Skip to content

De Grote Verdoemenis Traditional Cache

This cache has been archived.

SatelliteSuzy: Beste CO

omdat twee geocachers aangeven dat deze cache nu op privédomein ligt wordt deze listing gearchiveerd. Tot 30 dagen na deze archivering kan u me contacteren om deze toch nog uit het archief te halen, maar de saturatie wordt dan vooraf eerst opnieuw nagegaan en u zal de toestemming voor het plaatsen van een cache op deze locatie dienen voor te leggen. Na 30 dagen is de archivering onherroepelijk. Er kan uiteraard steeds een nieuwe listing worden ingediend.

Met vriendelijke groeten

SatelliteSuzy
Community Volunteer Reviewer Vlaanderen

More
Hidden : 2/1/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Grote Verdoemenis.

In de 17e eeuw was het bekend als een klein, met water omringd gebouw en werd het ‘het Hof Terlinden’ genoemd. De familie Terlinden, wellicht van dit landgoed afkomstig, speelde vanaf het begin van de 17e eeuw een rol in het stadsbestuur.

Het oude goed werd omschreven als een klein kasteel, omgeven door een brede vijver en voorzien van twee ronde torentjes; de toegangsweg was afgebakend met grote eikenbomen.

Het huidige kasteel zou in 1775 gebouwd zijn door Jaak Angelus Dierickx, voorzitter van de Raad van Vlaanderen. De naam Grote Verdoemenis werd populair tijdens de Brabantse Revolutie, wegens het verblijf aldaar van deze Dierickx, die als vooraanstaand ambtsdrager onder de Oostenrijkers door de patriotten werd veracht. Tussen 1775 en 1802 zorgde Jaak-Angelus Dierickx ook voor de aanleg van het park. Het domein was toen 7ha 50a groot. Volgens een oude kaartenatlas van Petrus Martinus Marianus Reinbout was dit een speeltuin met een formele aanleg. De wegen en omwalling rond het park zijn tot nu toe ongewijzigd gebleven.

Nadien werd het eigendom van Baron Van der Noot de Vreckhem, gewezen Burgemeester van Aalst (1833-1848). In 1910 stond het kasteel Terlinden, groot 7 ha 36 a 26 ca, toebehorend aan Eugeen Jelie, te koop. Deze had het geërfd van zijn eerste vrouw, een dochter van Van der Noot.

In de aankondiging van de verkoping leest men dat het kasteel "paalende met de Dreef aan den grootsten steenweg van Brussel naar Oostende, maar honderd meters verwijderd is van een tramhalt en dat men gaat op vijf en twintig minuten naar de statie van Aalst. Schoon en welgelegen, ver van alle nijverheidsgestichten, bevat de eigendom een allerschoonst park, met eeuwenoude boomen en vischrijke vijvers, eene ruime woonst met alle aanhorigheden, hovingen, boomgaarden, paardenstallen,..., eene hofstede met stallingen; het alles afgesloten door muren, hagen en daarover grachten."

In 1913 werd het domein verkochte aan L. Geerinckx en werd een nieuw hoofdgebouw opgericht in neotraditionele stijl. De twee zijvleugels uit 1775 en het poortgebouwtje werden aangepast. De familie Geerinckx verkocht het gehele domein in de jaren zestig aan een bouwfirma, die er twee grote appartementsgebouwen oprichtte. In 1978 werd het kasteeldomein zelf, toen nog 1 ha 87 a 28 ca, verkocht aan de stad Aalst, die het park voor publiek openstelde. Het kasteel werd ingericht als regionaal "Centrum voor Economie en Middenstand".

In het begin van de 18e eeuw verbleef hier Pasquier Quesnel. Hij was een vooraanstaand jansenist (=oratoriaan) die er zijn boek “Motif de droit du père Quesnel” schreef.

Het oorspronkelijke park werd de laatste jaren sterk aangetast door verkavelingen. Na de bouw van de appartementsgebouwen en verscheidene woningen rest er nog slechts 2ha.               

Terlinden is ook bekend om zijn legende, het wordt ‘Het kasteel van de Grote Verdoemenis’ genoemd. Een vroegere bewoner zou er zijn vrouw vele jaren geleden vermoord hebben door een nagel in haar hoofd te slaan. Hij begroef haar in de tuin, ontgroef haar na enkele jaren en kookte haar hoofd af. De schedel zette hij op zijn bureau zodat hij haar dagelijks kon zien. Toen hij overleed, werd het kasteel te koop gezet, maar niemand wilde het. Het kreeg de bijnaam ‘Het kasteel van Grote Verdoemenis’ omdat het er zogezegd spookte.

Additional Hints (No hints available.)