Skip to content

Stadswandeling Appingedam Multi-Cache

This cache has been archived.

Furcas: Vanwege een nieuwe geocache en het feit dat de situatie op het nulpunt op korte termijn gaat veranderen archiveer ik Stadswandeling Appingedam.

More
Hidden : 11/8/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Datum laatste cache-controle: 06/03/2015. Datum laatste aanpassing cachepagina: 03/10/2010.

De totale lengte van de wandeling is 5 kilometer. Het is aan te raden de route te voet af te leggen, een fiets moet geregeld aan de hand worden meegevoerd. De cache ligt op privé-terrein en kan enkel tussen 0900 en 1700 uur gelogd worden. Het kan zijn dat er een hond (een allemansvriend) nabij de cache aanwezig is. Foto's worden op prijs gesteld, spoilers niet.

Deze multi, inclusief eindcache, is rolstoeltoegankelijk. Wel moet er rekening worden gehouden met het feit dat Appingedam een oude stad is en dat de route lichte hoogteverschillen en verschillende soorten (oude) bestrating kent. Tevens dient men in het geval van rolstoel of fiets tussen de punten SWA03 en SWA04 via de Solwerderstraat richting SWA04 te gaan vanwege een voetgangerssluis aan het eind van de alternatieve parkeerplaats. Op het bovenstaande coördinaat kan met een parkeerschijf doordeweeks 2 uur gratis geparkeerd worden.



Appingedam

Op het kruispunt van land- en waterwegen in Noordoost-Groningen groeit vanaf 1200 het gehucht Appingedam langzaam uit tot handelsnederzetting. De ontginning van het hoogveen in de Ommelanden en de open verbinding met zee via de Delf (Damsterdiep) vormen een solide basis voor welvaart. Op de plaatselijke markt zijn levensmiddelen als boter, kaas, vlees en vis ruim voorradig en dus betaalbaar. Door de handel met Duitsland en het Oostzee-gebied is er ook een constante aanvoer van graan en hout. Zelfs zout, indertijd een puur luxeartikel, is volop verkrijgbaar. In 1327 verkrijgt Appingedam zelfs een Buurbrief in een vergadering van de Upstalboom van de Zeven Vrije Frieslanden te Aurich waardoor het op gelijke voet komt te staan met de stad Groningen.

Door dichtslibbing van de Delf en de door monniken tussen 1317 en 1337 aangelegde zijlen (sluizen) in de Delf bij Delfzijl verliest Appingedam haar open verbinding met de zee. De stad Groningen neemt deze gelegenheid waar om plannen te maken om het Damsterdiep aan te leggen. De Delf zal worden uitgegraven en worden doorgetrokken tot Groningen. Deze werkzaamheden waren afgerond in 1424. Terwijl het Damsterdiep net klaar is bereikt de rijkdom van Appingedam een hoogtepunt. Sinds 1450 zijn de meeste huizen van zelfs van steen, terwijl in omringende gebieden huizen nog steeds van hout en stro zijn.

De voltooiing van het Damsterdiep vormt echter al snel de nekslag voor Appingedam want alle economische en militaire macht in het noorden komt langzaamaan steeds verder in handen van de stad Groningen doordat handelaren Appingedam als tussenstation steeds vaker overslaan en rechtstreeks handel met Groningen drijven. Wanneer de stad Groningen het stapelrecht verwerft is het volledig gedaan met Appingedam als zelfstandige internationale speler. Het is verworden tot ongewenst regionaal stiefkind van de stad Groningen.

Sporen uit dit verleden zijn in Appingedam nog volop aanwezig. Deze stadswandeling voert langs stille getuigen uit diverse perioden waarvan het grootste gedeelte in 1972 tot beschermd gezicht is verklaard. Door de vragen te beantwoorden krijgt men uiteindelijke de coördinaten van de cache en de code van het slot. Elk antwoord dat een getal als uitkomst heeft dient tot cijfer te worden gestapelteld. Veel plezier en succes met de cache!

Stadswandeling

SWA01. De gereformeerde kerk in "Amsterdamse School"stijl staat op de plek waar ooit de Munt stond. Voor de kerk staat een stadsomroeper, zijn leeftijd is A. Neem van hier de Dijkstraat (voetgangerszone);
SWA02. Smalle Brug met zicht op Damsterdiep.
SWA03. Sint Nicolaaskerk met pastorie en zusterhuis. Het aantal heiligen boven de voordeur van de kerk is B. Loop door de steeg en sla rechtsaf. Vanaf dit punt kun je de rood/witte LAW-markering in oostelijke richting volgen tot je na de voetgangerssluis de straat over bent gestoken. Naast café De Eerste Aanleg begint hier het Trekpad langs het Damsterdiep. Over dit pad liepen vroeger de trekpaarden van de trekschuit naar Delfzijl. De steigers zijn privé-terrein, veelal van de oude schippershuizen hier. Het gedeelte van het Trekpad na de Brons- en/ of Solwerderbrug biedt een blik op het voormalige Brons motorenfabriekterrein aan de overkant. Het laatste gebouw voor het einde van het Trekpad is de Oude Bronsmotorenfabriek;

SWA04. N.H. Kerk Solwerd met klokkenstoel en "Oude Weem" (voormalige pastorie). De kerk van Solwerd is beroemd vanwege het Ouwelputje in de sloot langs het voetpad. Ooit werd er ingebroken in de grote Broederkerk waarbij ook de gouden kelk werd gestolen. In deze kelk zaten drie ouwels (een ouwel is een ongewijde hostie). Tijdens de vlucht van de dieven zijn deze hier in de sloot gevallen waarop deze ouwels drie nachten lang straalden voordat de pastoor ze heeft opgeschept. Het water in de sloot was inmiddels geneeskrachtig geworden waarop het kerkje van Solwerd werd gebouwd. In de sloot werd een put geslagen zodat iedereen vrijelijk geneeskrachtig water kon scheppen uit 't Ouwelputje. C is het jaartal dat in de klokkenstoel staat. Terug aan het begin van het voetpad kan de Solwerderweg tot de Wilhelminaweg worden gevolgd;
SWA05. Vroegere Rijks Hoogere Burgerschool. Tegenwoordig is hier het Stadskantoor Appingedam gevestigd, maar in het verleden hebben hier diverse andere scholen in gezeten. Onder de gevelsteen boven de hoofdingang vormen D grijze stenen (met letters) een boog.

Hier kan het beste de Julianaweg worden genomen naar de volgende drie punten die allen op het voormalige kloosterterrein van het Augustijnenklooster uit 1287 liggen. Op dat terrein stond ook de grote Broederkerk van 1328 (zie SWA04) stond hier.
SWA06. Heidensgang en Joodse begraafplaats. De Heidensgang loopt langs de Joodse begraafplaats en er zijn ook twee gevelstenen te vinden met E namen elk onder enkele Hebreeuwse letters. Loop verderop tegen de klok in om de speeltuin en betreedt het parkje aan de linker kant;
SWA07. Israëlitische begraafplaats van 1763. Vroeger was dit de Israëlitische begraafplaats maar het is sindsdien omgevormd tot parkje. Een aantal zerken en grafstenen is later herplaatst om hier aan te herinneren. Nabij dit punt kan de steeg genomen worden. In de steeg staat een Romeins getal. Het aantal letters dat tezamen het Romeinse jaartal vormt is F.
SWA08. Schuin tegenover het plein ziet men nog een oude stadspoort. Verder grenzen aan dit plein de synagoge met school uit 1801 en de vroegere woning van de rabbi. Ook staat er een WO2-monument. Het rabbihuis heeft een gevelsteen met G jaartallen. Iets verderop in de Broerstraat staat nu het herenhuis Filadelfia waar eens het Vrouwenklooster stond dat op haar beurt was gebouwd op de restanten van het Franciscanenklooster.

SWA09. Nabij de Molenbrug staat het Veerhuis, vanwaar de trekschuit van en naar Groningen voer. Enkel aan de achterzijde van het pand is nog een deel van de overkapping te zien. In de Cornelis Albertsstraat staat ook een pand ten bate van H eerbare borgerweduwen. Aan het eind van de straat is trouwens te zien wat het nut is van muurankers. De panden die men in de Solwerderstraat passeerde zijn pakhuizen die middels uitbouw (hangende keukens) geschikt zijn gemaakt voor bewoning.
SWA10. Vrouwenbrug met zicht op hangende keukens. Loop verder naar de Nicolaikerk, die hier reeds te zien is. Onderweg wordt ook één van I edele heerden (stenen huizen met 'eigen' rechten) gepasseerd. In de Nicolaikerk is een A.I.P. (Archeologisch Informatie Punt) gevestigd en ook bevinden zich hier een aantal interessante informatieborden. Voor de kerk staat het Schuttenhuis, een combinatie van stadshuis met waag. In de gevel staat naast de spreuk ook het wapen van Appingedam en direct om de hoek staat de kaak (schandpaal). Deze is in de Je maand gerestaureerd.
SWA11. Rechtbank van 1844. Tevens kadaster- en belastingkantoor. Er zijn bankjes genoeg om hier het eindcoördinaat rustig uit te kunnen rekenen.
SWA12.De eindcache kan bereikt worden door nummer 29 links te passeren, circa 70 meter verder ligt de cache op:
Noord 53’ 1 (I+A-J) . (C-D-B) (F-E) (G+H) Oost 006’ (J-D) (B) . (F-G) (A-H) (I-E+C)

De code van het slot is X Y Z , hierbij is X het gestapeltelde antwoord van de som A+B+C+D, Y het gestapeltelde antwoord van de som E+F+G en Z het gestapeltelde antwoord van de som H+I+J.

FTF : BMSW
STF : Tuutjefloiter
TTF : Fire Pierre

Additional Hints (Decrypt)

Cache: Yvaxf ina fgvpxre, npugre 'tbeqvwa'.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)