Skip to Content

<

De smokkelende veldwachter

A cache by Furcas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/19/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Datum laatste cache-controle: 8 september 2019.

NB. De cache ligt niet op of onder één van de steigers of op een boot!


De smokkelende veldwachter

Smokkel of sluikhandel is zelfs ouder dan het verbod daarop en bijna net zo oud als belastingen, invoerrechten en accijnzen. Wie in de negentiende eeuw een partij jenever van de ene naar de andere gemeente wilde vervoeren moest daarover invoerrechten betalen en wie hier geen zin in had nam ’s nachts zijn of haar kans waar. Daarom werden belastingambtenaren aangesteld om er voor te zorgen dat deze smokkelaars in de kraag werden gevat.

Op de avond van de negenentwintigste mei 1835 waren Arie Tietus de Jong en Pieter Nienhuis, ambtenaren der directe belastingen, gestationeerd te Delfzijl, op surveillance nabij de Farmsumerpoort (aan het eind van het Damsterdiep, links van gemaal De Drie Delfzijlen). Hier observeerden ze rond middernacht twee verdachte sujetten. Het waren Schreuder, een dagloner uit Finsterwolde en Martinus Christiaan Kuikman, veldwachter van de gemeente Delfzijl. Toen Kuikman omkeek en de twee belastingambtenaren opmerkte ging hij er als een haas vandoor. Verbijsterd keken de belastingambtenaren hoe Kuikman over een palissade sprong en in de nacht verdween. Hierop wendden de belastingambtenaren zicht tot Schreuder en vroegen hem wat hij op dit late uur nog deed. Schreuder gaf aan een slaapplaats binnen de vesting Delfzijl te zoeken, maar veranderde zijn verhaal enkele keren tijdens het gesprek. Toen hij aangaf terug te willen naar Farmsum arresteerden de belastingambtenaren hem. Van zijn verhaal geloofden ze niets. Integendeel, ze waren er bijna zeker van een smokkelaar te hebben opgepakt. Om te zien of er nog andere smokkelaars op zouden duiken werd Schreuder gekneveld en buiten het zicht opgesloten want de belastinginspecteurs waren door het zien van het gesprek tussen Schreuder en veldwachter Kuikman er van overtuigd geraakt te maken te hebben met een goed georganiseerde smokkelbende.

Tegen de morgen legde Schreuder een volledige bekentenis af. Hij gaf aan lid te zijn van de smokkelbende evenals veldwachter Kuikman. Voordat het schip dat de volgende ochtend onder toeziend oog van de belastinginspecteurs zou worden gelost was men van plan om de "voorloop" buiten de boeken te houden. Deze smokkelwaar lag reeds in het huis van Kleindijk in Farmsum. Vroeg in de avond had de scheepsbemanning de smokkelwaar daar per roeiboot afgeleverd. Onder leiding van veldwachter Kuikman zou de smokkelwaar direct na het openen van de poort binnen de vesting worden gebracht om in het huis van weduwe Smaal te worden opgeslagen.

De hele nacht had men echter geen smokkelaar meer gezien. De belastinginspecteurs gooiden Schreuder in het cachot van het belastingkantoor en gaan op zoek naar Kuikman. Dat blijkt kinderlijk eenvoudig, Kuikman is gewoon thuis en stomdronken. Terwijl De Jong bij Kuikman thuis blijf doorzoekt Nienhuis de woning van Kleindijk. Ook na lang zoeken wordt de voorloop niet aangetroffen. Bovendien grenzen noch de woning noch het erf aan zee. Hebben de smokkelaars een seintje gekregen van Kuikman? Is de voorloop ’s nachts op een ander adres verborgen? Of heeft Schreuder gelogen? Toen Nienhuis terugkeerde naar de woning van Kuikman om het slechte nieuws te brengen was De Jong juist erg opgewonden. Hij vertelde dat Kuikman bekend heeft! Wat is hier aan de hand?!?

Het proces-verbaal van burgemeester Bellinga brengt helderheid. Kuikman had inderdaad verklaard dat hij in een smokkelcomplot zat tegen De Jong "doch dat hij ongelukkiglijk tot die aflegging door verregaande dronkenschap moest zijn vervoerd, want dat hij nimmer het voornemen tot sluikerij had opgevat". Hij zou deze verklaring enkel en alleen hebben afgelegd omdat hij stomdronken was. Bovendien ontkende hij lid te zijn van een smokkelbende. Op de vragen wat Kuikman en Schreuder die bewuste avond bij de Farmsumerpoort deden en waarom hij er zo hard vandoor ging na het opmerken van de twee belastingambtenaren blijft Kuikman echter een antwoord schuldig.

Wat er verder met Schreuder is gebeurd is onbekend. Waarschijnlijk is hij teruggestuurd naar Finsterwolde. Voor veldwachter Kuikman liep het minder goed af. Uit een brief van burgemeester Bellinga aan de gouverneur van Groningen kan worden opgemaakt dat Bellinga zijn veldwachter tegen ontslag probeert te beschermen. Hij schrijft dat Kuikman mogelijkerwijs een misstap heeft begaan, maar dat hij "overigens zeer redelijk zijn post heeft waargenomen en met eene vrouw en twee kleine kinderen is bezwaard". Deze bede heeft niet mogen baten. De gouverneur bepaalde per omgaande brief dat veldwachter Kuikman is ontslagen wegens voorgenomen sluikerij van sterke drank. Hoe het hem en zijn gezin verder is vergaan is onbekend.

Cache

Neem a.u.b. in overweging dat de cache in een stedelijke omgeving is geplaatst ondanks het feit dat de cache 24/7 toegankelijk is. Wanneer Muggles verdachte personen of het licht van zaklantaarns op onverwachte lokaties zien is de politie (te) snel gebeld. Helaas moet de cache dan worden verwijderd. Neem wel zelf een pen mee, deze zit niet in de cache. Foto's worden op prijs gesteld, spoilers niet.

FTF : Team Nessa
STF : Tuutjefloiter
TTF : de la-ma's

Additional Hints (No hints available.)Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.