Skip to content

Brielse Goudkust Multi-Cache

Hidden : 3/1/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Rondje van minder dan 2 km door de oudste buitenwijk van Brielle; de Plantage, ook bekend als de Goudkust.


De Plantage is de eerste wijk buiten de wallen van Brielle. Aangezien Brielle een militair belangrijke stad was, was het door het ministerie van Oorlog aanvankelijk niet toegestaan bouwwerken rond de vesting op te richten. Dit vanwege de mogelijke belemmering van het vrije schootsveld.
Al midden in de achttiende eeuw vormde de plantage een rustig wandelgebied en er werden door de president van de Brielse Rechtbank, Mr. Christiaan van Adrichem, plannen opgesteld om het gebied nog aantrekkelijker te maken. De regelgeving van het vrije schootsveld werd langzamerhand minder strikt aangehouden en in 1836 werd de plantage uitgebreid en verfraaid tot een soort stadspark.
De wandeling: De wandeling is minder dan 2 km en kan in minder dan een uur gelopen worden. De route loopt door een verkeersluwe wijk met soms geen stoep. De cache ligt op een druk punt.

WP1: Parkeren kan aan het parallelweggetje voor de begraafplaats op bovenstaande coördinaten.
Alternatief is bij de chinees op N 51° 53.930 E 004° 09.690 of bij het postkantoor op N 51° 53.785 E 004° 09.505

Loop vanaf hier naar:
WP2 - N 51° 53.886 E 004° 09.593: De watertoren
In 1923 begon de gemeente Brielle met de aanleg van een duinwaterleiding en de bouw van een bijbehorende watertoren ten zuiden van de oude stad. De watertoren in Brielle is ontworpen door architect A.D. Heederik en werd gebouwd in 1923 en 1924. De 40,5 meter hoge, geheel vrijstaande toren is gebouwd in een karakteristieke Interbellum-architectuur, waarin met name de invloed van de Nieuwe Zakelijkheid en het Expressionisme waarneembaar is. De toren heeft een betonskelet en een betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 200 M3. De watertoren werd oorspronkelijk vergezeld door een inmiddels afgebroken pompgebouw. De watertoren is sinds 1984 niet meer in gebruik.
Vraag A: Tel het aantal ramen boven de deuren, maar onder het bredere bovenste gedeelte van de toren. Tel daar nog 1 bij op. A=ramen+1


Eng.: Count the number of windows directly above the doors, but below the wider upper part of the tower. Add 1. A=windows+1


Ga vervolgens naar:
WP3 - N 51° 53.851 E 004° 09.700: de RHBS
De Wet op het Hoger Onderwijs in 1876 bepaalde dat de rijkssubsidie aan gymnasia werd stilgelegd. Dat betekende dat het gymnasium in Brielle zou moeten worden gesloten. Daarom besloot het stadsbestuur op 20 oktober 1878 een nieuwe Burgerschool op te richten, met een driejarige opleiding. Aanvankelijk was de school gevestigd aan de Nobelstraat 34, waar de opleiding op 6 september 1879 met 52 leerlingen van start ging. In 1916 werd de school overgenomen door het Rijk, en stond vanaf dat moment bekend als Rijks-HBS. Het gebouw was te klein, zodat in september 1922 een nieuw gebouw aan de Jan Matthijssenlaan in gebruik werd genomen. Het stijlvolle bouwwerk, de R.H.B.S., fraai gelegen aan de singel, was vooral ‘s zomers een plaatje. Je kon in de Plantage heerlijk wandelen. Het was daar altijd heel rustig en stil.
Vraag B: Volgens welk nummer heeft u hier geen toegang? B=eerste - laatste cijfer.

Eng.: According to what number you are not allowed to enter here? B=first - last digit


Loop nu iets door en dan rechts het wandelpad op naar:
WP4 - N 51° 53.780 E 004° 09.670:
U heeft hier een fraai uitzicht op de Plantage. Het water voor u heet de Oude Vest. Achter u ligt de nieuwe brede school en het nieuwe Bres theater.
Vraag C: Wat is het huisnummer bij het middelste bruggetje?
Eng.: C: what is the housenumber at the little bridge in the middle?

Ga vervolgens naar:
WP5 - N 51° 53.750 E 004° 09.705:
U ziet hier een Vrijpaal. Ze markeren de vroegere grens van de stedelijke vrijdom of vrijheid en geven aan hoever de jurisdictie van de stad zich uitstrekte. De eerste vermelding van grenspalen rond Brielle dateert van 1590. Het stadsbestuur had toen opdracht gegeven om rond de stad palen te zetten op de grens van de stedelijke vrijheid. Deze vrijheid strekte zich uit over vijftig roeden (ca. 200m) vanaf de veste. Op 400 roeden (ca. 1500m) moest een tweede rij palen opgericht worden. Zover strekte de vrijdom van de stad zich weliswaar niet uit, maar de stad kon er wel zekere rechten doen gelden.
Vraag D: Hoeveel meter is de maximale lengte voor voertuigen?


Eng.: D: what is the maximum length for vehicles ?

Loop vervolgens deze fraaie straat in. De meeste huizen zijn in de zelfde stijl gebouwd. Aan het einde naar rechts, het jongste gedeelte van de wijk in. Bekijk gerust de prachtige huizen.

Loop in een boog met de weg mee naar: WP6 - N 51° 53.743 E 004° 09.793
Vraag E: Wat is het onderste getal (2 cijfers) op het rode plaatje? E=het laatste cijfer.


Eng.: What is the lower number (2 digits) and the red sign? E=last digit

Loop verder met de weg mee naar:
WP7 - N 51° 53.762 E 004° 09.975: Deze heul of brug over het Spui, heet de Slijkheul. De gedenksteen in deze heul met het opschrift 'Renovatum anno xxxx', herinnert aan de laatste restauratie die voor een deel door het Waterschap de Brielse Dijkkring betaald moest worden, overeenkomstig een akte van 1567, een charter met zegels. Aan de overkant staat nog een vrijpaal.
Vraag F: in welk jaar is de brug gerenoveerd? F=laatste cijfer


Eng.: what is the year of the renovation of this old bridge? F=last digit

Loop vervolgens via het kleine paadje direct achter de huizen, of via het fietspad, naar:
WP8: N 51° 53.826 E 004° 09.757
U loopt weer langs de HBS en komt weer in het oude gedeelte van de Plantage. Er staat een grote variëteit aan zeer fraaie vrijstaande villa’s. Bij de aankoop van de percelen werd vroeger door de eigenaren zelf bedongen, dat de te bouwen huizen wit gepleisterd moesten worden. Dat is dan ook de reden, dat zelfs de watertoren deze kleur heeft gekregen. Om hier te kunnen wonen moest je vroeger (en nu nog) over flink wat geld beschikken. Voor de “gewone man” waren dit soort woningen natuurlijk onbetaalbaar.

Ga vervolgens naar
WP9 - N 51° 53.900 E 004° 09.644:
Aan de andere kant van het water (genaamd Tramvest) lag vroeger de tramhalte van het dieseltrammetje van de RTM. Deze reed van Oostvoorne naar Rotterdam, en deed Den Briel en andere dorpen aan en vormde jarenlang het openbare vervoer. Op 30 september 1965 verliet de tram voor de laatste keer het stationnetje van Den Briel. Nu zit er in het oude station een goede Chinees.


Ga als laatste naar
WP10 - N 51° 53.897 E 004° 09.579: De oude begraafplaats.
Op 10 juli 1832 werd een perceel langs de Rijksstraatweg aangekocht om in te richten als begraafplaats. Het was niet langer toegestaan in de kerk te begraven en de begraafplaats binnen de stadswallen was afgekeurd. Pas in 1842 werd er de eerste Briellenaar begraven. Het toegangshek is een gemeentelijk monument en werd omstreeks 1842 gebouwd.
Vraag G: Op de begraafplaats staat ook een gedenkteken voor de gesneuvelden in het verre Oosten, in Indonesie maar ook tijdens de oorlog in Korea.

G: In welke maand sneuvelden de militairen in Korea?
Eng.: G: in what month did the soldiers die in Korea?

Maak nu de eindberekening.

De cache Het kan vrij druk zijn bij de cache, dus doe zo onopvallend mogelijk. De cache ligt NIET op de begraafplaats!!

De cache ligt op N 51° 5 [ B ].[ F ] [ C ] [ D - G ] E 004° 0 [ C ].[ E ] [ A ] [ D + B ]


Eng.: The cache is NOT on the graveyard!


Gebruik de checker om uw antwoorden te controleren / use the checker to check your answers:

Bronnen:
Toen Brielle nog Den Briel was (door Rens van Adrighem)
Brielse Mare - Vrienden van het Historisch Museum Den Briel
Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg
Cultuurweb Brielle

Additional Hints (Decrypt)

Yvaxf. Renpugre Ratyvfu: Yrsg. Oruvaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)