Skip to content

Bergharen - de Elzend Multi-Cache

This cache has been archived.

Wammus: 'kzie het er niet van komen dat ik deze binnenkort weer kan herstellen. Bij deze het archief in, jammer maar 'tis nie anders.[B)]

More
Hidden : 6/21/2008
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Omgeving

de Verrekijker
Deze multicache begint bij de standerdmolen "De Verrekijker". Deze beltmolen uit 1904 is tegenwoordig te huur als vakantie woning. De molen is gebouwd met slooponderdelen van andere molens. In 1962 is het binnenwerk verwijderd; alleen het zeer grote bovenwiel bleef over. De oudst bekende voorganger van de molen wordt in 1313 vermeld, wanneer Gerhard van Edichem, pastoor van Macharen, zijn standerdmolen verkoopt aan de Cisterciënsers van Alten Camp bij Xanten.
In de Nieuwjaarsnacht van 1486 werd de molen door blikseminslag vernield en kort daarna herbouwd. In 1903 werd deze molen (waarschijnlijker: een opvolger daarvan) weer door de bliksem getroffen en beschadigd, maar is toen niet geheel verbrand. Blijkbaar was de schade toch te groot om te worden hersteld want vervolgens is de huidige molen gebouwd.

Achter de molen bevindt zich een bedevaartsoort met een kruiswegpark en een kapel met daarin een beeltenis van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. De bedevaartkapel herinnert aan het klooster dat hier heeft gestaan tot aan de Reformatie. Het genadebeeld zou zijn gemaakt door broeder Assumptio. Assumptio, geboren met twee manke benen en slechts een arm, wil worden opgenomen in het convent der Cisterciensers, maar is een aantal keren afgewezen omdat hij mismaakt is. De afgewezen aspirant-broeder laat zich op een dag van een graanwagen vallen vlak voor de voeten van de molenaar van Bergharen. Assumptio wil een heilige worden en vraagt aan de molenaar of hij in een klein hoekje van de molen met God mag praten. De molenaar neemt hem mee en zet hem te midden van de meelbalen tegenover een eikenpost.
beeltenis van Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods
In dat houtblok ziet de kreupele een zeer bedroefde Maria met de dode Jezus op haar schoot. De kreupele kerft deze beeltenis uit het houten omhulsel. Sindsdien zoekt Assumptio in iedere balk of boom naar de beeltenis van Moeder Gods en maakt tot zijn dood veel heiligenbeelden. Het eerste beeld wordt in de kapel op de Molenberg gezet. Op het moment dat de Geuzen de stenen van de kapel weghalen en de heiligenbeelden vernielen verschijnt Maria achter de bast van een boom. Als nagedachtenis hieraan wordt op de Molenberg een zilver-gebladerde Linde geplant.
 

Er bestaat een rijmpje dat Bergharen schaart onder grotere en bekendere bedevaartplaatsen:

Naar de Briel
ga je voor je ziel,
Maar als het even kan
ga je naar Lourdes voor een man,
maar kom je daar niet klaar
dan ga je naar Kevelaer,
maar hij die schatten wil vergaren
hij kome naar Bergharen.
Aangrenzend aan de kapelberg vind je de Bergharense bossen gelegen op de rug en aan de voet van een gordel van rivierduinen, die opvallend boven het vlakke kleigebied uitsteken. Het gebied rond Bergharen is een hoog gelegen zandgebied, omgeven door klei. Het maakt deel uit van een groter rivierduincomplex, dat ongeveer 10.000 jaar geleden is opgewaaid uit de bedding van het vlechtende riviersysteem van de Rijn. In het duin bij Bergharen is een paraboolvorm te herkennen die onder invloed van zuidwesten winden is ontstaan. De berg van Bergharen steekt ongeveer 15 meter boven het omringende land uit.
Uitzicht onderweg

De rivierduinen zijn vooral begroeid met eikenhakhout, grove den en corsicaanse den. Karakteristiek is het voorkomen van gewone eikvaren op steile hellingen en kantjes. Er zijn ook heischrale begroeiingen met struikheide en brem. Op de Elzent komt koningsvaren voor.

Op en rond de rivierduinen leven van oudsher dassen, maar ze hebben het niet gemakkelijk. Bij Bergharen bevond zich een van de grootste dassenburchten van West Europa, het werd zelfs de dassenhoofdstad genoemd, tot er een internationaal motorcrossterrein kwam. Dit crossterrein is inmiddels opgeheven en in 2003 is begonnen aan een project onder het motto 'Geef de das zijn hoofdstad terug' om de omgeving weer optimaal geschikt te maken voor de das.

De terreinen vormen ook een goed leefgebied voor andere vogels; bosvogels als groene specht, bosuil en nachtegaal zijn bewoners van beide gebieden. Verder zie je hier met regelmaat fazanten, patrijzen, steenuilen, kerkuilen, ooievaars, lepelaars, reigers en vooral 's morgens kun je soms een vos of een hert tegenkomen.

Deze cache voert u door een terrein van Geldersch Landschap / Geldersche Kasteelen. Voor nadere informatie: www.mooigelderland.nl

Do's and Don'ts

Het bordje hiernaast zul je onderweg een aantal keer passeren, respecteer deze regels a.u.b. anders zal deze cache geen lang leven beschoren zijn!

Een gedeelte van deze multicache voert over particulier terrein, de eigenaar geeft aan geen prijs te stellen op bezoek van honden! Dit staat terplaatse ook aangegeven middels borden.

BORDJE BERGHAREN - MOOI GELDERLAND

Beide instanties, Stichting Mooi Gelderland en de eigenaar van het landgoed d'n Elzend, hebben toestemming gegeven voor het plaatsen van de cache/aanwijzingen met de voorwaarde dat men zich aan de gestelde regels houdt!

Voor het vinden van de waypoints is het nergens nodig om de paden te verlaten! Alleen de cache zelf ligt een klein stukje van het pad. Soms kan het zijn dat een waypoint sneller te bereiken is via een shortcut door een stuk bos of weiland, niet doen aub!

Na regenval kunnen sommige paden een tijd lang erg nat blijven (kleigrond) draag daarom geschikt schoeisel. Het is niet de bedoeling deze cache op de fiets te doen! Sommige paden worden slechts zelden gebruikt en zijn, afhankelijk van het jaargetijde, nauwelijks herkenbaar als pad. Mijn advies is om een lange broek te dragen anders maak je zeker kans op teken en ander ongedierte.

Uitleg cache

Bij de 9 waypoints van deze geocache zijn kleurcodes verstopt. Bij ieder waypoint bepaal je aan de hand van de "lange" kleurcode de coordinaten van het volgende waypoint.
De "korte" kleurcodes tel je bij elkaar op, de uitkomst heb je nodig bij het laatste waypoint (WP9). Daar heb je met de laatste kleurcode alles compleet om de opdracht voor het uitrekenen van het cachecoordinaat uit te kunnen voeren.

Onderweg zul je onderstaande methoden moeten inzetten om tot een nieuw coördinaat voor het volgende WP te komen. Bekijk de voorbeelden goed zodat je in het veld niet voor verassingen komt te staan!


 
  kleurcode terplaatse:          

Notatie Coördinaat huidig waypoint N.V.T.   N.V.T.
Opdracht N 51 51. E 005 40.
Coördinaat volgend waypoint N 51 51.  4   2   3  E 005 40.  2   2   8 

+ en - Coördinaat huidig waypoint N 51 51. 1 2 3 E 005 40. 3 2 1
Opdracht N 51 51. E 005 40.
Coördinaat volgend waypoint N 51 51. 5 0 3 E 005 40. 1 4 9

Projectie Coördinaat huidig waypoint N 51 51. 1 2 3 E 005 40. 3 2 1
Opdracht graden: meter:
Coördinaat volgend waypoint N 51 51. 3 6 2 E 005 40. 4 8 5

Let op: bij enkele waypoints is de opdracht een combinatie van bovengenoemde!
(bijvoorbeeld de opdracht bij WP2)


In de cache zitten wat kleine goodies en er is beperkt ruimte voor TBs en coins. Ik heb ook een zakje met ballonnetjes achtergelaten. Neem aub niet de hele zak mee maar laat de kinderen er een paar uithalen als ze dat leuk vinden. Als de ballonnen op zijn (graag even vermelden in de online log) zal ik ze weer aanvullen.
(update 10aug2008)
LET OP: Oorspronkelijk waren er geen witte "kleurcodes" te vinden maar helaas verkleurde het rood vrij snel tot wit/lichtroze. Hierop is de cachebeschrijving aangepast. Waar je dus WIT moet zoeken kan het zijn dat je ROZE vindt!

Cache

Parkeer je vervoersmiddel bij de bovengenoemde coordinaten en zoek het smalste punt van de parkeerplaats. Daar vind je de eerste kleurencode. We beginnen eenvoudig met de + en - methode en alleen een lange kleurcode, een korte hoef je hier dus niet te zoeken. Tel de kleuren en neem het coordinaat van de parkeerplaats als uitgangspunt:

Parkeerplaats N 51 51. 3 0 5 E 005 40. 5 0 8
Opdracht parkeerplaats (+ en -)    


WP1 N 51 51.       E 005 40.      
Denk je eraan om de "korte" kleurcode te noteren? Deze heb je straks nodig bij WP9!!
(bij onderstaande opdracht dus nog niet!)
Opdracht bij WP1 (projectie) meter: graden:


WP2 N 51 51.       E 005 40.      
Ook hier is weer een "korte" kleurcode te noteren! Tel deze op bij de korte code die je eerder bij WP2 hebt opgeschreven.
Opdracht bij WP2 (projectie met N gegeven)   graden:


WP3 N 51 51.       E 005 40.      
Deze keer geen korte code, alleen een "lange" om te rekenen naar WP4.
Opdracht bij WP3 (notatie)    


WP4 N 51 51.       E 005 40.      
Opdracht bij WP4 (+ en -)    


WP5 N 51 51.       E 005 39.      
Opdracht bij WP5 (projectie) meter: graden:


Om WP6 te bereiken zul je een klein stukje moeten omlopen (het is niet nodig hier terug te lopen!).
De route gaat ongeveer 275 meter over asfalt,
je komt zelfs weer even in de buurt van E005 40.000.
WP6 N 51 51.       E 005 39.      
Opdracht bij WP6 (+ en -)    


WP7 N 51 51.       E 005 39.      
Opdracht bij WP7 (projectie met N gegeven)   graden:


Heb je bij WP7 ook de korte kleurcode opgeschreven?
Onderweg naar WP8 kom je een weiland tegen op je pad. Hoewel er eerder een pad dwars doorheen liep heeft de boer nu toch gewas ingezaaid. Blijf aub aan de rand van het weiland. Met WP7 in de rug volg je linksaf (het weiland aan de rechterhand) de kortste route naar WP8
WP8 N 51 51.       E 005 39.      
Bij WP8 zijn meerdere kleurcodes te vinden. Slechts een daarvan hoort bij deze cache. Ik denk dat het niet al te moeilijk is om te bepalen welke code dat is. Hier is dus geen "korte" kleurcode te vinden!
Opdracht bij WP8 (notatie)    


WP9 N 51 51.       E 005 40.      
Nu is dan eindelijk het moment aangebroken om iets te gaan doen met al die "korte" kleurcodes die je onderweg bent tegengekomen. Tel ze allemaal bij elkaar op (vergeet ook niet de kleurcode van WP9 erbij op te tellen).
Je hebt nu de code voor de volgende (laatste) opdracht:
Opdracht bij WP9 (projectie) meter: graden:


CACHE N 51 51.       E 005 40.      

Additional Hints (No hints available.)