Skip to content

Het Oldambt Multi-Cache

This cache has been archived.

de wildeman: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email of twitter.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
de wildeman
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 4/20/2009
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Let op dit is een fietscache!!
De punten met de aanwijzingen zijn per auto te bereiken, maar er moet dan wel even gelopen worden. Ook voor de eindcache moet je even lopen. Graag goed weer verstoppen. al 3x weggehaald.

Mooie drukte op de akker
oogst binnen halen
De oogstperiode (de zomer en de herfst) is voor de akkerbouwer de mooiste en drukste tijd van het jaar. En ook de spannendste, want als de oogst mislukt, is al het werk van een heel jaar voor niets geweest.
dorser
De boer oogst het graan in juli en augustus met een combine.
Granen zijn eigenlijk grote grassen. Deze grassen zijn zeer oude landbouwgewassen, misschien wel de oudste. Tarwe wordt het meest verbouwd in Nederland, vooral op kleigrond. De eerste boeren verbouwden tarwesoorten als spelt en eenkoorn om er brood van te bakken.
De moderne Nederlandse tarwe is niet zo geschikt om brood van te bakken en wordt vooral gebruikt als veevoer of voor koek en gebak. Veel broodtarwe komt uit Duitsland en Frankrijk.
Ook graansoorten als gerst, rogge en haver worden vaak als veevoer gebruikt. Maar gerst gebruik je ook bij de bereiding van bier, van rogge kun je roggebrood bakken en haver is heel geschikt als paardenvoer. In sommige regio’s in ons land wordt overigens weer het aloude spelt geteeld voor bakkers die er speltbrood van bakken.

Groene brandstof uit koolzaad
In mei en begin juni is er in de provincie Groningen iets moois te zien. Tenminste, als je van de kleur geel houdt. Het koolzaad staat in volle bloei en het ruikt heerlijk. Het lijkt net of iemand een dikke gele deken op de akkers heeft gelegd.
koolzaad
Het is niet toevallig, dat er juist in deze provincie veel koolzaad groeit. In Groningen is veel echte kleverige kleigrond en koolzaad is een van de weinige gewassen die daarop goed kunnen groeien. Koolzaad gebruikt veel water uit de grond en helpt zo mee om de grond droger en luchtiger te maken.
Bij de gele akkers zie je vaak groene kistjes staan. Dat zijn bijenkasten. Koolzaadbloemen zitten vol honing, de bijen zijn de hele dag bezig met verzamelen. Terwijl de bijen honing halen, brengen ze stuifmeel over van de ene bloem naar de andere. Door het stuifmeel groeien de bloemen uit tot hauwtjes. Een hauwtje is een klein soort koffertje met daarin zaden. En om die zaden is het de akkerbouwer te doen.
In juli maait hij de koolzaadplanten af. Ze blijven één tot twee weken op het land liggen; nu rijpen de zaden. Daarna worden ze met de combine geoogst (de combine is een machine die in één moeite door maait en dorst).
In fabrieken wordt de olie uit de zaden gehaald. De olie wordt gebruikt om machines te smeren, bijvoorbeeld een melkmachine of een trekker. Koolzaadolie is ook goed te gebruiken in de keuken bij het koken. Het is in de winkel onder de naam raapolie te koop. Van koolzaadolie wordt ook biodiesel gemaakt. Deze 'groene' brandstof wordt gebruikt in autobussen en tractoren.

Het Oldambtmeer
Het Oldambtmeer is een kunstmatig meer in de streek Oldambt.
De komst van het meer bracht een groot deel van de bevolking van de regio in beroering. Er moesten veel woningen verdwijnen en grote stukken landbouwgrond worden overgedragen. Veel mensen vonden het absurd dat grond die eens was ingepolderd door de overgrootouders (zie cache De Spetter) nu weer onder water werd gezet. Toch kwam uiteindelijk ook de instemming van de meeste inwoners voor dit project.
Met 14 miljoen kubieke meter water en een oppervlak van 8 vierkante kilometer is het Oldambtmeer één van de grootste meren geworden van Nederland. Met een minimale diepte van 1 meter 30 is het geschikt voor zeilboten en kleinere motorjachten. Daarvoor beschikt het Oldambtmeer over 2 jachthavens. Bij grote wateroverlast kan het waterpeil van het Oldambtmeer verhoogd worden met 50 centimeter tot 15 centimeter onder NAP. Er is een groot strand en het is een prachtig watersportgebied. Men kan om het hele meer, over het aangelegde fietspad wandelen of fietsen. Daarnaast is het een paradijs voor vogels!

oldambtmeer
Kolkenpad
Langs de oude zeedijk (zie cache De Spetter) zijn kolken de overblijfsels van dijkdoorbraken. Door het rondkolkende water zijn diepe gaten ontstaan, nu vaak kleine, diepe poelen. Bij het doorbreken was de kracht van het water vaak zo groot, dat de dijk niet meer te dichten was. Om de kolk werd dan een nieuw stuk dijk gebouwd.
kolk

De cache: Deze fietsroute is ongeveer 26 km lang. Op bovenstaande coördinaten kun je de auto parkeren.

* Langs de route ga je op zoek naar aanwijzingen om de cache te vinden. In elke aanwijzing zit een woord. Door te kijken naar een bepaalde letter in het woord en met deze letterwaarde sommetjes op te lossen kun je de cijfers van de noord en oost coördinaat bepalen.

*
A = 2de letter - 3
B = 2de letter + 1
C = 9de letter
D = 2de + 8ste letter

E= 5de + 6de - 7de letter
F = 2de - 9de letter
G = 7de -1ste letter - 1
H = 7de letter - 1

* cache:
N 53.1A.BCD
E 007.0E.FGH

Additional Hints (Decrypt)

jc: uhvfwr obbzcwr, orrfgwr jc o: gjrrqr obbz ina yvaxf npugre urg onaxwr, rira qbbe qr oenaqargryf. (ovw qr rrefgr obbz ny innx jrttrunnyq.) pnpur: ovw qr ynngfgr xbyx nna qr ibrg ina rra obbz. tennt urry tbrq irefgbccra. ny 3 k jrttrunnyq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)