Skip to content

Ons straatje alweer 35 jaar jong! Multi-Cache

This cache has been archived.

Team Diesel: De cache kan het archief in.

More
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het is bijna voorbij. Een jaar dat minder feestelijk verliep dan gedacht. Vooral het plotselinge overlijden van Ome Aart van HeijRoos heeft ons diep geraakt. Deze cache wordt per 31 december uit de lucht gehaald.

35 jaar Hof van Putten 

Toen in 1998 de Hof van Putten 25 jaar bestond, werd dat groots gevierd. Met onder andere een mooi versierde straat, inclusief erebogen, met een grote straatbarbecue/feestavond, met kinderspelen, met deelname aan de Optocht in de Heideweek (waar de kar nog de 2e prijs voor buurtverenigingen won) en de straat werd vereerd met een bezoek van de Heidehoogheden. Heideprinses Erica was namelijk woonachtig in de Hof van Putten en zij was al de 2e Heidehoogheid die deze straat leverde aan de Heideweek! Nog steeds herinnert een zeker object in de straat aan deze feestelijke gebeurtenis. Als je deze cache gaat lopen, zul je dit object vast en zeker tegenkomen. 

Er werd zelfs een boekje gedrukt, de Jubileumuitgave 25 jaar Hof van Putten te Bennekom; Het Huys end Getimmer. Het resultaat van gesnuffel in gemeentelijke archieven, geschiedenisboeken en interviews met buurtbewoners die een aantal vermakelijke anekdotes opleverden.

Team Diesel, Team Korilu en HeijRoos vonden het leuk om door het maken van deze cache, aandacht te besteden aan dit Jubileumjaar. In afwachting van de zomerse Jubileumactiviteiten natuurlijk......

De route is kort, ongeveer 2 kilometer en goed te doen met buggy’s, te voet, te paard en op de fiets. Hij gaat door de wijk waarin de Hof van Putten is gelegen.

Onderweg zul je een paar bijzondere plekjes tegenkomen. Zo kom je bij Huis Boekelo langs. Een Rijksmonument. 

http://www.kasteleningelderland.nl/foto/boekelo/boekelo.jpg 

Het is een gedeelte van een vroeg zeventiende-eeuws edelmanshuis. In 1564 was het in bezit van de erfgenamen van Goosen van Rouwenoort en Ermgard van Hoeckelum, door huwelijk (1637) aan het geslacht Sloet.

In 1677 door verwin bezit van Dithmar van Wijnbergen, wiens zoon het circa 1700 in percelen verkocht. Sindsdien is het als boerderij in gebruik.

Het is gerestaureerd in 1949.

Bovengenoemde namen zul je in de vorm van straatnamen terug kunnen vinden tijdens het lopen van de cache. 

Overigens stamt de straatnaam Hof van Putten daadwerkelijk van Herbertus van Putten, die in de Middeleeuwen dit gebied in bezit had en een echte leenheer was. Het Huis Boekelo en het gebied ten oosten van Huis Boekelo werd beleend aan Jonker Sloet. Deze had echter schulden en zo werd het Hof van Putten weer verpand aan Dithmar van Wijnbergen, heer van Horssen.  Later is het Hof van Putten opgedeeld in verschillende percelen.

Een ander historisch plekje vind je bij één van de waypoints. Hier is bij de aanvang van het bouwrijp maken van de wijk, het fameuze Fortunabeeldje gevonden, waarvan een replica nog te bezichtigen is in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom.

 Zie ook: http://www.kijkenluistermuseum.nl/ 

Dankzij deze opgraving weten we nu dat er in dit deel van Bennekom een nederzetting heeft gelegen die vanaf het midden van de 2e eeuw tot kort na 400 bewoond is geweest. Deze Frankische bewoners hielden zich bezig met landbouw en veeteelt en de verwerking van ijzer, deze grondstof kwam in de buurt voor.

Contacten met de Romeinen aan de overkant van de Rijn via de Diedenweg kwamen wel voor, maar waren waarschijnlijk niet frequent. Behalve wat Romeins aardewerk is vooral dit Fortunabeeldje (klein, van brons, uit de eerste helft van de eerste eeuw na Chr. voorstellende de Romeinse godin Fortuna) het meest sprekende voorbeeld van deze contacten.

De Route 

Parkeren doe je op het coördinaat bovenaan de cache-pagina. Als het hier vol staat, zoek je een plekje in de buurt.

Loop de route aan de hand van de gegeven waypoints (de gegeven volgorde aanhouden is het makkelijkst) en ontdek op welke waypoints een foto is gemaakt. De foto's staan onderaan deze pagina. Vul het schemaatje hieronder in. Zet onder ieder fotonummer het bijbehorende waypointnummer. Dit waypointnummer is dan de waarde van de letter die in dat vakje staat. Deze letterwaardes heb je nodig om de som te maken.  Voorbeeld; jij denkt dat foto 8 genomen is bij waypoint 1; de waarde van H is dan 1. Met de som vind je de locatie waarin zich de aanwijzingen bevinden om de eindcache te vinden.

Tip; de foto's zijn kennelijk toch af en toe lastig te herkennen. Bekijk ze dus goed.... Er zijn iets meer waypoints dan foto's...

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

 

Dit is A

 

 Dit is  B

 

 Dit is C

 

 

 Dit is D

 

 Dit is E

 

Foto 6

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

 

 Dit is F 

  

 Dit is G

 

  

Dit is H

 

  

 Dit is J

  

 Dit is K

Bereken de aanwijzingenlocatie met deze som;

Noord; N 51° 59.((B+D+F+H+K) * 20) - 23

Oost; E005° 40.((A+C+E+G+J) * 3) + 8

Je zult op de berekende locatie de benodigde aanwijzingen en attributen vinden om de geodache te kunnen vinden en loggen. De berekende locatie is dus nog niet de eindlocatie! Hiervoor moet je wel kunnen peilen met je GPS of je kompas!

De straatbewoners zijn op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van de geocache. 

Team Korilu, HeijRoos, Team Diesel en de andere bewoners van de Hof van Putten, wensen jullie veel plezier bij deze ontdekkingstocht in hun buurtje!

  

Additional Hints (No hints available.)