Skip to content

***MZLE2008*** Waard on Wheels Multi-Cache

This cache has been archived.

Team Guppie: zo we gooien hem in het archief, omdat er steeds meer tussen punten verdwijnen.

More
Hidden : 6/21/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


   
       Deze cache is onderdeel van het


  
        Midzomer Lopikerwaard Event 2008
,

en is gemaakt door:

 Track_leader & team guppie

  Afstand: 40 km - auto
Er is al veel gezegd over de Lopikerwaard, koeien, water, gras en eindeloze wegen. Maar de Lopikerwaard heeft ook een heel apart verhaal als het gaat om religie, nee dit wordt geen cache die mensen gaat proberen te bekeren. Deze tocht brengt je langs alle (mooie) kerken in de Lopikerwaard.

Misschien weet je het, maar in het voornamelijk Protestants/Gereformeerd gebied ligt een Katholieke enclave genaamd Cabauw. Doe je deze cache op zondag, hou dan rekening met de kerkgangers.

We hebben geprobeerd een route in elkaar te steken die je door gemeente Lopik voert, en die gemeente is één van de grootste in de Provincie Utrecht, waarbij je ook nog eens langs een redelijk aantal caches komt die in dit gebied liggen. Daarbij denken we dat je een boel dingen gaat zien die je nog nooit eerder in onze gemeente bent tegengekomen.

Het advies is om lekker te gaan rijden, goed uit te kijken, je aan de verkeersregels houden en vooral veel plezier te hebben.

Goed dan we gaan van start!

Het coördinaat boven aan de bladzijde is een parkeerplaats voor als je de route op de fiets wilt doen. Het is niet het eindcoördinaat van de route.

En oja, het is wel handig als je weet hoe je GPS werkt!

Je bent in een van de dorpen die een belangrijke rol heeft gespeeld in de historie van Lopik

Geschiedenis

De voormalige gemeente Jaarsveld is sinds 1943 overgegaan in de gemeente Lopik. Een groot gedeelte van de nieuwbouw van Lopik is gebouwd op voormalig grondgebied van Jaarsveld.

Net buiten het dorp ligt het kasteel Jaarsveld of Veldenstein. Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1327, maar werd in 1673 vernield door plunderende Franse troepen. Daarna verviel het langzaam. In de nabijheid van het vervallen slot werd omstreeks 1760 het huidige Huis te Jaarsveld gebouwd door Cornelis de Witt, een kleinzoon van de raadspensionaris Johan de Witt. Het is een bescheiden buitenplaats bestaande uit een eenlaags herenhuis en een klein park waarin de grachten van het oude slot zijn opgenomen.

 

WP1: N 51° 58.168 E 004° 58.656

Hier tref je een kerk aan. Welke foto hoort hierbij? Ga verder naar het coördinaat dat bij de juiste foto staat.


N 51° 58.987
E 005° 00.848
N 51° 58.972
E 005° 02.275
N 51° 59.385
E 005° 01.093
WP2: Op dit punt ziet u een oude brandweerschuur, boven de deur staat een woord.  Maak hiermee de volgende berekening om bij WP 3 te komen. ( A=1, B=2 enz)

Niet bij elkaar optellen!

Op naar het volgende punt:

N 51° (11e*9e-4).((1e*3e)+8*5e)

E 005° (7e/11e).(8e-11e)(1e-7e)(11e+10e-5e+6e+6e)

WP3: Hier gaan  we even over in een ander formaat.

Let op, hier begin je met het verzamelen van de cijfers die je nodig hebt voor de eindberekening!!!

Jevindt hier in de buurt een plaquette met een tekst daarop, op de onderste regel staan 4 cijfers, de 1e= A, 2e= B, 3e= C, 4e= D.

Op de muur van de kerk zie je een aantal muurankers, gebruik de foto om te bepalen of je aan de goede kant van de kerk bent.

Het aantal ankers = E
 

Historie van Lopikerkapel

Al voor het begin van onze jaartelling, woonden er mensen in het gebied dat nu Lopikerkapel heet. Men was al vroeg -in de Middeleeuwen- in staat het moerassige gebied te ontginnen. Het typische 'copen-landschap' dat hierdoor ontstond, is tegenwoordig nog steeds te zien.

Lopikerkapel heette vroeger eigenlijk Sevenhoven, genoemd naar de zeven hoeven die er gestaan hebben. Vanaf ongeveer de 15e eeuw werd het echter in de volksmond liever Lopik-kapel genoemd, waarin natuurlijk verwezen werd naar de kapel die in het midden van het dorp gebouwd was. Deze kapel behoorde bij de Lopikse parochie en was bedoeld voor de mensen die in het oostelijk deel van dit gebied woonden. De Lopikse parochie was namelijk zo uitgestrekt dat er op meerdere plaatsen een kerk gebouwd moest worden.

Waarschijnlijk woonden er in de middeleeuwen al mensen in de polder Sevenhoven. Dit blijkt uit allerlei opgravingen die gedaan zijn en archeologische vondsten onder oude huizen. In deze tijd konden de mensen de polder al droogleggen en dijken bouwen tegen het water van de Lek. Er ontstond in die tijd een groot uitgestrekt weidegebied, wat je nu nog steeds terug kunt zien. Voor de ontginningen was het een moerassig gebied.

Zo vreselijk nat dat zelfs een Romeinse schrijver uit het begin van onze jaartelling, genaamd Tacitus, dit gebied omschreef als een ‘gruwelijk landschap’. Voordat de Romeinen dit gebied bezetten, woonden hier ook al mensen: de Batavieren en de Friezen. De Batavieren zo’n 50 jaar en de Friezen zo’n 10 jaar voor Chr.

 “Loopiker-kapel, drie kwart uurs bezuiden IJsselstein, dus genoemd om dat de kerk alhier,
welke de gedaante van een Kruiskerkje heeft, met een spits torentje en flagwerk, behoort tot het niet onaanzienlijke dorp, welks kerk één en een half uur westwaarts van hier is gelegen, en hetwelk genoemd wordt; Loopik.

Deze beide dorpen met de Heerlijkheid Zevenhoven bevatten te zamen 800 inwoners, en strekken zich aan eenen zelfden weg, ruim drie uren in lengte uit; wellicht is hiervan oorspronkelijk de naam van Loopik." (Aardrijks –en geschiedkundige beschrijving der provincie Utrecht 1820, Gorinchem, A. van Zutphen)

 

WP4: Xa26d(b-e)(c+e)  Y4(a+e)6be(b-e)

Hier aangekomen ziet u misschien wel de mooiste kerk van Lopikerwaard ook hier is er een mix van religies. Stap hier eens uit en wandel door het dorp. Het zal je opvallen dat alle dorpen in de gemeente een andere stijl van bebouwing hebben. Loop ook langs de kerken die op loopafstand van de auto zijn, zie ook hier de verschillen in geloof en stromingen binnen kerken. Denk er wel aan dat het op zaterdag en zondag druk kan zijn met kerkgangers

Vlak naast deze kerk staat is een tandartsenpraktijk, aan de muur treft u wat jeugdsentiment aan  "aap noot kies", bereken  door de aangegeven letters  het nieuwe coördinaat (het zijn zes bordjes)
F= 10e letter G= 8e -16e letter H= G-16e letter I=16e letter J= 16e + 20e letter K= 1e letter L= J- 2e letter
 

WP5:  N 51°FG. HIJ   E 004°FJ.KGL
 

Hier staat het Wapen van Benschop, ja het staat dan wel in Polsbroekerdam maar dat mag de pret niet drukken. Dit was een café hotel met een geschiedenis, helaas staat het nu te koop en wordt er mogelijk een woonhuis van gemaakt. Zie hieronder voor een stukje historie over deze plek.

De buurtschap Polsbroekerdam geniet dankzij de boeken van Herman de Man landelijke bekendheid. Als jongen heeft deze schrijver hier van 1902 tot 1906 gewoond, in een bescheiden onderkomen aan het Hazepad, tot aan de wegreconstructie het doodlopende uiteinde van de Zuidzijdseweg. De buurman van de familie Hamburger (de echte achternaam van De Man) was Arie Versluijs, de man die in de romans als Aai Koot ten tonele wordt gevoerd. De schrijver heeft ook enige tijd doorgebracht op de Damse school, waar hij in de klas heeft gezeten bij juffrouw Vetter, in de romans mevrouw Lamoré. Ook het hotel-restaurant Het Wapen van Benschop speelt een rol in de romans van Herman de Man.

Hoeveel kantelen heeft dit gebouw? Dit = M.

Rij nu richting westwestzuid tot aan de eerst volgende kerk, kijk wel goed houd er rekening mee dat het een paar km duurt voor dat je hem ziet. De kerk staat aan een inham van de doorgaande weg welke een beetje verscholen ligt in het Dorp. Je kunt hier inrijden en achterom het terrein van de kerk weer verlaten.

Zaalkerk

In Polsbroek staat een Nederlands Hervormde kerk waarvan het oudste gedeelte is gebouwd in de eerste helft van de veertiende eeuw. Het onderste gedeelte van de kerktoren is opgetrokken uit kloostermoppen, een groot formaat middeleeuwse baksteen; het bovenste deel met een kleiner formaat baksteen. In 1830 is de gehele zaalkerk op de toren na opnieuw gebouwd.
WP6: Aan de kerk hangt een klok met een jaartal. Het gaat om de laatste twee cijfers. Dit = N.
 

Nu gaan we weer op een andere manier navigeren naar wp7.

Ga met je kofferbak richting kerkhof staan en volg de hier onder genoemde instructies.

Rij 50 meter rechtdoor, einde van de weg linksaf.
Na 1500 meter linksaf slaan, daarna links afslaan. Na 20 meter links afslaan. Na 1850 meter bestemming bereikt.


WP7: Hier staat een van de laatste molens die in Lopikerwaard zijn overgebleven. Hoeveel molens waren er oorspronkelijk ruim nodig om de waterstand van Lopikerwaard op peil te houden. Dit = O. In welke eeuw is deze zogenaamde wipwatermolen gebouwd? Dit = P

Om bij WP8 te komen moet je nu projecteren, van af dit punt ga je (P*M)+N+O-23 °  en  ((((N*P) + (O*P) + (N*M) -(N-1)))) Meter

WP8: In welk jaar werd de toren, die uit 1627 dateert, gerestaureerd?   Dit = Q. Gebruik alleen de laatste twee cijfers.( het info. bordje is tijdelijk weg voor onderhoud Q=78)
Om bij WP9 te komen moeten er eerst wat Romeinse cijfers  omgezet worden.

N LI°LVII. CMII   E IV°LIII.CMXVI

WP9: Hoeveel parochies  heeft dit  R.K. Parochieverband? Het aantal  = R

Nu op weg naar de laatste WP alvorens je op zoek kan gaan naar de Cache.

ABBEQ RRARAIVWSGVT TENQRA NPUGRAIVWSGVT CHAG IVREUBAQREQIVWSRAARTRAGVT
ZVAHGRA
BBFG IVRE TENQRA MRFRAIVWSGVT CHAG NPUGUBAQREQGJRRRAQREGVT ZVAHGRA

WP10: Wat is het jaartal dat op de klok staat? Alleen de twee laatste cijfers noteren, dit = S

Nu is het tijd om de cache te gaan zoeken, om het niet al te makkelijk te maken moet je 5 nieuwe coördinaten gaan bepalen. Eén van die coördinaten is het parkeercoördinaat.

Parkeer coordinaat:

N ((J*I)*H) - (M+A))°  Q-(F*M).K(S-A)

E 00J°(N-(C*F).H((B*G)-(L*F))

De overige 4 coördinaten vind je in de buurt van de parkeerplaats, je hoeft geen privéterrein te betreden, het is een plek waar tractoren en auto's makkelijk door kunnen. Soms gaat er ook een schaap of koe overheen.

We hebben het gemakkelijk gemaakt, je krijgt de coördinaten van ons, maar je moet er wel iets mee doen..... Maar wat?

a) Kruisbestuiving

b) Vlakprojectie

c) Kruispeiling

d) Square root mileage tracking

Maak je keuze en ga aan de slag, veel plezier met het vinden van de cache. Geniet van de plek, deze is wel heel bijzonder.

A B C D E F G H I J

 

 
K L M N O P Q R S  
   

 

LETOP!!!

Vlakbij de cacheplek zit een zwanenkoppel te broeden begin Juni waren er nog geen kuikens, de verwachting is dat er 21 Juni wel kuikens zijn. Daarom is de cache tijdelijk ergens anders geplaatst.

Reken de coordinaten uit, g aop pad en volg deze instructies:

  1. 15 Meter voor het derde hek
  2. bij de 4de boom gerekend van het hek

Je hoeft niet langs de zwanen, maar als je kan maak wel een mooie foto

we hebben besloten dat de cache niet verplaatst word, i.v.m de mogelijke terug keer van de zwaanen.

 




De eindstreep gehaalt? Dan mag u onderstaande banner gebruiken.

Waard on Wheels

Additional Hints (Decrypt)

xvwx tbrq ebaq va qr zbbvr anghhe

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)