Skip to content

Roombeek Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 3/9/2008
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



De route kenmerkt zich door een wandeling in het verleden, heden en de toekomst en is ongeveer 3,5 km lang. Daarnaast staat de route in het teken van architectuur en kunst. U heeft een dunne breinaald (of iets wat daarop lijkt, een fietsspaak), een sterke magneet en een mobiele telefoon nodig.

Roombeek


De route van deze cache loopt in en om de wijk Roombeek in Enschede. Roombeek is een wijk met een rijke historie. In 1890 maakte de opening van de spoorlijn van Enschede naar Oldenzaal Roombeek tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor textielfabrieken. Hierdoor ontstond in de 19e en 20e eeuw een grote concentratie aan fabriekscomplexen in en rond Roombeek. Eén van de bekendste is bierbrouwerij Grolsch. De industrialisatie leidde tot een groeiende vraag naar arbeidskrachten en daarmee ook tot de vraag naar huisvesting. Rondom de fabrieken ontstonden zo arbeiderswijken. Na het instorten van de textielindustrie overleefden vele gebouwen in Roombeek de sloopbal. Sommige werden zelfs industriële monumenten.

Toen veranderde de vuurwerkramp op 13 mei 2000 alles… Vrijwel de hele wijk werd door de ontploffingen en grote branden weggevaagd. De rookwolken waren tot 60 kilometer ver te zien. Er vielen 23 doden, waaronder veel kinderen, en ca. 950 gewonden. Tweehonderd woningen werden volledig verwoest en ca. 1500 woningen buiten de wijk en ca. 500 omliggende bedrijven raakten zwaar beschadigd; 1250 mensen raakten dakloos.

Sinds 13 mei 2000 is de hele wijk opnieuw opgebouwd en nog steeds is Roombeek niet af. De wederopbouw van het nieuwe Roombeek gebeurt met de participatie van de voormalige bewoners, onder het motto: “Samen bouwen aan een nieuwe toekomst”. De stedenbouwkundige Pi de Bruijn heeft hierin de leiding. Roombeek moet een wijk worden waarin je wil terugkeren, maar ook een wijk met toekomst. Hergebruik van de industriële gebouwen die behouden worden, houden de herinnering aan het textielverleden van Roombeek levend. Ook de oude Roombeek, die vroeger richting Hengelo stroomde, is weer bovengronds gelegd. Daarnaast kenmerkt de nieuwe wijk zich door moderne architectuur. In 2007 won de wijk de Gouden Piramide, een rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Voor meer informatie over de wijk klik op "http://www.roombeek.nl/over_roombeek/">Roombeek.

De route
U kunt uw auto parkeren op: N52 13.868 en E6 53.596.

WP1: N52 13.866 en E6 53.587
Op dit informatiebord leest u over de geschiedenis van de wijk Roombeek.

WP2: N52 13.892 en E6 53.721
U staat op het plein voor het voorzieningencentrum Prismare. In dit grote complex zijn o.a. drie basisscholen, een theaterzaal en het Huis van Verhalen gevestigd. In dit laatste ontmoetingshuis kunnen mensen terecht die hun verhaal kwijt willen. Het is n.a.v. de vuurwerkramp opgericht.
Links van het plein ziet u het cultuurcluster Rozendaal. In deze gerestaureerde voormalige textielfabriek voor poetskatoen uit 1907 vindt u verschillende musea, de volkssterrenwacht en een in Twente gespecialiseerde bibliotheek.

WP3: N52 13.913 en E6 53.862

WP4: N52 13.984 en E6 53.856
U staat voor het Menko-complex uit 1906. Vroeger was Menko een weverij, spinnerij en ververij. De markante toren is de oude watertoren van de textielfabriek. Nu zijn er een basisschool en appartementen in gevestigd.

WP5: N52 14.065 en E6 53.846
Links van u ziet u de voormalige dekenfabriek Tetem uit 1915. In een deel van het complex komen appartementen in een ander deel hopelijk de AKI (academie voor beeldende kunst en vormgeving).

WP6: N52 14.023 en E6 53.666

WP7: N52 13.941 en E6 53.605
Het wijkje waar u nu doorheen loopt werd door de vuurwerkramp vrijwel volledig verwoest. Op de plek waar u nu staat zijn het pleintje en enkele woningen (noordzijde) gerestaureerd. De rest van de woningen is nieuwbouw.

De bewoners van het wijkje zijn boos. Zij zijn de duizenden toeristen meer dan zat, ze lopen in de voortuintjes en gluren door de ramen naar binnen. Houd hier alsjeblieft rekening mee als je door het wijkje loopt.

WP8: N52 13.823 en E6 53.604
U staat op de plek waar S.E. Fireworks gevestigd was, de vuurwerkopslag die op 13 mei 2000 de lucht in ging. U ziet nog enkele fundamenten waarop de containers stonden. Het is de bedoeling dat de plek niet onderhouden wordt en langzamerhand weer door de natuur in bezit genomen wordt.

WP9: N52 13.816 en E6 53.578
U ziet het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vuurwerkramp.

WP10: N52 13.693 en E6 53.521
Op deze plek steekt u de singel over. Rechts van u ziet u de markante woningen aan de singel die na de ramp volledig gerestaureerd moesten worden. Op veel beelden van de ramp zijn ze te zien.

WP11: N52 13.486 en E6 53.505
U staat voor de ingang van het Boerenkerkhof. In 1828 werd bij koninklijk besluit het begraven in kerken verboden. Begraafplaatsen mochten alleen nog maar buiten de bebouwde kom aangelegd worden. De gemeente Lonneker (waartoe dit deel van Enschede destijds behoorde) liet haar keus vallen op een perceel heidegrond. Het terrein stond onder de bevolking bekend als de “Klokkenkamp”. Deze naam voert terug naar het feit dat op die plek, in 1523, twee klokken werden gegoten voor de stadstoren van Enschede. Deze dienden ter vervanging van de oude klokken die bij de grote stadsbrand op 14 maart 1517 verloren waren gegaan. Op 1 januari 1829 werd de begraafplaats opengesteld. Omdat er veel plattelanders uit de gemeente Lonneker begraven werden, kreeg de begraafplaats al gauw de naam van “Boerenkerkhof”. De laatste begraving vond plaats in 1952. In 1954 werd het Boerenkerkhof voor begravingen gesloten.

U loopt over de begraafplaats en slaat aan het einde linksaf. U loopt nu over een gedeelte van de Cultuurmijl van Nederland. Deze cultuurroute loopt vanaf de binnenstad naar het hart van de wijk Roombeek. Langs deze route vindt u verschillende musea, het Muziekkwartier, monumenten en kunstwerken.

WP12: N52 13.649 en E6 53.782
U staat voor het Rijksmuseum Twenthe uit 1930. In het museum kunt u terecht voor een gevarieerde collectie aan beeldende kunst en kunstnijverheid vanaf de Middeleeuwen tot heden.

U moet nu nog op zoek naar de laatste foto!

Vanaf de cache loopt u naar: WP14: N52 13.710 en E6 53.772 Over de Museumlaan loopt u naar de auto terug. Vroeger was hier de Katoenspinnerij Bamshoeve uit 1896 gevestigd. Na het faillissement werden de fabrieksgebouwen door kunstenaars en kleine ondernemers in gebruik genomen. Tijdens de vuurwerkramp is het complex vrijwel volledig afgebrand. Alleen het Balengebouw, dat u voor u ziet liggen, is bewaard gebleven. Eind 2009 komt hierin het Cremermuseum met een permanente tentoonstelling van werken van de in Enschede geboren schrijver en schilder Jan Cremer. Achter het Balengebouw ziet u een markant appartementencomplex met uitstekende ronde balkons: de hangende tuinen van Enschede.

De opdrachten
Hieronder ziet u zes foto’s die langs de route genomen zijn. Aan u de taak om de plekken terug te vinden. Bij iedere foto moet u een opdracht doen om de coördinaten van de cache te krijgen. De volgorde van de foto’s is de volgorde hoe u de plekken langs de route zult vinden.

Foto 1


Helaas is het kunstwerk niet meer aanwezig. Het was bevestigd aan het Balengebouw dat u vanaf de parkeerplaats kunt zien. In het Balengebouw komt het Cremermuseum. Hiervoor wordt het rigoureus verbouwd. Het gebouw wordt doormidden gezaagd en een verdieping omhoog getild. Dit zal spectaculair worden!

In de buurt van de parkeerplaats aan de Roomweg vindt u een informatiebord van de Flamingoroute. Welk nummer heeft dit bord? Trek van het laatste cijfer 1 af. Het antwoord is E.

Foto 2


Uit hoeveel beelden bestaat de totale beeldengroep? Trek van dit aantal 1 af. Het antwoord is A.

Foto 3


Recht tegenover dit kunstwerk staat een paal met een straatnaambordje. Wat is de straatnaam? Voer de naam in op uw mobiele telefoon. Tel de verkregen getallen bij elkaar op tot u een getal heeft van 1 cijfer (stapeltellen). Tel bij dit getal 3 op. Het antwoord is F.

Foto 4


In de buurt van het bankje vindt u een monument ter nagedachtenis aan de vuurwerkramp. Het monument bestaat uit een abstracte plattegrond van de wijk Roombeek. Hoeveel gaten heeft dit monument? Tel bij dit getal 2 op. Het antwoord is D.

Foto 5


Hoeveel bankjes staan er bij dit kunstwerk? Het antwoord is C.

Foto 6


Hoe heet dit Los Hoes? (Kijk op het Los Hoes zelf aan de kant van de Borgerstraat: Groot ...)Voer het tweede en ontbrekende deel van de naam in op uw mobiele telefoon. Tel de verkregen getallen bij elkaar op tot u een getal heeft van 1 cijfer (stapeltellen). Trek van dit getal 8 af. Het antwoord is B.

De vraag voor de letter B is op 10 augustus 2008 aangepast, na het verdwijnen van een bordje.

De vraag voor de letter E is per 14 maart 2009, 30 juli 2009, 3 oktober 2009 en 24 april 2010 veranderd, na het verdwijnen van de bloem.


De cache ligt op: N52 13.ABC en E6 53.DEF

LET OP! Open de cache met beleid. Leg de magneet op GC. Steek de breinaald in het gaatje bovenaan de rechtse zijkant. De deur zal vanzelf openspringen. Ga niet met de breinaald aan de deur zelf peuteren en trekken. De deur beschadigt dan en gaat toch niet open. Log niet bij de cache, maar loop een stukje terug. Sluit de deur weer goed. SUCCES!


Tot slot nog even dit: de cache is geen TB-hotel. Er hoeft dus niet eerlijk geruild te worden. Als je alle TB's en coins tegelijk wilt meenemen, ga gerust je gang!

Additional Hints (Decrypt)

xnoryf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)