Skip to content

Hembygdsstugorna Traditional Cache

This cache has been archived.

Djurets: Tack för alla loggar. Dags att lämna vidare denna platsen.

More
Hidden : 4/24/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Cachen är ett Pet-rör.

Om byggnaderna

 

 

Stugorna är Fristads äldsta byggnader. De är s k högloftshus eller sydgötiska hus och sättet att bygga på är mycket gammalt. Högloftshus finns mest i södra Sverige och stugorna i Fristad tillhör de nordligaste förekomsterna. Det var mycket vanligt att man byggde bondehus och torparstugor på det här sättet under 1600-talet och 1700-talet.Högloftshus består av en låg ryggåsstuga som sammanbyggts med ett lofthus vid den ena eller vid båda gavlarna.

 

Bergstorpet eller Ekalyckan som den nu kallas är den äldsta stugan och man tror att den byggdes på 1690-talet. Huset är timrat och har spåntak.Två ingångar finns. Storstugan, vilken man når genom en liten farstu ligger i själva ryggåspartiet och har en öppen spis. Från farstun finns en gång och trappa upp till loftboden som är relativt stor. Här uppe kunde man sova på sommaren och förvara t ex spinn-redskap, kärl och den s k "säakistan".Köket har en bakugn som är insatt i en öppen spis.Vid sidan av finns en bakugn.Takhöjden i köket är bara 1.48m.Skorstenen har ett sk "lämmaspjäll".

 

Ursprunglien har timret i stugan inte varit täckt av något annat material. För att göra rummet ljusare började man omkring 1810 att beklä väggarna med lera,men först högg man ut skåror i stocken för att leran skulle fästa.Väggarna vitlimmades då och då. Först omkring 1850 tapetserades väggarna.

 

Klockarebolet har troligen byggts på 1700-talet.Ursprungligen var taket klätt med handkluven spån. Genom en farstu kommer man in i storstugan med stor öppen spis och härifrån till ett kök med en isatt järnspis. Storstugan har en framkammare utan eldstad och härifrån leder en trappa upp till loftsboden som användes som förvaringsrum och sovplats under sommaren. På väggarna finns tapeter.Skorstenen var försedd med "lämmaspjäll".

 

Läge och historisk betydelse

 

 

Innan järnvägen kom till Fristad 1863 låg Fristad "centrum" precis där stugorna ligger idag. Här möttes de två vägarna Borås-Skara och Bredared-Ås. Här fanns socknens första fattigstuga och förmodligen sockenmagasinet dit bönder och torpare i trakten kunde köpa utsäde och betala igen efter den nya skörden.Här byggdes 1861 socknens första folkskola. Flera torp låg i området och av dessa har Klockarebolet och Ekalyckan (Bergstorpet) bevarast.

 

Under senare delen av 1700-talet och ända fram till 1860 talet kom bönder från Falköpingstrakten varje fredag för att bl a sälja säd,korn till malt och smågrisar. När de kom till Klockarebolet stannade de för att rasta och få sig lite mat och en sup. Här hade man nämligen en blygsam krogrörelse. Folk från trakten kom för att handla med bönderna. Många av bönderna kunde sälja allt de hade med sig och behövde inte fortsätta in till Borås. Denna tillfälliga marknaded vid Klockarebolet kallades vanligen "Lellemarten".

 

Vilka bodde i stugorna?

 

 

 

 

Sockenskomakare, fd soldat Nils Andersson, ”Snus-Katarina”, ”Eka-Johan” och Fundelius har alla varit boende i Ekalyckan. Matilda, var den sista inneboende. Hon blev 95 år gammal och bodde sin sista tid på ålderdomshemmet i Fristad där hon dog 1970.

 

Den förste som bebodde Ekalyckan var skomakaren Johannes Svensson. Han anställdes av socknen 1756. 1768 inflyttade en ny sockenskomakare, Lars Tittman som i sin tur efterträddes av sonen Nils Tittman född 1755. Efter 30 års tjänst begärde Nils avsked. Han andra hustru Maria och var änka efter Lars Tittman.

 

Maria blev änka två gånger, dels efter socken skomakaren Lars Tittman och dels efter förre soldaten Nils Andersson Berg. Hon bodde kvar i stugan med sin son Anders Nilsson som gifte sig med Katrina Andersdotter.

 

Katrinas öde var också att bli änka och för att försörja sig sålde hon snus, kryddor, sill och annat smått. Man brukar säga att Bergstorpet, som stugan kallades då, var Fristads första handelsbod. Katrina gick under namnet ”Snus-Katrina

 

(1796-1870). Medan Katrina fortfarande levde flyttade änkemannen Johannes Andersson in med sina tre söner Frans, Lorens och Erik Leander. Johannes dog 1896.

 

Johannes hade en dotter Anna Karolina som tjänade som piga i prästgården. Där hade hon träffat drängen Johan Petter Andersson. Han var från början sågverksarbetare ifrån Torpa där han var född 1847. De hyrde in hos Johannes och fick åtta barn. Det var vid denna tid som torpet kom att kallas Ekalyckan. Johan hade länge gått under namnet ”Eka-Johan”.

 

Av Anna-Karolina och Johans åtta barn växte sex av dem upp. En av sönerna, Fundelius ville inte exercera beväring på Fristad Hed utan utvandrade till Amerika. Han inkallades där under första världskriget och stupade i Frankrike 1917. ”Eka-Johan” fick ända fram till sin död 1936 en pension av den amerikanska staten. Denna bildade en ekonomisk grundstomme för både honom och hans dotter Matilda som bott kvar i stugan för att vårda sin far. ”Eka-Johan” friköpte stugan 1933. Matilda bodde en tid kvar i stugan men flyttade in hos folkskollärarinna. Gunhild Kjellgren för att bistå med matlagning och städning. Sin gamla stuga besökte hon varje vecka och där var alltid städat och prydligt. Hon dog på ålderdomshemmet i Fristad 1970.

 

 

 

Källa: Fristads Hembygdsförening

 

Additional Hints (No hints available.)