Skip to content

Tyghuset (former Landskrona Kulturskola) Traditional Cache

This cache has been archived.

Kloverberg: Denna börja försvinna lite väl ofta nu, tack för alla loggar!

More
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

(AKA Landskrona Kulturskola)

År 1874-76 uppfördes ett nytt förrådshus åt artilleriet, Tyghuset. Arkitekten är okänd. Byggnaden i medeltidsinspirerad rundbågestil är av gult tegel med cementdekorationer. Det valmade taket är täckt med svart järnplåt. I samband med husarernas övertagande 1908 genomfördes en del förändringar, bl.a. tillkom celler och arrest i byggnadens östra del, i övrigt användes huset som matsal. 1933 förvärvade Landskrona kommun Tyghuset. Huset rymmer idag kommunala förvaltningar och fritidsverksamhet. Förändringar har skett, de största invändigt.
Exercishuset, avsett för militära övningar, uppfördes 1878 efter ritningar av fortifikationsbefälhavare Fritz Ewerlöf. Den nygotiska byggnaden är uppförd i gult tegel med rytmiskt placerade strävpelare. Sadeltaket är täckt med svartmålad järnplåt. Huset köptes av Landskrona kommun 1933, varefter det har använts som idrottshall. Idag fungerar huset som gymnastikhus. Endast mindre förändringar har skett, främst i exteriören.
Mellan Exercishuset och Tyghuset löper en låg byggnad i gult tegel med plåtklätt pulpettak. Byggnaden uppfördes 1908 som omklädningsrum till verksamheten i Exercishuset. Förändringar har skett, större invändigt än utvändigt. Byggnaden används än idag som omklädningsrum.
Under medeltiden var Kasernplan utlagd till kvarter, arkeologiska utgrävningar har påvisat hus från 1410-talet och framåt. Enligt 1749-års stadsplan var Kasernplan en öppen plats mellan kasernen och de nya befästningarna i norr. Fram till 1926 har området huvudsakligen använts till exercis, men temporärt också vid offentliga arrangemang. Sedan Kasernplan kom i kommunal ägo har den varit allmän plats, använd på varierande sätt.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2000-03-13, Dnr 221-19110-97

Additional Hints (No hints available.)