Skip to content

Voor een VOR Traditional Cache

This cache has been archived.
Hidden : 5/19/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache gaat over een van de belangrijkste navigatiehulpmiddelen in de luchtvaart, de VOR. Daarnaast is het gewoon leuk om te weten waar dat vreemde bouwwerk nu eigenlijk toe dient...

NIEUW COÖRDINAAT PER 6 SEPT 2011 !!! Gebruik het coördinaat boven aan de pagina


Algemeen

De luchtvaart gebruikt navigatiemiddelen om van punt A naar punt B te komen. Vroeger werd dit op zicht gedaan met behulp van kleurgecodeerde lichtbakens. Dit was uiteraard erg lastig wanneer er bewolking aanwezig was en was vooral voor wat langere routes eigenlijk niet werkbaar.
De ontwikkelingen in de luchtvaart stonden ook vroeger niet stil waardoor in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw elektronische navigatiehulpmiddelen werden ontwikkeld waarvan er een aantal tegenwoordig nog steeds gebruikt worden zoals de VOR. Lange afstands navigatiemiddelen zoals Omega en LORAN-C zijn in de luchtvaart volledig verdwenen en vervangen door GPS. Voor de korte afstandnavigatie, denk aan ongeveer 200 tot 250 nautische mijlen, en de landingsbaannavigatie worden nog steeds de destijds ontwikkelde systemen gebruikt ondanks de aanwezigheid van GPS. Belangrijkste reden daarvoor is dat de USA het systeem onbruikbaar kan maken voor de civiele luchtvaart door het ruissignaal in te schakelen, waardoor de benodigde grote nauwkeurigheid voor korte afstandsnavigatie geheel vervalt.
(Tegenwoordig kan dit ruissignaal per regio ingeschakeld worden, zonder dat andere regio's er last van hebben en de vereiste nauwkeurigheid behouden.)
Een van de middelen waar de luchtvaart nog op steunt, is de VOR. Dit is een afkorting voor “VHF Omnidirectional Range”
Het principe van een VOR is richtingmeting door fasevergelijking. Da’s een hele mond vol, nietwaar? Daarom volgt hierna de uitleg voor de gewone man zoals ik. Techneuten : Google is your friend.



Conventionele VOR



Hoe werkt het ?

Denk aan een vuurtoren en stel je voor dat elke 60 seconden het draaiende witte licht voorbij flitst; het witte licht doet dus over 1 rondje (= 360 graden) 1 minuut. Tegelijkertijd laat men elke keer wanneer het witte licht door het Noorden draait een groene lamp bovenop de vuurtoren flitsen die in alle richtingen oplicht. Wanneer je nu ergens in de buurt van die vuurtoren staat en merkt dat bijvoorbeeld 30 seconden na de groene flits, het witte licht voorbijkomt dan kun je begrijpen dat je je ten zuiden van de vuurtoren zult bevinden.
Een wat pittiger voorbeeld : witte licht komt 23 seconden na de groene lamp : 23/60=0.38333333. 0.38333333 * 360 graden = 138 graden ten opzicht van de vuurtoren.
Een VOR doet eigenlijk niet veel anders, zij het dat alles nu elektronisch verloopt maar het principe blijft nog steeds hetzelfde.
De VOR heeft twee antennes, de een draait rond met 30 omwentelingen per seconde en de andere, een vaste antenne, geeft een referentiesignaal van 30 Hz welke ‘afgesteld’ staat op het Noorden. Daardoor wordt als het ware 30 x per seconde een signaal gegeven wanneer de roterende antenne door het Noorden draait. Voor techneuten: door fasevergelijking van de twee signalen is de richting waar men zich bevindt te berekenen.




Tegenwoordig is er een type VOR waar niets meer in beweegt; de DVOR of Doppler-VOR. Hier zijn 48 antennes in een cirkel van ongeveer 13 meter opgesteld die na elkaar in volgorde aan en uitgeschakeld worden waardoor het toch nog lijkt of het zendsignaal ronddraait. (Techneuten: ja ik weet het, het is wat kort door de bocht)



Doppler-VOR



Positiebepaling

Vaak wordt een VOR gecombineerd met een zogenaamde DME, Distance Measuring Equipment, de combinatie heet dan VORDME of VOR/DME. De DME is een systeem aan boord wat, in combinatie met apparatuur naast de VOR zender, de afstand meet van het baken tot het vliegtuig. De apparatuur aan boord zend een signaaltje uit wat ontvangen wordt door het DME station bij de VOR, waarna hetzelfde signaal weer teruggezonden wordt. De tijd tussen het zenden en het terug ontvangen van het signaaltje wordt gemeten en dat is dan een maat voor de afstand tussen vliegtuig en VOR/DME station.
Op deze manier kun je dus achter je positie komen. Immers, je weet in welke richting ten opzichte van het baken je jezelf bevindt en je weet de afstand tot het baken. Even rekenen en voilà: je hebt je positie! De militairen gebruiken een vrijwel identiek systeem genaamd TACAN. Dit systeem heeft een VOR en een DME deel. De civiele luchtvaart kan echter alleen het DME gedeelte ontvangen.


Elke VOR is uniek

Ter identificatie zend elke VOR een eigen, unieke identificatiecode uit. Aangezien het bereik van die dingen op ongeveer 200 – 250 mijlen ligt, is het wel handig om zeker te weten dat je de juiste hebt afgesteld aan boord van het vliegtuig. Het VOR baken op bijvoorbeeld Den Helder heeft code HDR welke, zoals alle identificatiecodes, in morse wordt uitgezonden.
Wat elke VOR ook heeft, is een eigen zendfrequentie. Ze kunnen niet allemaal op dezelfde frequentie uitzenden omdat ze dan elkaars signalen zouden storen. Haamstede zend bijvoorbeeld uit op 114.15 MHz. De beschikbare frequenties liggen in het bereik 108 – 118 MHz.
Militairen werken in hetzelfde frequentiebereik, er wordt dan echter niet over frequenties gesproken maar 'channels' zoals bijv. 020X.
De zendersterkte van een VOR kan 50 tot 200 Watt zijn. Een baken welke bedoeld is voor enroute navigatie heeft een zendersterkte van 100 of 200 Watt, voor gebruik op of bij een vliegveld is het 50 Watt.
Daarnaast kan een VOR, met name degenen die bij of op een vliegveld liggen, de weersgegevens van dat vliegveld uitzenden in gesproken woord. Daarover een andere keer meer…


Additional Hints (No hints available.)