Skip to content

VELDHOVEN 10 (De bonus-cache) Mystery Cache

This cache has been archived.

Cathy: Archiving at owner's request.

More
Hidden : 10/10/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Algemeen:

U kunt deze cache alleen vinden als u de bonus-informatie voor de lokatie heeft gevonden bij de VELDHOVEN-routes, zoals is aangegeven. De extra waypoints zijn niet van toepassing.


Veldhoven: een grote moderne Brabantse gemeente

De gemeente Veldhoven (N.Br.) kwam tot stand op 1 mei 1921. Toen werden bij wet de drie gemeenten Oerle, Zeelst en Veldhoven-Meerveldhoven verenigd tot een nieuwe gemeente, die de naam Veldhoven kreeg. De namen van deze drie gemeenten kwamen overeen met de vier kernen van bewoning waaruit zij bestonden.
Een reden voor de gemeentelijke samenvoeging was van bestuurlijk-economische aard. De overheid stimuleerde kleine gemeenten om samen te integreren tot grotere eenheden, die bestuurlijk en economisch macrovoordelen zouden hebben ten opzichte van de situatie met kleine en versnipperde gemeenten.
De drie 'Veldhovense' gemeenten die in 1921 werden samengevoegd hadden echter voorheen al een aantal overeenkomstige belangen. Zo bestond er een coöperatieve stoomzuivelfabriek, een gezamenlijke brandstoffencommissie en een gemeenschappelijke regeling voor het aanstellen van een geneesheer.

Met bijna 44.000 inwoners is Veldhoven aan het begin van de 21e eeuw de 70e in grootte van de 538 gemeenten die ons land kent. Veldhoven is een springlevende stadsrandgemeente met 'Kempische' trekjes. De stad kent een bruisend verenigingsleven, een dynamische ondernemingsgeest en een voorzieningenpeil waarop menig grotere gemeente jaloers mag zijn. Zo heeft de gemeente een florerende muziekschool, een modern theater, een onlangs (1999) uitgebreide bibliotheek, een eigentijds winkelcomplex in het 'Citycentrum' en eigen zelfstandige winkelvoorzieningen voor de grotere woonwijken en de oude kernen.
Gevoegd bij de ruim 16.000 arbeidsplaatsen - verdeeld over circa 1525 vestigingen - die Veldhoven rijk is, betekent dit dat de gemeente selfsupporting kan worden genoemd.

Naast deze eigentijdse ontwikkelingen heeft Veldhoven haar typisch Kempische uitstraling behouden! Grenzend aan de bebouwing kent Veldhoven met name aan de westzijde nog uitgestrekte gebieden, waarin naast landbouw en veeteelt nog voldoende ruimte is gebleven voor recreatieve doeleinden.
Juist die mogelijkheden maken Veldhoven zo aantrekkelijk als woongemeente, die op zich zelf staat en qua voorzieningen niet leunt op andere gemeenten. Maar ook een gemeente die daadwerkelijk een rol speelt in intergemeentelijke overlegsituaties op gebieden, waar samenspel en samenwerking noodzakelijk zijn om de regionale belangen te behartigen. Veldhoven maakt dit in de praktijk waar door deelname aan meerdere samenwerkingsvormen, zowel in SRE-verband (Samenwerkingsorgaan Regio Eindhoven) als met de aangrenzende Kempengemeenten.

Voor de geschiedenis van Veldhoven kunt u o.a. de volgende boeken raadplegen:
- VELDHOVEN 4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst - Jacques Bijnen
- VELDHOVEN Van Toterfout tot heden - Jean Coenen

De Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven heeft o.a. door brochures, die verkrijgbaar zijn bij de VVV te Veldhoven veel aandacht besteed aan de cultuurhistorische bezienswaardigheden in Veldhoven. Waar van toepassing of waar mogelijk zal van deze informatie gebruik worden gemaakt.

Een stukje geschiedenis

In het begin van de 19e eeuw hadden de dorpen die tegenwoordig Veldhoven vormen, samen zo'n 3000 inwoners die hoofdzakelijk van de landbouw leefden. De 'natuur' bestond voornamelijk uit uitgestrekte heidevelden ('woeste grond'), bijna de helft van het totale grondgebied. Slechts 3 % was bebouwd, de rest landbouwgrond. Op de heide graasden schapen die 's nachts naar de potstal gingen. De bodem van deze stal werd bedekt met heideplaggen. Deze plaggen werden, gemengd met de schapenmest, op de akkers gebracht om de vruchtbaarheid daarvan te verbeteren. Bossen waren er nauwelijks, alleen de Oerlesche en Zandoerlesche bossen bestonden al grotendeels.

Door de uitvinding van de kunstmest rond 1850 was de heide voor de mest niet meer nodig. Grote oppervlaktes heidevelden zijn toen ontgonnen tot landbouwgrond of beplant met bos. In Veldhoven is zelfs alle heide verdwenen. Het aangeplante bos was niet bedoeld als natuur of voor recreatie maar voor houtproductie. De opkomende mijnbouw in Zuid-Limburg had behoefte aan stuthout. Dennenhout was daarvoor het meest geschikt omdat het kraakt voordat het breekt. Mijnwerkers hadden dan de kans om te vluchten bij dreigend instortingsgevaar.

Dennenbossen werden dus uitsluitend aangelegd voor het produceren van hout en waren dus landbouwgrond. In dat opzicht is de vergelijking met een tegenwoordige maïsakker op z’n plaats. In beide gevallen wordt er naar gestreefd om met een zo klein mogelijke inspanning een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren. Dat werd bereikt door dicht bij elkaar en op rijen te planten. Door onderlinge concurrentie om licht ontstond een sterke lengtegroei met lange, rechte bomen. Prima geschikt voor palen en balken.
Vandaar dat zo’n bos vaak mastbos genoemd werd, met bomen als vlaggenmasten. Daardoor werd onderbegroeiing (“onkruid”) afgeremd, wat nog versterkt werd door gebruik van pesticiden. Het resultaat was een monocultuur, die dan ook alleen heel specifieke, andere plant- en diersoorten toeliet. Daarmee is de armoede van het dennenbos in de 20ste eeuw grotendeels verklaard.

De laatste mijn is al meer dan 30 jaar dicht en de bossen dienen nu een ander doel. Nog steeds overheersen de naaldbomen, maar een veranderend beheer heeft geleid tot een veel gevarieerdere en oorspronkelijke begroeiing en daarmee een veel rijker dierenleven.

Cache-beschrijving:

Het is niet de bedoeling dat u naar het coördinaat gaat wat boven aan de cachebeschrijving wordt gebruikt.

Ook bezoeken we de volgende plaatsen niet. Wel bent u ze misschien in andere routes tegengekomen.

Deze bonuscacheroute is drastisch ingekort vanwege de aanleg van de nieuwe wijk Huysackers. Deze zeer korte bonuscacheroute start vanaf de parkeerplaats.

U gaat op weg naar deze tijdelijke parkeerplaats N 51.24.(bonusgetal Veldhoven 1 - 20) E 005 23.(bonusgetal Veldhoven 1 -40)

8. Hier maakt u een projectie in de richting 146 graden afstand 69 meter.

Bonuscache

Voor het vinden van de bonuscache hebt u beide bonusgetallen nodig.

U hebt de bonusgetallen nodig van onderstaande caches:

  • Veldhoven 1
  • Veldhoven 8

9. U heeft als laatste de volgende code nodig: Veldhoven1 + Veldhoven 8 + 275

 

Als u een chirp-compatible Garmin apparaat hebt, kunt u de code nog verifieren vlakbij de cachelokatie.

 

Laatste wijziging: 13-06-2020 De extra waypoints zijn niet van toepassing.

Additional Hints (Decrypt)

1. Rra ibtryuhvfwr bs vf urg rra bhqr cbfgohf bc cevir-greerva.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)