Skip to content

Un volt per Monistrol Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració a la geocerca

GeoDeep
Revisor voluntari de Geocaching.com

More
Hidden : 4/12/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



[CATALÀ]


Amb aquest geoamagatall volem convidar-vos a fer un volt pel nostre poble: Monistrol de Montserrat. Lamentablement, la cobertura del GPS no és gaire bona al nucli del municipi, i és per això que us explicarem la ruta detalladament, amb força fotografies i un mapa del recorregut, de tal manera que el podreu seguir gairebé sense l'ajuda del GPS.

Monistrol està situat sota mateix de Montserrat i forma part de la muntanya. És el primer poble de la comarca del Bages i es troba a només 15 km de la capital de comarca, Manresa. L'origen del nom del poble ve del llatí vulgar "monesteriolu" (monestir petit). Les primeres notícies del municipi es remunten a l'any 888. En aquell moment el comte Guifred fa una donació al monestir de Ripoll que inclou algunes esglésies situades al cim i als peus de Montserrat. El nom Monistrol, però, no apareix fins al 942 en un document de compra que fa Cesari, fundador i primer abat de Santa Cecília.

Podeu aparcar a les següents coordenades N 41° 36.653 E 001° 50.719. La ruta que us proposem comença al costat del Palau Prioral de Monistrol (WP1 = N 41° 36.638 E 001° 50.749), que malauradament en la actualitat no és visitable, i que trobareu a la vostra esquerra (encarats cap al poble, no la carretera).


La fotografia és del claustre (interior), una de les manifestacions més belles de l’arquitectura gòtica civil de Catalunya. Va ser aixecat en el segle XIV sota el mandat dels priors de Montserrat, Ramon Vilaregut i Jaume de Vivers. Els escuts dels dos priors montserratins estan representats en diverses parts de la casa. El primer: tres franges horitzontals i el segon: un peix. La casa dels priors de Montserrat era coneguda com "la Sala" i en ella s’administrava justícia i es rebia l’homenatge que la gent de Monistrol havia de prestar al seu senyor feudal: el prior de Montserrat i després l’abat. A la Sala hi havia també presó ja que la comunitat de Montserrat era senyora de Monistrol tant en els aspectes civils com criminals. A la Sala hi havia també un dels molins de propietat del monestir i dependències per a les cavalleries que havien de dur a bast el transport de mercaderies cap el monestir.

Aquí us haureu de fixar en el nombre de lletres del nom del carrer que teniu al davant. Sempre n'hem dit el "carrer de la pujada", pel que és evident, però, quantes lletres té el veritable nom del carrer de la foto (A)?



A continuació haureu de pujar pel carrer de la Pujada fins a la plaça porxada del Bo-bo (WP2 = N 41° 36.634 E 001° 50.668). La plaça porxada tal com la veiem ara es remunta al segle XVII. És, en aquest temps, quan es converteix en la plaça major del poble i centre del mercat setmanal. El primer Ajuntament de la vila s'edifica amb vistes a la plaça entre els contraforts de l'església renaixentista dedicada a Sant Pere, que es pot entreveure a la dreta si aixequeu la mirada segons arribeu a la plaça. Podem observar-hi encara la primera representació coneguda de l'escut de la vila caracteritzat per una bola partida en tres parts per una creu. En aquesta plaça es balla cada 20 de gener el ball votiu en honor de Sant Sebastià, que va alliberar Monistrol de la pesta. La tradició d'honorar aquest sant es remunta a finals del segle XVI.

El ball del Bo-Bo el ballen tres parelles: dues de casades que reben el nom d'Abat i Batlle, i una de soltera amb el nom de Prior. El ball té diverses parts: presentació de les dones que donen tres voltes a la plaça acompanyades del Porrer; presentació de les parelles una a una que agafades de la mà donen tres voltes més; repartiment dels dons concedits pel Sant: els dos membres de la parella van espargint "salut" amb les mans, com si sembressin i pronunciant les paraules "Bo-Bo", i als acords de la música donen una volta sobre sí mateixos; i una sardana com a senyal de joia pels favors rebuts.

A la plaça haureu de cercar l'última xifra de l'any del centenari de l'associació de Sant Sebastià (B).



Continueu el camí cap al carrer de Sant Joan (WP3 = N 41° 36.624 E 001° 50.651), just al davant del carrer de la pujada. Aquest és probablement el primer nucli urbà de Monistrol. D'aquest carrer destaquen els casals. El més notori, al final del carrer, és el de Cal Cavaller, que conserva empremtes constructives que oscil·len des del segle XIV al XIX. Va ser la casa senyorial de la família Riusec, una de les nissagues més notables i més econòmicament significatives de la localitat fins al segle XVII. La llegenda parla que la Mare de Déu de Montserrat fou trobada a la Santa Cova per un pastor de la família Riusec.

Aquí haureu de comptar tots els fanals del carrer. ¿Quants n'hi ha en total (C)?



Quan sortiu del carrer de Sant Joan, seguiu cap a l'esquerra pel carrer de Sant Pere, fins arribar a la plaça de la Font Gran (WP4 = N 41° 36.577 E 001° 50.522). Aquesta plaça rep el nom de la deu que subministra d'aigua tot el poble i que s'anomenava, fins el segle XVI Font de la Resclosella.

La Font Gran és la principal surgència del sistema aqüífer del massís de Montserrat. Monistrol concentra la major part de fonts del massís perquè la fondalada del torrent de les Guilleumes talla les capes fèrtils en aigua que es desplacen de ponent a nord. Aquest torrent també és conegut com torrent de la Font Gran o de la Canaleta.

La Plaça de la Font Gran va aixoplugar els establiments de l'antic i poderós gremi de paraires que utilitzaven l'aigua de la font per al rentat, perxat i tintat de la llana. Està bastida sobre el curs del torrent i és l'actual centre de vida social i administrativa, s'hi troba l'Ajuntament i els dijous, hi trobareu el mercat setmanal.

Aquí us haureu d'acostar a la font i comptar quantes lletres A hi ha en aquest cartell (D).



A continuació haureu de tornar cap al carrer de Sant Pere i continuar per aquest carrer fins arribar a l'esglèsia de Sant Pere (WP5 = N 41° 36.631 E 001° 50.636). L'església de Sant Pere és hereva de l’antiga església dedicada al primer dels apòstols que ja és esmentada en el segle IX en les confirmacions de terres fetes pel comte Jofre el Pilós als monjos de Ripoll. L’actual temple és de fàbrica renaixentista amb l’absis octogonal i és contemporània de la basílica de Montserrat. Fou reconstruïda després de la guerra civil espanyola i ara n'estan restaurant la façana.

Aquí us haureu de fixar en el nombre de quadrats com aquests que té la porta de l'església (E).



*Atenció! Pel que sembla hi han posat una bastida que no permet veure bé la quantitat de quadres de la porta. Com a alternativa a aquesta pregunta, podeu comprovar el nom del forn de pa que teniu just al davant de les escales que acabeu de pujar. El forn es diu:
  • Cal Manso (E = 2)
  • Ca l'Humil (E = 4)
  • Cal Discret (E = 6)
  • Cal Modesto (E = 8)


Ara heu de pujar per les escales (preferentment, les de la dreta) i arribareu a l'entrada de la sacristia. Passeu-ne de llarg i agafeu un carreró estret i costerut que us durà al carrer del Puig. Aquí haureu de girar a la dreta i continuar fins arribar als EsPilons (WP6 = N 41° 36.648 E 001° 50.630), el primer carreró que trobareu a la dreta.



Baixeu pels Espilons, el nom del carrer fa referència als pesos que regulaven el rellotge del campanar de l’església Sant Pere. Al llarg dels anys, l’indret ha mantingut l’antic article salat "es" i del conjunt n’ha nascut el topònim Espilons.

Els Espilons era també lloc de pas de l’antic camí que pujava a Montserrat provinent del camí ral de Barcelona a Manresa. Dels Espilons és destacable la casa aixecada sobre l’arc de pas, de clares reminiscències gòtiques. La llegenda popular explica que en els Espilons hi ha enterrada la mà d’un gegant, "la mà morta", que espanta la mainada que hi passa i les parelletes que s'hi aturen aprofitant la foscor de la zona.

Aquí us haureu de fixar en el número de la porta de la foto i n'hareu de sumar les dues xifres (F).



Baixant per Espilons arribareu al carrer Manresa, actual centre comercial de la vila, si continueu per aquest carrer cap a l'esquerra arribareu al Pontet (WP7 = N 41° 36.695 E 001° 50.623), també lloc de pas de l'antic camí ral.

Aquí desvieu-vos cap a la dreta i passeu sota el Pontet. Quantes llums hi ha com la de la foto (G)?



Finalment, un cop passat el Pontet, baixeu per unes escales de fusta i a la vostra dreta trobareu un parc infantil (WP8 = N 41° 36.709 E 001° 50.636).

Aquí us haureu d'acostar a un senyal que es troba dins el parc i us haureu de fixar en el número de telèfon de manteniment de la següent foto. Sumeu els dos últims dígits del número (H):



Amb aquestes dades ja podeu calcular les coordenades d'un MICROCATXÉ MAGNÈTIC que conté la localització final.

N 41º 3[D-H].[C+D-E][A-G][B-F-A]' E 1º 5[F-G-H].[A+B-C][F+D-E][B-F]'

ATENCIÓ! AQUESTES NO SÓN LES COORDENADES DEL CATXÉ FINAL, SÓN LES D'UN MICROCATXÉ MAGNÈTIC QUE CONTÉ LES COORDENADES FINALS.

Sigueu cautelosos, tant el veïnat com els senyors que juguen a petanca, som tots uns tafaners!



Contingut inicial del catxé:
  • Un FTF força especial, una geocoin "FTF Signal" sense activar pel primer que el trobi
  • Logbook i bolígraf
  • Pin de Geocaching "Signal"
  • Brúixola
  • Gomes de colors
  • Boleta

I encara hi ha alguns altres llocs que podeu visitar a Monistrol: l'ermita de l'àngel, la Bestorre, l'arbre del Gibert, el pont gòtic, l'aqüeducte de cal Pla, el museu del cremallera... Fins i tot és probable que visitant-los hi trobeu altres catxés!



[ESPAÑOL]


Con este caché queremos invitaros a dar una vuelta por nuestro pueblo: Monistrol de Montserrat. Lamentablemente, la cobertura del GPS no es muy buena en el núcleo del municipio, y es por ello que os explicaremos la ruta detalladamente, con muchas fotografías y un mapa del recorrido, de tal manera que lo podréis seguir casi sin la ayuda del GPS.

Monistrol está situado justo debajo de Montserrat y forma parte de la montaña. Es el primer pueblo de la comarca del Bages y se encuentra sólo a 15 km de la capital de la comarca, Manresa. El origen del nombre del pueblo viene del latín vulgar "monesteriolu" (monasterio pequeño). Las primeras noticias del municipio se remontan al año 888. En ese momento, el conde Guifred hace una donación al monasterio de Ripoll que incluye algunas iglesias situadas en la cima y a los pies de Montserrat. El nombre Monistrol, sin embargo, no aparece hasta el 942 en un documento de compra que realiza Cesari, fundador y primer abad de Santa Cecilia.

Podéis aparcar en las siguientes coordenadas N 41° 36.653 E 001° 50.719. La ruta que os proponemos comienza al lado del Palau Prioral de Monistrol (WP1 = N 41° 36.638 E 001° 50.749), que desgraciadamente en la actualidad no es visitable, y que encontraréis a vuestra izquierda (mirando hacia el pueblo, no la carretera).


La fotografía es del claustro (interior), una de las manifestaciones más bellas de la arquitectura gótica civil de Catalunya. Fue construído en el siglo XIV bajo el mandato de los priores de Montserrat, Ramón Vilaregut y Jaume de Vivers. Los escudos de los dos priores montserratinos están representados en varias partes de la casa. El primero: tres franjas horizontales y el segundo: un pez. La casa de los priores de Montserrat era conocida como "la Sala" y en ella se administraba justicia y se recibía el homenaje que la gente de Monistrol debía prestar a su señor feudal: el prior de Montserrat y después el abad. En la Sala había también prisión ya que la comunidad de Montserrat dominaba sobre Monistrol tanto en los aspectos civiles como criminales. En la Sala estaba también uno de los molinos propiedad del monasterio y unas dependencias para las caballerías que llevaban a cabo el transporte de mercancías al monasterio.

Aquí deberéis fijaros en el número de letras del nombre de la calle que tenéis delante. Siempre la hemos llamado la "calle de la Pujada", por razones evidentes (pujada es subida en catalán), pero, ¿cuántas letras tiene el nombre verdadero de la calle de la foto (A)?



A continuación deberéis de subir por la calle de la Pujada hasta la plaza porchada del Bo-Bo (WP2 = N 41° 36.634 E 001° 50.668). La plaza porchada tal como la vemos ahora se remonta al siglo XVII. Es, en esas fechas, cuando se convierte en plaza mayor del pueblo y centro del mercado semanal. El primer Ayuntamiento del pueblo se edifica con vistas a la plaza entre los contrafuertes de la iglesia renacentista dedicada a Sant Pere, que se puede entrever a la derecha si levantáis la mirada segun llegáis a la plaza. Podemos observar todavía la primera representación conocida del escudo del pueblo, caracterizado por una bola partida en tres partes por una cruz. En esta plaza se baila cada 20 de enero el baile votivo en honor a Sant Sebastià, que liberó a Monistrol de la peste. La tradición de honrar a este santo se remonta a finales del siglo XVI.

El baile del Bo-Bo lo bailan tres parejas: dos de casados que reciben el nombre de Abades y Alcaldes, y una de solteros con el nombre de Priores. El baile tiene varias partes: presentación de las mujeres que dan tres vueltas a la plaza acompañadas por el Porrero; presentación de las parejas una a una, que cogidas de la mano dan tres vueltas más; repartición de los dones concedidos por el Santo: los dos miembros de la pareja van repartiendo "salud" con las manos, como si sembrasen y pronunciando las palabras "Bo-Bo" ("Bueno-Bueno") y a los acordes de la música dan una vuelta sobre sí mismos; y una sardana como señal de alegría por los favores recibidos.

En la plaza deberéis buscar la última cifra del año del centenario de la asociación de Sant Sebastià (B).



Continuad el camino hacia la calle de Sant Joan (WP3 = N 41° 36.624 E 001° 50.651), justo delante de la calle de la Pujada. Este es probablemente el primer núcleo urbano de Monistrol. De esta calle destacan sus caserones. El más notorio, al final de la calle, es el de Cal Cavaller, que conserva huellas constructivas que oscilan desde el siglo XIV al XIX. Fue la casa señorial de la familia Riusec, una de las alcurnias mas notables y económicamente significativas de la localidad hasta el siglo XVII. La leyenda cuenta que la Virgen de Montserrat fue encontrada en la Santa Cova por un pastor de la familia Riusec.

Aquí tendréis que contar todas las farolas de la calle. ¿Cuántas hay en total (C)?



Cuando salgáis de la calle de Sant Joan, seguid hacia la izquierda por la calle de Sant Pere, hasta llegar a la plaça de la Font Gran (WP4 = N 41° 36.577 E 001° 50.522). Esta plaza recibe el nombre del manantial que suministra de agua a todo el pueblo y que se denominaba hasta el siglo XVI Font de la Resclosella.

La Font Gran es el principal surtidor del sistema acuífero del macizo de Montserrat. Monistrol concentra la mayor parte de las fuentes del macizo porque la hondonada del torrente de les Guilleumes corta las capas fértiles en agua que se desplazan de poniente a norte. Este torrente también es conocido como torrente de la Font Gran o de la Canaleta.

La Plaza de la Font Gran dio cobijo a los establecimientos del antiguo y poderoso gremio de cardadores, que utilizaban el agua de la fuente para el lavado, perchado y tintado de la lana. Está colocada sobre el curso del torrente y es el centro actual de la vida social y administrativa. Allí se encuentra el Ayuntamiento, y los jueves, encontraréis el mercado semanal.

Aquí deberéis acercaros a la fuente y contar cuántas letras A hay en este cartel (D).



A continuación, deberéis volver a la calle de Sant Pere y continuar por esta calle hasta llegar a la iglesia de Sant Pere (WP5 = N 41° 36.631 E 001° 50.636). La iglesia de Sant Pere es heredera de la antigua iglesia dedicada al primero de los apóstoles, que ya es mencionada en el siglo IX en las confirmaciones de tierras hechas por el conde Jofre el Pilós a los monjes de Ripoll. El actual templo es de construcción renacentista con el ábside octogonal, y es contemporánea de la basílica de Montserrat. Fue reconstruída después de la guerra civil española y ahora están restaurando la fachada.

Aquí deberéis fijaros en el número de cuadros como estos que tiene la puerta de la iglesia (E).



*¡Atención! Al parecer han puesto un andamio que no permite ver bien la cantidad de cuadros de la puerta. Como alternativa a esta pregunta, podéis comprobar el nombre de la panadería que tenéis justamente delante de las escaleras que acabais de subir. La panaderia se llama:
  • Cal Manso (E = 2)
  • Ca l'Humil (E = 4)
  • Cal Discret (E = 6)
  • Cal Modesto (E = 8)


Ahora tendréis que subir por las escaleras (preferiblemente las de la derecha) y llegaréis a la entrada de la sacristía. Pasad de largo y coged un callejón estrecho y empinado que os llevará a la calle del Puig. Aquí tendréis que girar a la derecha y continuar hasta llegar a los EsPilons (WP6 = N 41° 36.648 E 001° 50.630), el primer callejón que encontraréis a la derecha.



Bajad por los Espilons. El nombre de esta calle hace referencia a los pesos que regulaban el reloj del campanario de la iglesia de Sant Pere. A lo largo de los años, el lugar ha mantenido el antiguo artículo salado "es" y del conjunto ha nacido el topónimo Espilons.

Los Espilons eran también lugar de paso del antiguo camino que subía a Montserrat procedente del camino real de Barcelona a Manresa. De los Espilons es destacable la casa levantada sobre el arco de paso, de claras reminiscencias góticas. La leyenda popular cuenta que en los Espilons está enterrada la mano de un gigante "la mano muerta", que espanta a los niños que pasan por ahí y a las parejitas que allí se detienen aprovechando la oscuridad de la zona.

Aquí deberéis fijaros en el número de la puerta de la foto y tendréis que sumar sus dos cifras (F).



Bajando por los Espilons llegaréis a la calle Manresa, auténtico centro comercial del pueblo. Si continuais por esta calle hacia la izquierda llegaréis al Pontet (WP7 = N 41° 36.695 E 001° 50.623), que también era lugar de paso del antiguo camino real.

Aquí, desviaos hacia la derecha y pasad bajo el Pontet. ¿Cuántas luces hay como la de la foto (G)?



Finalmente, una vez pasado el Pontet, bajad por unas escaleras de madera y a vuestra derecha encontraréis un parque infantil (WP8 = N 41° 36.709 E 001° 50.636).

Aquí deberéis de acercaros a una señal que se encuentra dentro del parque y os tendréis que fijar en el número de teléfono de mantenimiento de la siguiente foto. Sumad los dos últimos dígitos del número (H):



Con estos datos ya podéis calcular las coordenadas de un MICROCACHÉ MAGNÉTICO que contiene la localización final.

N 41º 3[D-H].[C+D-E][A-G][B-F-A]' E 1º 5[F-G-H].[A+B-C][F+D-E][B-F]'

¡ATENCIÓN! ESTAS NO SON LAS COORDENADAS DEL CACHÉ FINAL, SON LAS DE UN MICROCACHÉ MAGNÉTICO QUE CONTIENE LAS COORDENADAS FINALES.

Sed cautelosos, tanto los vecinos como los señores que juegan a la petanca, ¡somos todos unos cotillas!



Contenido inicial del caché:
  • Un FTF muy especial, una geocoin "FTF Signal" sin activar para el primero que lo encuentre
  • Logbook y bolígrafo
  • Pin de Geocaching "Signal"
  • Brújula
  • Gomas de colores
  • Bolita

Y todavía hay algunos otros lugares que podéis visitar en Monistrol: la ermita del ángel, la Bestorre, el arbol de Gibert, el puente gótico, el acueducto de cal Pla, el museo del cremallera... Además, ¡es probable que visitándolos encontréis otros cachés!



[ENGLISH]


With this cache, it's our intention to invite you on a little stroll around our town: Monistrol de Montserrat. Unfortunately, GPS signal is not very good at town center, and that's why we'll explain you the route with detail, with many pictures and a map covering the itinerary, so you should be able to follow it without any help from the GPS.

Monistrol is located just below Montserrat and it's a part of the mountain. It's the first town on the Bages region and it's located only 15 kms far from the region capital, Manresa. The origin of its name comes from common latin "monesteriolu" (little monastery). The first news about this municipality are from the year 888. In this moment, Count Guifred makes a donation to the monastery of Ripoll, including several churches located at the top and at the foot of Montserrat. The name "Monistrol", however, doesn't appear until 942 in a document of purchase by Cesari, founder and first abbot of Santa Cecilia.

You may park at the following coordinates N 41° 36.653 E 001° 50.719. The route we're proposing you today begins close to the Palau Prioral de Monistrol (WP1 = N 41° 36.638 E 001° 50.749), which unfortunately cannot be visited at present time, and which you'll find at your left (looking towards town, not towards the road).


The picture is taken from the cloister (interior), which is one of the most beautiful gothic architecture artworks of Catalunya. It was built on the XIV century, under orders of the Montserrat priors Ramón Vilaregut and Jaume de Vivers. The two priors' coats of arms are represented in several places around the house. The first one has three horizontal stripes, and the second one, a fish. The house of the priors of Montserrat was known as "la Sala" (the Room) and it was there were Justice was administered and where the people of Monistrol paid homage to their feudal lord: the prior of Montserrat, and later the abbot. In the Room there was a prison also, since the community of Montserrat ruled not only over Monistrol's civil law but also over its criminal law. Also, there was one of the mills property of the monastery and some facilities for horses which performed transportation of goods for the monastery.

Here you should look at the number of letters of the name of the street you have before your eyes. We've always called it the "Pujada street" for evident reasons (pujada is climb in Catalan), but, how many letters does the real name of the street of the picture have (A)?



After that, you have to go up by the Pujada Street until you arrive in Bo-Bo Square (WP2 = N 41° 36.634 E 001°50.668). This porched square looks like today since the 17th Century. It was then when it became the main square of the town, and the center of the weekly market. The first Town Hall was built among the buttresses of the church from the Renaissance dedicated to Sant Pere, with views to this square. This church can be seen on the right if you look up when you arrive in the square. We can still see there the first known representation of the town's coat of arms, which features a ball broken into three parts by a cross. In this square, each 20th of January, a dance in honor of Sant Sebastià takes place, celebrating that Monistrol was supposedly saved from the Black Death by this Saint. This tradition comes from the end of the 16th Century.

The Bo-Bo dance is performed by three couples: two married couples who receive the names of Abbots and Majors, and one single couple who goes by the name of Priors. The dance has several parts: presentation of the women, who go around the square for three times with the Clubber; presentation of the couples, one by one, who go around the square three times more, taken by their hands; distribution of the goods granted by the Saint: the two members of the couple go spreading "health" with their hands, as if they were seeding, while they say the words "Bo-Bo" ("Good-Good"), and they turn around themselves following the music; and finally a typical dance from Catalunya (called sardana) takes place as a sign of happyness for the goods received.

On the square, you have to look for the last digit of the year of the Centennial of the Sant Sebastià Association (B).



Continue your way to Sant Joan Street (WP3 = N 41° 36.624 E 001° 50.651), just in front of the Pujada Street. This is probably the first town center of Monistrol. This street is specially remarkable for being surrounded by big old houses. The most interesting of these, located at the end of the street, is Cal Cavaller, which keeps architectural traces from the 14th to the 19th Centuries. It was the Estate of the Riusecs, one of the most remarkable and economically significative families of this area until the 17th Century. The legend tells that the Virgin of Montserrat was found in the Santa Cova by a shepherd of the Riusec family.

Here you have to count all the streetlights on this street. How many are there in total (C)?



When you leave Sant Joan Street, turn left by Sant Pere Street until the Font Gran Square (WP4 = N 41° 36.577 E 001° 50.522). This square gets its name from the spring which supplies the town with water, and which was called "Font de la Resclosella" until the 16th Century.

The Font Gran is the main fountain of the aquiferous system of the Montserrat mountains. Monistrol has the most fountains of Montserrat because the les Guilleumes torrent breaks through water-rich layers which shift from West to North. This torrent is also called Font Gran torrent or Canaleta torrent.

The Font Gran Square sheltered the facilities of the old and powerful Guild of Carders, who used the water from the fountain for the cleaning, hanging and dyeing of the wool. It's located on the flow of the torrent and it's the center of social and administrative life today. The Town Hall is there and, on Thursdays the weekly market takes place there.

Here, you should get close to the fountain and count how many letters A are there on this sign (D).



After that, you should go back to Sant Pere Street and continue by this street until you reach Sant Pere Church (WP5 = N 41° 36.631 E 001° 50.636). Sant Pere Church is the legacy from the old church dedicated to the first of the Apostles, which is already mentioned in the 9th Century on the transfer of lands made by Count Jofre el Pilós to the Ripoll monks. The current temple is from the Renaissance with octagonal apse, and is contemporary to the Montserrat basilica. It was rebuilt after the Spanish Civil War and the façade is being restored at present time.

Here you have to count the number of squares like these on the church door (E).



*Warning! It seems there is a scaffold over the door which doesn't let you see all the squares. As an alternative to this question, you may check the name of the bakery located in front of the stairs you have just climbed. The name of the bakery is:
  • Cal Manso (E = 2)
  • Ca l'Humil (E = 4)
  • Cal Discret (E = 6)
  • Cal Modesto (E = 8)


Now you have to go up the stairs (preferently the ones on the right) and you'll get to the sacristy entrance. Go past it and take a narrow and steep alley which will lead you to Puig Street. Here you have to turn right and continue until the EsPilons (WP6 = N 41° 36.648 E 001° 50.630), which is the first alley you find on your right.



Go down by the Espilons. The name of this street comes from the weights that adjusted the clock on the bell tower of Sant Pere Church. After many years, it keeps the old article "es" and the toponym "Espilons" comes from the union of these two words.

The Espilons were also a passage way of the old path which climbed to Montserrat coming from the royal path from Barcelona to Manresa. A remarkable feature of the Espilons is the house built over the passage arc, with clear gothic reminiscences. A popular legend tells that in the Espilons a giant's hand is buried, "the dead hand", which frightens kids passing by and couples who stop by there, taking advantage of the darkness in the area.

Here you should look at the number of the door on the picture and add its two digits (F).



Going down by the Espilons, you'll reach Manresa Street, the genuine commercial center of the town. If you continue by this street towards your left, you'll get to the Pontet (WP7 = N 41° 36.695 E 001° 50.623), which was also a passage way of the old royal path.

Here, take a detour to your right and go under the Pontet. How many lights like the one on the picture are there (G)?



Finally, once past the Pontet, go down the wooden stairs and you'll find a park for children to your right (WP8 = N 41° 36.709 E 001° 50.636).

Here you should get close to a sign located inside the park, and take a look to the maintenance phone number of the following picture. Add the two last digits of the number (H):



With this information you may already calculate the coordinates of a MAGNETIC MICROCACHE which contains the final location.

N 41º 3[D-H].[C+D-E][A-G][B-F-A]' E 1º 5[F-G-H].[A+B-C][F+D-E][B-F]'

WARNING! THESE ARE NOT THE COORDINATES OF THE FINAL CACHE, BUT OF A MAGNETIC MICROCACHE WHICH CONTAINS THE FINAL COORDINATES.

Be careful, the neighbors and the old men who play petanque like to gossip a lot!



Initial content of the cache:
  • A very special FTF certificate, an unactivated "FTF Signal" Geocoin for the first one who finds it
  • Logbook and ballpen
  • Geocaching "Signal" Pin
  • Compass
  • Colored erasers
  • Little ball

And you still may visit some other places in Monistrol: the Angel Shrine, the Bestorre, the Gibert Tree, the Gothic Bridge, Cal Pla Aqueduct, the Museum of the cog railway... Furthermore, you may find other caches while visiting them!

Additional Hints (No hints available.)