Skip to content

Røsskleiva naturreservat Multi-Cache

This cache has been archived.

avigerus og kona: Da denne ble utplassert hadde jeg innhentet en tillatelse fra Friluftsetaten i Bamble kommune. Det at området ble gjort om til ett naturreservat gjør at jeg burde ha kontaktet Fylkesmannens miljøvernavdeling, men jeg velger å avslutte mens leken er god og tar heller inn boks så området igjen fremstår som et stort tomrom for geocachere..... Stor takk til gode hjelpere som var ute i kveld og hentet inn selve boksen.

More
Hidden : 1/29/2008
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

Røsskleiva naturreservat

Velkommen til en flott spasertur, mens du leter opp denne multicache! Røsskleiva naturreservat er den" siste, verna grønne lunge" vi har igjen her på Langesundshalvøya.  Kommer du ifra Stathelle, vil du se at det er bebyggelse hele veien ut mot Langesund, enten du kjører "Kystveien" forbi Eikstrand, eller du velger "Nyveien" over Grasmyr.  Det få ser, er det flotte skogområdet i midten. Det ligger med sin furuskog og planterike - lett tilgjengelig, med bred lysløype og mange stier. Området er i dag et naturreservat p.g.a. kalkfuruskogen som står her. Her er også flotte blomsterbelter med Blåveis, Hvitveis, Liljekonvall og Orkideer. Ja, her kan du forresten også komme over både elg, rådyr, rev, hare, grevling og en og annen hjort! Vel, hjort har jeg ikke sett her enda, men de finnes nå i Bamble.

Siden du kanskje ikke har vært her før, vil jeg anbefale å følge de merkede løypene, men uansett retning du følger så vil du før eller siden komme til bebyggelse! Jeg har avmerket to startsteder for vår rundtur.  Starter du ved Eik kirkegård, så ta deg tid til å se på den flotte ovale steinmuren som ringer inn kirkegården.  Innenfor er det en del som er blitt vigslet kirkegrunn, men vi har  også et større område for alle religioner og trosretninger. Setter du nesa oppover vil du raskt se en bred og flott sti som du lett kan følge.  Akkurat i dette området vil du ,hvis du er "stille" kunne støte på rådyrene som holder til her.  En og annen huggorm er det også her, men de forsøker stort sett å stikke av, før du merker de. Husk at ser du en huggorm, så la den være i fred!  Du er i et naturreservat, og dessuten så er huggormen fredet ved lov. Når du har kommet deg opp i terrenget vil du fra et punkt se rett nordover, med fjernsynstårnet Vealøs i det fjerne.  Da står du på toppen av det vi kaller Røsskleiva.  Cachejakten er en liten tur mot sør, og første stopp kaller jeg "Stubbe". Oppgitt start - koordinator er altså til "Stubbe".

Har du parkert ved Sundbydammene, vil du se en oppslagstavle med "Folk i form -kart " over mange turløyper. Bak tavle vil du se ei lita bru over en bekk.  Vel, har du besøkt cachen før vet du at dette er skjulestedet for cachen til team RKH. "Cachen "Bro bro brille" med kode GCWWMK.  Skal du ta med bikkje så vennligst se på skilt om båndtvang i turområdet samt at hunder IKKE får lov til å bade i øvre Sundbydam.  Dammen ble renovert i forbindelse med "Miljøpakke Grenland" hvor den ble oppgradert til badedam - kvalitet av kommunen. Dessverre så skjedde det tragiske at kloakkrøret fra sykehjemmet sprang lekk, og dammen ble full av E-kolibakterier.I flere år ble vi advart mot å bade der, og det tok lang tid å få rettet feil. Selv om dette er flere år siden, vil jeg være litt forsiktig med å la barn "drikke" mens de bader!  Den nedre Sundbydammen er imidlertid et fristed også for våre firbente venner. Her må din hund gjerne ta en dukkert.  og er du riktig heldig kan det jo hende at dammens eier, beveren, dukker opp.  Den har jeg dessverre ikke sett så mye til de siste årene, men hils om du ser den? Stien til  oppstart på min mulitcache ligger rett frem og opp i terrenget.  Det er lysløype her, så du kan komme når på døgnet du ønsker!

Ved første del av multicache: "Stubbe", kan du utvide din tur ved å ta med deg team RKH sin cache:  "Barfodkollen" - GCX91Q, før du fortsetter på multicachen? Vel tilbake så går turen nordover.  Følg lysløype, og husk at her kan du rett som det er komme over både rådyr og en og annen harepus - ha hund i bånd.  Er du virkelig heldig vil du kunne oppdage fugler som Flaggspett, Skogdue, Nøtteskrike og Dompap.  Når det gjelder planter, så kan du før snøen smelter oppdage små rosa blomster på bar kvist som stikker opp av snøen.  Dette er en meget giftig plante med navnet Tystbast.  Hele planten er meget giftig, så la den stå i fred! Om våren vil en blomstereng av Blåveis bli fulgt av Hvitveis og Liljekonvaller før det er så grønt at alt gjemmes bort i gresset. Markbær som Jordbær og Blåbær og en og annen busk full av Bringebær, er bonusen for de som tar seg en sommer- og høsttur. Skal du ha et hint om hvor finne Kantarell, så vil jeg ikke hjelpe deg, men her finner du i hvert fall andre spiselige som f.eks. Steinsopp.

  • Ved første cache vil du ved hjelp av hint og koordinatorer finne en liten minicache godt gjemt for andre.  I denne vil du finne koordinatorer til neste del av multicachen. Det er derfor lurt å ta med en notatblokk, eller kanskje legge de nye rett inn på GPS?
  • Den neste cachen kan nok virke litt vanskelig å finne, men igjen vil både hint og koordinatorer hjelpe deg frem   I denne vil du finne de endelige koordinatorer til boksen jeg har gjemt bort.
  • Den siste cachen ligger i et område med noe utsikt, men allikevel godt gjemt for andre. Du finner den vel med god hjelp av både koordinatorer og hint?

Når det gjelder hvor nøyaktige koordinatorene er, så har jeg vært ute flere ganger og sjekket. Jeg kjørte GPS på over 100 ganger "midling", så nærmere kommer jeg ikke.


view details

 

VIKTIG:  Tystbasten er lett å kjenne igjen om våren, hvis du ser etter den der den stikker opp med sine små, rosa blomster.  Etter hvert som planter våkner etter vinteren, forsvinner Tystbasten for øyet.  Om høsten er den igjen synlig, men da også meget farlig for bærplukkere!  Da står planten der og lokker med sine små, røde bær!  MEGET FARLIG !  Dødelig dose ved spisning er fem bær, så pass på alle i ditt følge så ingen plukker bær fra Tystbasten!

 

 


Det er flere steder hvor en kan ta en pause, selv er min favoritt ved skogsdammen - et tidligere drikkevannsreservoar for Langesunds befolkning. Dammen er inngjerdet, så beste sitteplass er rett ved oversiden.  Sundbydammen er laget som et rekreasjonsområde med sittebenker og grillplass.  Plassene ligger på hver side av dammen.  I selve dammen er det satt ut noe småfisk, men det er jo mulig også å få en litt større på markkrok så hvorfor ikke sette av litt tid til å prøve stanga?

For de som har jaktet på min andre cache "Synkene, Bamble" så vil de huske at jeg skrev litt om Edelkreps?  Vel, i selve Sundbydammene vil du ikke finne den, men på vei tilbake til Parkering ved Eik kirkegård passerer du en liten, men lang synkdam.  Her er stedet for Edelkrepsen!  Husk lovlig krepsefiske er om høsten!

Dette verna friluftsområde var yndlingsstedet for bikkja og familien vår. Uansett vær og vind, vinter og sommer så var vi ute i området på tur.  Dette område er vakkert å utforske, så for de som aldri har vært her - ta en tur da vel!


Når du endelig finner den siste i multicachen, så inneholder den:

  • Loggbok med blyant
  • Bytteting
  • Muligens TBer og coins som gjerne vil videre

Additional Hints (Decrypt)

1. vaav 2. uratre fbz rv xbatyr 3. 3 - 3

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)