Skip to content

Milstenen Multi-Cache

Hidden : 2/24/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Milstenen



Enda kvarvarande milstenen i Bäckebo socknen.

Milsten eller milstolpe ges följande beskrivning i ett lexikon:
"Trästolpe, huggen sten eller järnhäll med miltal, som häraderna enligt äldre lag och gästgivareordning (1649) ställde upp längs allmän väg vid varje 1/4 (=2672 m), 1/2 (=5344 m) och hel (=10688 m) gammal svensk mil (de vid hel mil var störst).

De bar även årtal samt ofta landshövdingens namn och ibland kungens namnchiffer."

Milstolpar eller milstenar uppsattes för första gången efter 1649 års skjuts- och gästgiveriförordning då vägnätet uppmättes och skjutsnätet ordnades.

De var ett verktyg för att skapa förtroende för resande att vägens längd var ordentligt uppmätt och det stadgades i gästgiveriförordningen 1649 att milstolpar skulle finnas vid varje hel mil på landsvägar.

Från och med 1734 års gästgiveriförordning även vid halva och fjärdedels mil.

Uppsättandet påbjöds i en rad förordningar och verkställandet skulle tillses av landshövdingarna. Vägmätningen utgick därför ofta från residensstaden.

Mera allmänt blev inte uppsättandet av stolpar förrän under Karl XI:s regering och därefter.

Milstenar kan se ut på olika sätt och materialet skiftade beroende på det material som fans att tillgå: trä, järn eller sten.

Från och med 1700-talet uppsattes milstenar i upplagda stenrösen. Alla milstolpar eller rester av milstolpar, skyddas av kulturminneslagen och får inte utan länsstyrelsens medgivande flyttas eller förvanskas.

Milstolpar finns markerade med separata symboler bland annat på Generalstabens karta och ekonomiska kartan samt i fornminnesregistret. I och med 1891 års väglag upphörde milstolpssystemet att gälla.

En väg med milstolpar markerar att det är en historiskt viktig led som också utgjort en del av ett större sammanhängande vägnät.

Additional Hints (No hints available.)