Skip to content

Bacasis IV Traditional Cache

Hidden : 4/10/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bacasis IV

Si ja heu viatjat a l'edat mitjana amb el nostre anterior catxe ( Bacasis III), ara us proposem viatjar més enllà en el temps. Poseu-vos les túniques i ompliu el dipòsit de les vostres quadrigues perquè marxem al segle IV d.C.

El Llegat de Bacus 

En la imatge es veu el mosaic policromat que està exposat en el museu comarcal de Manresa. Té unes dimensions de 430 centímetres de llarg per 200 d'alt i està decorat amb motius de caire geomètric, animal i vegetal. Cal recalcar, com no, les imatges de les vinyes amb el raïm. Aquest mosaic està realitzat amb la tècnica d'opus musivum i a l'ajuntament de Rajadell es pot contemplar la reproducció d'una part d'aquest.


Aquest mosaic es va descobrir en la Vil·la Romana de Sant Amanç, a Rajadell. Una vil·la que estava situada en la ruta de la via romana anomenada antiga strata que unia les poblacions Manresa i Prats de Rei (Anomenada Sigarra per els romans) a la vall de la riera de Rajadell.
 
El apecte que ara té el jaciment es correspon amb la planta del Baix imperi. Actualment la carretera divideix en dos sectors la vil·la. A la part nord hi ha la zona residencial o pars urbana, on es localitzen les habitacions nobles i el conjunt de termes. En el sector sud es troba la part destinada a zona de treball o pars rustica. En la banda sud-oest s'observen construccions del període medieval, assentades sobre les restes romanes anteriors.
       
 
El conjunt de cambres nobles s'obria al sud per unes portes que han desaparegut.
 


A la zona nord-oriental s'hi troba un espai dedicat a les termes i a mesura que anem cap a l'oest ens trobem primer amb restes d'una escala que fan suposar l'existència d'una planta superior. Més a l'oest trobem 5 cambres comunicades per un passadís. En una d'elles encara es troba part del mosaic original tapat per la vegetació i el pas del temps.  Al extrem oest podem veure el que queda dels banys. Aquests estaven caracteritzats per tenir separades àrees amb aigua calenta, tèbia i freda; i un forn per a escalfar el conjunt.
 

A les restes de la banda sud s'hi destaca un gran lacus o dipòsit rectangular envoltat d'una canalització de desguàs i amb dipòsits més petits la funció de la qual era la producció de vi.
 
Així trobem que aquests dipòsits i el motius representats en el mosaic evidencien els orígens viti-vinícoles de la comarca del Bages i, sobretot, del mot romà per designar la comarca: Bacasis.
 
L'equip Piniflopa us proposa fer una descoberta d'aquest entorn.


Més informació:
Ajuntament de Rajadell
Museu comarcal de Manresa
Ruta a peu: “El Bages a Peu. 16 Rutes per valls i muntanyes” de M. Vilarmau i J.Planell. Ed.Farell. ISBN: 978-84-95695-84-0

 
El nostre agraïment a Turisme del Ajuntament de  Rajadell.

Bacasis IV

Si ya habéis visitado la edad media con nuestro anterior cache ( Bacasis III), ahora os proponemos viajar mas allá en el tiempo. Poneros las túnicas y llenad los depósitos de vuestras cuadrigas porque nos vamos hacia el siglo IV d.C.

El Legado de Baco 

En la imagen se muestra el mosaico policromado que está expuesto en el Museo Comarcal de Manresa. Tiene unas dimensiones de 430 centímetros de largo por 200 de alto y está decorado con motivos de índole geométrica, animal y vegetal. Se debe remarcar, como no podía ser de otra manera, las imágenes de la vid con los racimos de uva. Este mosaico está realizado con la técnica de opus musivum y en el Ayuntamiento de Rajadell se puede contemplar la reproducción de una parte de este. 


Este mosaico se descubrió en la Villa Romana de Sant Amanç, en Rajadell. Una Villa que estaba situada en la ruta de la vía romana llamada antiga strata, que unía las poblaciones de Manresa y Prats de Rei (llamada Sigarra por los romanos) en el valle de la riera de Rajadell.

El aspecto que ahora tiene el yacimiento corresponde con la planta del bajo imperio. Actualmente la carretera divide en dos sectores la Villa. En la parte norte existe una zona residencial o pars urbana, donde se localizan las habitaciones nobles y el conjunto de termas. En el sector sur se encuentra la parte destinada a la zona de trabajo o pars rustica. En la banda sur-oeste se pueden observar construcciones del periodo medieval, asentadas sobre los anteriores restos romanos.
 
       
 

El conjunto de cámaras nobles se abría al sur por unas puertas ahora desaparecidas.
 



En la zona nort-oriental se encuentra un espacio dedicado a las termas y a medida que uno se desplaza hacia el oeste nos encontramos primero con restos de una escalera que hacen suponer la existencia de una planta superior. Mas al oeste encontramos cinco cámaras comunicadas por un pasillo. En una de ellas aún se encuentra parte del mosaico original, aunque cubierto por la vegetación y el paso del tiempo. En el extremo oeste podemos ver lo que queda de los baños. Estos estaban caracterizados por tener separadas áreas con agua caliente, templada y fría; y un horno para calentar el conjunto.
 


En los restos de la parte sur se destaca un gran lacus o depósito rectangular, rodeado de una canalización de desguace y con depósitos mas pequeños con la función de producir vino.

Así que encontramos que estos depósitos y los motivos representados en el mosaico ponen de evidencia los orígenes viti-vinícolas de la comarca del Bages y, sobretodo, del nombre romano para designar a la comarca: Bacasis.

El equipo Piniflopa os propone hacer el descubrimiento de este entorno.

Mas información:
Ayuntamiento de Rajadell 
Museo comarcal de Manresa
Caminada: “El Bages a Peu. 16 Rutes per valls i muntanyes” de M. Vilarmau i J.Planell. Ed.Farell. ISBN: 978-84-95695-84-0


Nuestro agradecimiento a  Turismo de Rajadell.

Additional Hints (No hints available.)