Skip to Content

<

Oud in Nieuw Land 4 - Lichtopstand Blokzijl

A cache by zowaar! Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/09/2008
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Flevoland is de jongste provincie van Nederland, gewonnen uit zee. Maar niet helemaal: er zijn een paar stukjes Flevoland die al voor de drooglegging boven water staken. Deze cache laat zo’n stukje “Oud in nieuw land” zien. Samen met de caches “Oud in nieuw land 1 - Schokland", “Oud in nieuw land 2 – Kraggenburg”, en “Oud in nieuw land 3 –Kuinderbos” ontdek je verrassende stukjes Noordoostpolder.

Geschiedenis

Blokzijl, een handelsstadje met een rijke historie, lag tot de aanleg van de Noordoostpolder aan de Zuiderzee. Om de Zuiderzee te bereiken was er een vaargeul met daarnaast een strekdam. Om de schippers de route te wijzen naar de haven en om schepen te waarschuwen werd aan het einde van de 1800 meter lange strekdam een lichtbaken geplaatst. De laatste vuurtoren is gebouwd rond 1906. De vuurtorenwachter moest ervoor zorgen dat ’s avonds het licht aangestoken werd en ’s morgens weer gedoofd. Door de aanleg van de Noordoostpolder is de strekdam met daarop de vuurtoren droog komen te staan en verloor deze zijn functie. In 1942 is de vuurtoren afgebroken. De strekdam is afgegraven. De basaltblokken werden gebruikt voor de aanleg van andere dijken, het puin van de strekdam is gebruikt als ondergrond voor de Steenwijkerweg.


De historie van dit gebied wordt weer zichtbaar met de herbouw van de oude lichtglorie. De toren staat exact op dezelfde plek als de vuurtoren van 1907. Bij de graafwerkzaamheden is men nog gestuit op de basaltblokken uit die tijd.

De laatste vuurtorenwachter, de toen 94-jarige Kees Klinkert, heeft de opening verricht. In 2014 is hij overleden, 100 jaar oud.

Verdere info op "http://www.flevolanderfgoed.nl/home/erfgoed/noordoostpolder-2/marknesse-3/replica-lichtopstand-blokzijl.html"

De cache

Parkeer op N 52.42.450, E 5.55.850, daar begint het pad. NIET MET DE AUTO HET LAND IN!!!! Als dat vaak gebeurt moet ik de cache weghalen, dus blijf sociaal en gezond en loop dat stukje even, svp!

De cache ligt op de coordinaten boven aan de pagina. De ammobox zit op slot. De code van het slot is ABC.

Zoek de precieze datum van opening van deze replica:

A - de maand

B - de dag

C - het jaartal, stapelgeteld.

Plaats de cache weer PRECIES ZO terug als je hem gevonden hebt.

Pas op voor dreuzels! Succes!

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.