde gruvbrytningen ganska snart. Försök till gruvdrift skall ha gjorts 1719 och 1826, enligt artikel i Nerikes-Tidningen 1910. Någon källa för dessa uppgifter finns inte varför de ej kunna beläggas.

I landshövdingens femårsberättelse för åren 1842-1847 omtalas att ”Glanshammars kyrkogrufa” har börjat bearbetas. I nästa femårsberättelse omtalas ingen gruvdrift i Glanshammar. 1894 gjordes ett försök till länspumpning av gruvan, men arbetet avbröts då man kommit ned ca 20 m. Denna länspumpning har omtalats av personer, som var elever i den närbelägna skolan, och som blev förbjudna att leka vid gruvan.

En tidningsuppgift 1911 omtalar att Glanshammarsgruvan skall bearbetas av ett aktiebolag bestående av ett konsortium affärsmän under gruvdisp. Arvidsson, Stockholm. Ing. Lind, Örebro har gjort analys av högarna, som beräknas innehålla 70 000 ton varav 3,9 % bly, 12 % zink och 0,001 % silver. Dessa planer kom ej till utförande och högarna har sedermera använts till vägbyggnad o dyl.

Glanshammars sockenmagasins fond för hembygdsvård den 19 maj 1977

OBS! Ta med penna.

Additional Hints (No hints available.)