Skip to content

Jyllands Kirker - Ø. Svenstrup Kirke Traditional Cache

Hidden : 2/20/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Sognet


Af de 19 Kirkesogne som er i Han-Herred er Ø. Svenstrup arealmæssig det mindste nemlig 1.342 ha. Til gengæld er Ø. Svenstrup Kirke en af de smukkeste såvel udefra som inde i kirken, og med sit smukke pyramidetækkede tårn virker den meget harmonisk.


Befolkningstallet i Ø. Svenstrup sogn har i mange år ligget på 800-900 mennesker, men er sognet lille, så har kirken det til trods altid haft en trofast menighed, der slutter op om kirken såvel i sorg som glæde.


Kirkebygningen


Kirkens alder ved ingen med bestemthed, men meget tyder på, at den nuværende kirke er den tredje på omtrent samme sted, dog mener man, at kirkens døbefont er den samme, som har været i den første kirke.


Ved gravkastning sydøst for våbenhuset er man flere gange stødt på store egestolper, måske har den allerførste kirke på stedet været en trækirke.


Ser vi på sydsiden af kirken i dag, kan vi jo se, at både kirkeskib og kirkekor er opført af gamle munkesten, som blev brugt til kirkebyggeri i det 12. århundrede. Men ser vi på kirkens nordside, er en del af den opført i kampesten - altså kvadre tilhugget af sten fra marken, som var meget brugt i den store kirkebyggetid omkring 13. århundrede. Man undres over det store arbejde, først at fragte stenene til byggepladsen, dernæst at hugge dem til og siden at stable dem ovenpå hinanden.


Kirkens tårn er antagelig fra det 15. århundrede. Det har været repareret flere gange, bl.a. i 1760 og igen i 1881 i forbindelse med en størrer restaurering af kirken. Her blev bl.a. sydmuren på kirken ommuret, og våbenhuset blev formodentlig bygget til ved samme lejlighed.


Kirkens tilhørsforhold


Kirkens tilhørsforhold var gennem flere århundreder under Hovedgården Bratskov i Brovst - antagelig helt fra 1307 og til 1817har den haft præst sammen med Brovst præstekald. Kirken var lille og ikke altid passet og vedligeholdt. I gamle skrifter kan der læses, at i vinteren 1692-93 gav herremanden Chr. Bräes, som ejede både Bratskov og Kokkedal, ordre til, at blytaget på Ø. Svenstrup Kirke skulle tages ned og bruges til at reparere Torslev Kirkes tag med.


Da den senere så kendte herremand til Bratskov Ole Tønder Langedøde i 1815, blev kirken solgt til Helligåndsklosteret i Aalborg ved klosterforstander Juul, der ejede Ø. Svenstrup Kirke indtil 1856. Ved hans død dette år solgte hans enke kirken til proprietær og handelsmand
Chr. Kronborg på "Nr. Skovsgaard", som i 1885 afhændede Ø. Svenstrup Kirke til søstrene Charlotte og Ella Skeel fra "BirkelseHovedgård" til en pris af 1.000 danske kroner, men med det forbehold at eje 90 kvadratalen syd for våbenhuset i 50 år - altså til 1935 - til sig og sin familie
som gravplads. Klausulen blev dog aldrig brugt til noget, da familien Kronborg er begravet i Tranum.


Søstrene Skeel fra "Birkelse Hovedgård" gav i 1913 afkald på tiende af Ø. Svenstrup Kirke, og den overgik da til selveje af sognets beboere.


Kirkens klokker


Af kirkeklokker er den nuværende fra 1977. Den første klokke er antagelig hængt op, da tårnet blev bygget, altså omkring 1500 - den havde ingen inskription. I 1872 var den slidt op og som erstatning blev der "støbt" en ny af klokkestøber B. Løve og søn, København,og da fik
firmaet den gamle klokke i bytte. I 1977 ved arekassefusionen mellem Skovsgaard Sparekasse og Brovst Sparekasse blev der givet 20.000 kr. til en ny kirkeklokke, den blev støbt i Holland og leveret gennem Dansk Kirkeklokketeknik i Vodskov. På denne klokke står inskriptionen:


Klokken slår, Tiden går
Ene Guds nåde urokket står


Den gamle klokke fra 1872 blev i 1982 foræret til en kristen kirke i Nigeria i Afrika formidlet gennem Sudan-missionen v/daværende missionær Mogens Mogensen, som var født og opvokset i Ø. Svenstrup sogn.


Kirkens inventar


Kirkens indre har mange skønne ting fra gammel tid. Det ældste er døbefonten, og her begynder jo kristenlivet: at blive døbt i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, dertil kommer så oplæringen - og troen er det, der smelter det hele sammen.


De to store malmlysestager er fra det 15. århundrede, men desværre kender vi ikke giverens navn, dog ved vi, at han var forpagter på Nr. Skovsgård.


Så kommer der en periode, hvor ægteparret Jens Nielsen og Maren Graversdatter, som var forpagter af Sønder Skovsgård, skænkede mange ting til deres sognekirke.



I 1616 skænkede de alterkalken - i 1633 skænkede de prædike-stolen - i 1640 skænkede de dåbsfadet - i 1646 skænkede de altertavlen
Det menes, at ægteparret (de var barnløse) er begravet oppe under gulvet i kirkens kor.

Læg mærke til, at kirken nu også har alle fire messehagler til skiftende højtider.



Går man nær til altertavlen, kan man tydeligt se, at billedet er fra nadverens indstiftelse: Jesus sidder mellem apostlen Johannes (ham, Jesus elskede), og så Judas, der sidder med pengepungen,hvori også de 30 sølvpenge skal, da han forråder Jesus.



I begge sider af skibet foroven ser vi en niche, som stammer fra den katolske tid, antagelig har der stået en helgenfigur i hver. Fra gammel tid har der været brugt tællelys i kirken og senere lamper til stenolie (petroleum), men tidlig kom et jævnstrømsværk i Skovsgård, og den store lysekrone er skænket af boghandler Jens M. Jensen, da han havde 25 års jubilæum som boghandler i Skovsgård, den anden lysekrone er i 1926 skænket af fhv. gårdejer Peder Chr. Pedersen, Ø. Svenstrup. Lampetten i koret er skænket anonymt.



Kirkeskibet er en tro kopi af skoleskibet "Danmark", som blev bygget på Nakskov Skibsværft i 1933. Selve skibsskroget er fundet på et loft i Skovsgård og skænket anonymt, men det store arbejde med at rigge det til - et arbejde kun få kan udføre - har en gammel Ø. Svenstrup mand ravsliber Chr. Jensen ("Smedens Chr.") stået for, og skibet er ophængt omkring 1964.


Ø. Svenstrup Kirke var længe om at få et musikinstrument, vel fordi flere af de trofaste kirkegængere var gode til at synge.
I august måned 1945 blev der dog indkøbt et harmonium ved fabrikant Andreasen, Ringkøbing, og købsprisen var 1.580 kr. (- 10% rabat for kontant betaling, altså 1.422 kr.). Dette harmonium gjorde god fyldest indtil 1962, da kirken fik et rigtigt orgel fra Jysk Orgelbyggeri.
Det gamle harmonium kom da til Attrup Missionshus.


Kirken udvendig


Går vi udenfor, er der mange ting, som er interessante at stifte bekendtskab med.


Sydsiden af kirkeskib og kor er her bevaret i munkesten og læg mærke til de fordybninger, som er i flere af stenene, som for øvrigt nok stammer fra en tidligere kirke på dette sted. Disse fordybninger er fremkommet ved, at små fugle har siddet på den varme sydvæg og udnyttet tiden med at slibe deres næb.


Lidt øst for kirken stod fra 1906-1985 et kapel i røde mursten, det blev fjernet i forbindelse med, at der blev købt jord langs med det nordre kirkedige til en længe planlagt udvidelse af kirkegården samt til parkeringsplads og til at bygge det nye kombinerede velfærdshus og kapel med køleanlæg.


Sjældne gravpladser


Sydøst for våbenhuset ligger 2 store gravplader, som taler deres eget sprog. Pladerne er til minde om forpagterparret fra Nr. Skovsgård:



Niels Sørensen (1697-1766) og hustru Maren Lauritsdatter (1730-1798).

Nord for tårnet står en stor granitsten, der er rejst som minde over Jørgen Nielsen (1818-1904) og hans 2den hustru Karen Nielsen (1848-1928). De ejede "Sdr. Skovsgård" i 1860 og til Jørgens død i 1904. Denne gård havde dengang 500 tdr. land.

Når du forlader Ø. Svenstrup Kirke, læg da mærke til de smukke kirkegårdslåger, som er smedet af Orla Jakobsen fra Kirkedal og opsat i 1993.




Kilde: "http://www.torslev-osvenstrup-kirker.dk/">http://www.torslev-osvenstrup-kirker.dk/


Cachen er lagt med tilladelse fra sognepræst Folmer Toftdahl - Olesen, Skovsgaard


Cachen indeholder fra starten, logbog og blyant.
First Finder Certifikat sendes pr e-mail. First Finder skal sende en e-mail via vores profil, og skrive at de er First Finder.


Husk at gemme cachen godt igen.


Cache contains from the start, logbook and pencil.
First Finder Certificates are sent by email. First Finder must send an email via our profile, and write they were the First Finder.


Remember to hide the cache good again.

Additional Hints (No hints available.)