Skip to Content

<

Palsan mylly

A cache by Miuku & kahju Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/18/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö sijaitsee Palsan myllyllä Padasjoen kunnassa Vesijaon kylässä

Palsan myllyn historia


Vesijaon kylä on Padasjoen vanhimpia kyliä, ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1464. Vesijako -järvi on ns. bifurkaatiojärvi eli vedenjakajajärvi; sen vesistä osa laskee Kymijoen ja osa Kokemäenjoen vesistöön. Vesijaosta Parlammin järveen laskevassa Palsanojassa on sijainnut Vesijaon kylän mylly 1800- luvulta lähtien. Myllyn viereen rakennettiin 1920-luvulla vesisaha.

Nykyisin Palsan myllyssä voi kesäisin tutustua sekä myllyn että sahan historiaan. Myllyssä on kahvila, ja tiloissa on myös järjestetty taidenäyttelyitä. Palsan myllymuseo on yksityinen museo.

(Päijät-Hämeen Museomatka)

Palsan myllyn tarina kätkee sisälleen myös palan suomalaista historiaa. Etelä-Suomessa vuonna 1849 kulki mies nimeltä Juhani Aataminpoika, joka opittiin tuntemaan kenties maamme pahimpana murhamiehenä. Kerpeikkariksi (ruots. skarprättare eli teloittaja) ristitty murhaaja ehti surmata 22 ihmistä. Lopulta karmaiseva henkirikosten sarja päättyi, kun Juhani Aataminpoika lankesi ansaan. Hän jäi kiinni lavastetussa korttipelissä Palsan myllytuvassa ja itse mylläri suoritti vangitsemisen. Kerpeikkari tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ja hän kuoli Viaporin linnoituksessa seinään kahlehdittuna vuonna 1854.

(Kapteenska)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

290 Logged Visits

Found it 270     Didn't find it 15     Write note 4     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 14 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.