Skip to content

De Maashorst Multi-Cache

This cache has been archived.

Team Jeroen & Maikel: Bij deze gaat De Maashorst in het archief en mag een andere geo-er een nieuwe, mooie route door dit prachtige gebied maken.

More
Hidden : 5/23/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Korte beschrijving

Deze wandeling van 5,5 kilometer voert door het mooie natuurgebied "De Maashorst". Onderweg kom je in de buurt van de traditionele cache “De Oude Blokhut”.


Lange beschrijving

Dit grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant ontvangt u met open armen! Natuurgebied De Maashorst ligt in de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden en met 3.500 hectare aan pure natuurpracht is het een echte uitdaging om te ontdekken. Wij laten u met deze cache De Maashorst graag van haar aantrekkelijke kanten zien. Ook een stuk van het mooie slingerpad is opgenomen in de te wandelen route.

Natuurgebied De Maashorst biedt u een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap. Het verrassende groene hart van Brabant trakteert u op prachtige bossen en heidevelden, indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kronkelbeekjes. Kom ook genieten van deze afwisseling in flora én fauna. De dieren verheugen zich op uw komst!

Historie

Het gebied de Maashorst ontstond toen de rivier de Maas hier tijdens de laatste IJstijd stroomde. Toen was het nog een breed meanderende rivier, die grof, grindrijk zand achterliet in haar stroomgebied. Wandelend door Natuurgebied De Maashorst, zien we nog altijd veel van de stenen die de rivier heeft afgezet.

Maar hoe kan de Maas dan verdwenen zijn? Dit komt doordat er meer dan honderdduizend jaar geleden breuken in de aardkorst ontstonden. Sommige delen van de aardkorst werden daarbij omhoog geduwd. Deze hoger gelegen delen zijn nog altijd duidelijk in het landschap terug te vinden. We noemen dit een horst. Het lager gelegen gebied dat er naast ligt, noemen we een slenk. Natuurgebied De Maashorst ligt op zo'n langgerekte breuk, waar de aardkorst met ruim vier meter verschil omhoog gedrukt is. Het hoogteverschil is nauwelijks te zien, maar de breuk is nog wel te herkennen aan de bedekking van de aardkost. Op de horsten zien we grind en soms zelfs grote keien. De slenken zijn volgestoven met fijn dekzand.

Door de verschuiving van de ondergrond loopt het grondwater moeilijk weg bij een breuk. Het water wordt daardoor bij de horst omhoog gestuwd. Zo komt het dat in De Maashorst de hoger gelegen gronden natter kunnen zijn dan de lager gelegen delen. We noemen dit de wijstgronden.

Natuur

De afwisseling in flora en fauna creëert steeds weer nieuwe, verrassende belevingswerelden. Heidevelden en grazige weiden, naaldbos en loofbos wisselen elkaar af, terwijl hoogteverschillen en open vlakten het landschap spannend en uitdagend maken. In Natuurgebied De Maashorst komen natte en droge gronden vlak naast elkaar voor. Kabbelende beekjes trekken een sprankelend spoor door de wijstgronden. Het roestbruine kwelwater vindt er zijn weg door de breukvlakken in de bodem. De waterpartijen en beekjes geven het gebied een temperament dat ver teruggrijpt in de historie.

Het samenspel van landbouwgronden en vrije natuur laat zien dat menselijke aanwezigheid geen afbreuk doet aan het oorspronkelijke van het gebied. Al eeuwenlang vinden er agrarische activiteiten plaats met respect voor de natuur. Ook de hedendaagse agrariërs nemen hun verantwoordelijkheid in het natuurbeheer. Waar mogelijk wordt de natuurkern van het gebied hersteld, verandert grasland in natuurbos of kruidenland en krijgt een productiebos zijn oerkarakter weer terug. Soms betekent vooruitgang dat de tijd duizenden jaren wordt teruggezet.

U begrijpt dat een wandeling van vijf kilometer veel te kort is om u alle mooie plekjes van De Maashorst te laten zien. We hebben daarom een keuze moeten maken voor een klein gebied uit deze 3.500 hectare. Het Slingerpad is daarvoor ons uitgangspunt geweest. We wensen u een prettige wandeling toe.

   


Bij het oplossen van enkele vragen heb je een meetlint nodig. Een rekenmachine kan handig zijn als je geen wiskundeknobbel hebt.

Punt 1

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij coördinaat  N 51°41.266' E 005°37.012'. Loop naar N 51°41.364' E 005°37.132 voor de start van de wandelroute (punt 2).

Punt 2

Je ziet hier op de kruising een paar straatnaamborden. A = het aantal letters van het straatnaambord met de kortste naam. B = het aantal medeklinkers min het aantal klinkers van ditzelfde straatnaambord.
Wandel verder naar N 51°41.BA0' E 005°37.4A1'

Punt 3

Er staat hier een paaltje. C = het aantal schroeven waarmee de plaatjes op het paaltje zijn bevestigd.
Loop verder naar N 51°41.131' E 005°37.(C-B)C3'

Punt 4

Ook hier vind je een paaltje. Bij dit paaltje willen we van je weten aan hoeveel zijden van het paaltje er plaatjes geschroefd zijn. Dit aantal vul je in bij D. Voor E meet je de breedte van een bovenste plaatje in hele centimeters.
Ga nu naar N 51°40.997' E 005°37.E5D'

Punt 5

Op dit punt vind je negen getallen, bestaande uit één of twee cijfers. Negeer het getal dat uit twee cijfers bestaat bij het beantwoorden van de vragen voor de waarden van F, G ,H en K. F = het getal met de laagste waarde. G = het getal met de hoogste waarde. H = de optelsom van alle getallen die niet in een pijl staan. K = de optelsom van alle getallen+1.
Ga naar N 51°41.01F' E 005°3G.1H4'

Punt 6

Bij dit waypoint zit een merkteken op de boom. Welke kleuren heeft deze markering?
groen / geel I = 204
rood / wit I = 304
geel / wit I = 404.

Meet precies onder de markering de omtrek van de boom.
omtrek = 205 cm J = 556
omtrek = 215 cm J = 656
omtrek = 225 cm J = 756.

Loop verder naar N 51°41.I' E 005°37.J'

Punt 7

In de nabijheid van dit coördinaat staat een boom waarin een jongen zijn liefde voor Corina heeft gekerfd. L = het aantal letters van de jongensnaam M = het aantal dagen dat in 8 weken past.
Wandel verder naar  N 51°41.KL' E 005°37.LM'

Punt 8

Je komt weer bij een paaltje. N = het getal met de laagste waarde. O = het aantal keer dat het getal 23 op dit paaltje voorkomt.
Wandel naar N 51°41.N7O' E 005°37.L(2 x K)'

Punt 9

Welke kleur heeft het cijfer 2 onderaan op de boom?
wit P = 7
blauw P = 8
rose P = 9.

Ga naar  N 51°41.5P3' E 005°36.PP6'

Punt 10

Meet de lengte van de leuning. Q = tweemaal de lengte + 30.
Ga naar N 51°41.Q' E 005°36.PLG'

Cachelocatie

Om de cachelocatie te bepalen heb je naast de waarden van de letters van de vorige waypoints de cijfers nodig die staan afgebeeld bij de betreffende flora-, fauna- of vogelnamen:
N 51°41.(N - bonte vliegenvanger)(konijn)' E 005°36.'(P - blauwe bosbes)(O + bosspitsmuis)(boomklever)'

Additional Hints (Decrypt)

Obbz zrg ubyyrgwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)