Skip to Content

<

Röyttä

A cache by Itiq Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/02/2009
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[FIN] Röyttä on Iin edustalla oleva saari, joka on suosittu virkistyskohde. Talvella pääset sinne suksilla, mutta kesällä tarvinnet vesikulkuneuvoa. [ENG] Röyttä is an island in the eastern coast of the Bay of Bothnia. In the winter you will be able to reach it using skiis, whereas in the summer you will need a boat to get there.

[FIN] Röytän saari sijaitsee noin viiden kilometrin päässä mannermaalta. Se on suosittu retki- ja veneilykohde ja se onkin valittu Suomen Purjehtijaliiton ja Suomen Veneilyliiton kyselyssä yhdeksi suosikkisatamaksi. Venepaikkoja on yhteensä noin 100, joista sähköistettyjä vierasvenepaikkoja on 45. Saarella on seitsemän eri veneseuran tukikohtaa.

Röytän saaren historiaan liittyy merenkulkua ja lastaustoimintaa. Vuodesta 1882 vuoteen 1968 Röyttä toimi puu- ja sahatavaran lastaussatamana. Lastaustoiminta oli vilkasta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa ja saavutti uuden huippukohtansa 1950-luvulla. Parhaina vuosina Röytässä kävi yli viisikymmentä laivaa. Enemmistö niistä oli saksalaisia ja englantilaisia, mutta myös tanskalaisia hollantilaisia ja virolaisia laivoja poikkesi satamassa. Röytässä toimi vuosina 1933-1953 Oulun luotsipiirin alainen luotsiasema, jossa työskenteli keskimäärin kahdeksan luotsia. Luotiasemalla oli vuosittain luotsattavana kolmisensataa laivaa. Röytän luotsiaseman toiminta lakkasi syksyllä 1953, jolloin luotsit siirtyivät Martinniemen luotsiasemalle.

Röytän saaressa on säilynyt useita viime vuosisadan alun rakennuksia, joista merkittävimmät ovat Luotsila ja Lastaaja. Luotsila on rakennettu vuonna 1922. Aluksi se toimi Metsähallituksen lastaustyönjohtajien asuntona mutta vuonna 1933 se siirtyi luotsien käyttöön. Lastaajan on rakennuttanut Metsähallitus 1932 asuinparakiksi lastaajille. Siinä oli alun perin majoitustiloja yli 60 hengelle. Lastaaja oli pitkään tyhjillään lastaustoiminnan päätyttyä, mutta kahdeksankymmentäluvulla sitä taas käytettiin purjehdusleirien tukikohtana. Lastaaja on kunnostettu yhdeksänkymmentäluvun alussa, ja nykyisin se toimii vuokratupana.

Röytän saarella on Metsähallituksen opastuspiste, kota ja tulentekopaikkoja. Saarta kiertää luontopolku, jonka varrella on nähtävissä mm. keskellä saarta oleva aallonmurtaja, joka on 1930-luvulla rakennettu estämään myrskyaaltojen vyöryminen saaren yli. Jäänteinä purjelaivojen aikakaudelta luontopolun varrella on myös painolastikenttiä, joihin purjelaivat tyhjensivät laivan painona olleen maa-aineksen.

Parhaiten Röyttään pääsee sekä kesällä että talvella Iin Praavan satamasta. Nelostieltä noin 5 km Iin taajaman eteläpuolelta käännytään Praavantielle (kyltissä lukee Ojakylä). Tietä ajetaan suoraan noin 4 km ja saavutaan Praavan satamaan (N 65° 17.239', E 025° 17.334'), jossa on veneelaskupaikka ja josta talvisin monesti lähtee latu Röytän saarella.

Saadaksesi kätkön käsiisi piilopaikastaan voit tarvita sormea kapeampaa. Jos sinulla ei ole omaa välinettä mukanasi, niin tutki alapuolta (toivottavasti väline tulee pysymään paikallaan). Kartan perusteella katsoen saattaisivat koordinaatit olla jonkun metrin lännempänäkin, mutta annetut ovat paikalla mitatuista keskiarvoistetut. Tosin mitatessa gepsu lupasi tarkkuudeksi vain viittä metriä, joten tarkempiakin koordinaatteja saa tarjoilla.


ENG] Röyttä is a popular harbour and recreation area. There are bases of seven different yachting clubs in the island. There is also a quidance spot of the Finnish Forest and Park services, nature path, fireplaces and a shelter.

You may reach Röyttä both in summer and winter from the harbour of Praava. From the road E75 about 5 km south from Ii turn to Praavantie (in the sign there is text: Ojakylä). Drive the road without turning anywhere about 4 km and you will arrive to the Praava harbour harbour of Praava (N 65° 17.239', E 025° 17.334') where there is a boat hoisting site and from where ski tracks to Röyttä island depart in winter.

To get the cache container from it's hiding place, you would need a specific equipement. If you do not have one of your own, investigate underneath (hopefully the equipement will stay there).


Wikipedian artikkeli Röytästä

.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

122 Logged Visits

Found it 113     Didn't find it 3     Write note 4     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 32 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.