Skip to content

Vaktstugan i Viken Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lord Vampyre: [i][red]This cache has been archived by a Swedish reviewer.[/i][/red] <BR><BR>
Hej, <BR><BR>
För ett tag sedan frågade jag dig om dina planer för denna cache och det är nu tid för arkivering. Om du vill reparera/återställa den någon gång i framtiden är du välkommen att ta kontakt med oss, lämpligen via http://swedenreviewers.se/kontakt.aspx. Om din cache då följer gällande riktlinjer så avarkiverar jag eller någon av mina kollegor den gärna åt dig. <BR><BR>
Hälsningar, <BR>
Lord Vampyre (reviewer)
[i]Besök gärna reviewernas webbplats http://www.swedenreviewers.se där du hittar matnyttiga tips för cacheägare. [/i]

More
Hidden : 09/21/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Många har kanske den föreställnigen att det bara var i gränstrakterna kring Hallandsås och i Göingebygden snapphanarna förde sitt lömska krig. Visst inte. Deras operationer hade vida förgreningar och förutom runt om i Skåne hade de sina aktiviteter förlagda även till Halland och Blekinge.

Danska friskyttekompanier hade organiserats i ett tidigt skede av kriget och deras mannar var införda i den danska arméns rullor. Skånska kompanichefer utsågs att värva manskap från de berörda områdena. Friskyttekårens huvuduppgift var att störa svenska trupprörelser.

I februari 1678 anföll dessa snapphanar Mölle, som plundrades och brändes. Därpå kom turen till Viken. I Viken hade man i bevakningens tjänst inrättat ett vakthus med fast vakt. Den lilla byggnaden låg antagligen på fäladen norr om själva byn. Eftersom man var väl medveten om hotet från sjön fanns det för tillfället uppemot 50 vaktande och beväpnade bönder från Viken och trakten på plats i och vid huset. I skydd av nattens mörker närmade sig emellertid Eskild Nielsen och hans lilla trupp försåtligt och tyst stranden. Man gjorde en snabb landstigning och tog vakten med överraskning. Visserligen satte fiskebönderna sig här till en början till motvärn, men de fann snart för gott att retirera. Bättre fly än illa fäkta. Många kastade sina vapen och la helt enkelt benen på ryggen.

Men åter igen, skam den som ger sig. Lite senare på morgonen hade man med hjälp av byaluren blåst man ur huse. Återsamlade och med mod i barm och med vad vapen man kunnat uppbåda anföll man nu friskyttarna på stranden. Striden blev kort. Efter att ha bränt ner vakthuset beordrade Eskild Nielsen sina mannar i båtarna. Med sig hade de krigstroféer i form av vikenbornas tidigare efterlämnade vapen.

Så slutade det "Skånska kriget" för Vikens del. Ordningen var återställd och lugnet lägrade sig över den lilla fiskebyn. Byn som vid den här tiden hade minst ett hundratal vuxna innevånare. Mest fiskebönder och hantverkare.
(visit link)

Denna gömma ingick i event Kullabygden Runt - 21 sept 2008

Additional Hints (No hints available.)