Skip to content

The Queen Multi-Cache

This cache has been archived.

Marc7: Micro nog maar eens verdwenen.
Stopt hier.

More
Hidden : 6/1/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Deze cache brengt je via een leuke wandeling op een aantal mooie plekjes in Mechelen.
Ik zal ook proberen je wat informatie over bezienswaardigheden onderweg mee te geven en eveneens aan te geven waar een leuke verpozing mogelijk is.
De lusvormige wandeling van ongeveer 3,5 km lang is opgebouwd rond een aantal WPs, waar de nodige informatie moet worden gevonden voor de bepaling van de stash-coördinaten.

De wandeling kan zonder problemen worden gemaakt met kinderen en met een kinderwagen.
Opgepast, het blijft een wandeling in de stad. Pas dus op voor het verkeer en respecteer de verkeersregels. Een paar plaatsen, vooral op de vesten, zijn daarenboven niet bereikbaar via een zebrapad. Let dus op bij het oversteken !!
Enkele WP zijn door de wekelijkse markt de zaterdagmorgen moeilijk tot niet bereikbaar. Het is dan ook aan te raden deze periode te mijden; het is dan ook sowieso veel drukker in de stad.
Bovenstaande coördinaten zijn deze van WP1; vlak in de buurt is er een makkelijke parking, waar je meestal nog een plekje vindt. Je kunt er gratis parkeren in het weekend, tijdens de week is het blauwe zone en dien je je parkeerschijf te gebruiken. Je kan je wagen dan ook beter hier achterlaten of anders in een straat voorbij de brug, want binnen de stad en op de vesten geldt betalend parkeren.

Veel plezier onderweg !

Met dank aan de vrienden/mede-cachers oeyenjo & bjarnovikus voor het proeflopen en aan de zoon PJ7 voor zijn medewerking in de opzet van deze cache !



WP1
N51° 01.227
E004° 28.326

Ga naar het geboortehuis van Herman De Coninck, één van de grootste dichters die Vlaanderen ooit heeft gekend, tevens essayist, journalist (Humo) en tijdschriftuitgever (Nieuw Wereldtijdschrift). Hij staat bekend als ‘de man die zijn volk poëzie leerde lezen’, in navolging van de 19de eeuwse schrijver Hendrik Conscience die ‘zijn volk leerde lezen’.
Dit is zichtbaar gemaakt aan het huis met een doorlopende streep literatuur aan de gevel.
Hij had jarenlang een grote machtspositie in literair Vlaanderen. In 2005 was hij één van de kansmakers op de titel ‘De Grootste Belg’, maar hij haalde de uiteindelijke nominatielijst niet.
In 1997 bezweek de dichter aan een hartstilstand in het bijzijn van enkele andere vooraanstaande dichters (o.a. Anna Enquist en Hugo Claus) terwijl hij op weg was naar een congres in het buitenland. Op het voetpad in de betreffende stad waar Herman De Coninck stierf, is een tegel geplaatst met zijn naam, geboorte- en sterfdatum.

Ook hier is een gedenkplaat aangebracht. Zoek hierop de stad waar Herman De Coninck is gestorven. Bereken de woordwaarde ervan (A=1 … Z=26) en herleid deze totdat je één cijfer overhoudt. Dit geeft je de waarde voor A.

WP2
N51° 01.294
E004° 28.475

Keer op je stappen terug naar WP2. Je neemt daarbij opnieuw de Plaisance-brug over het kanaal Leuven-Dijle of de Leuvense vaart. Het is een Belgisch kanaal tussen het Zennegat in Mechelen en Leuven waar het eindigt in de kanaalkom. Het is het tweede kanaal dat in de provincie Vlaams-Brabant werd gegraven en daarmee één van de oudste kanalen in België. In 1750 werd de eerste spadesteek gestoken. In december 1752 werd het kanaal met water gevuld. Het zou echter nog tot 1763 duren vooraleer het kanaal kon worden gebruikt wegens problemen met de sluizen en dijken.

Bij het naderen van de historische binnenstad van Mechelen zie je de enige bewaarde stadspoort van Mechelen : de Brusselpoort. Door de stadsuitbreiding staat de poort nu midden in de stad, in plaats van aan de rand. Ze staat zelfs midden op de ringweg rond Mechelen.
De poort werd in de 13e eeuw gebouwd. In Mechelen waren er 12 poorten. De Brusselpoort was de hoogste en werd daardoor oorspronkelijk Overste poort genoemd.
Naast de functie van toegangspoort werd het gebouw nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo was er een politiekantoor, een vergaderlokaal en het kunstatelier van Alfred Ost.
Momenteel is het een museum over de geschiedenis van de stad. Het bevat documenten en archeologische vondsten. De moeite van een bezoek waard indien jullie nog wat tijd rest.

WP2 vind je in een wat vergeten, recent wat opgeknapt, maar moeilijk toegankelijk parkje (voorzichtig bij het oversteken !!). Mijn zoon wou deze absoluut in de wandeling, daar hij het echt zonde vindt dat hier zo weinig mensen (kunnen) komen. Hier vind je een monument ter nagedachtenis van de politieke gevangenen en slachtoffers van de Nazi-concentratiekampen. Het monument toont ondermeer het kenteken van een Belgische politieke gevangene tijdens WO2. De woordwaarde van de hierop vermelde letter geeft je de waarde van B.

WP3
N51° 01.293
E004° 28.583

Op WP3 vind je het ‘Kolveniershuis’. De Sint-Christoffel- of Kolveniersgilde waren één van de vijf georganiseerde para-militaire eenheden (of Gilden) in Mechelen, die konden worden ingezet om de stad te verdedigen. De Kolveniersgilde was uitgerust met haakbussen, eigenlijk de eerste soort vuurwapens, een soort handkanonnen. Niet iedere Mechelaar kon zo maar lid worden van een gilde. Men moest tot de burgerij behoren en begoed zijn. Het lidmaatschap gaf aanzien en status; het aantal leden was beperkt.
Deze burgerwacht ‘avant la lettre’ verloor stilaan haar belang en bij de opkomst van kanonnen en mortieren was er voor de gilden geen plaats meer in de moderne oorlogsvoering. In de 17de eeuw werd de dienst herleid tot een ‘paradedienst’ en werden de gilden meer en meer vrolijke mannengezelschappen waar lustig werd gedronken en geklonken. De boog kon immers niet altijd gespannen staan. Letterlijk en figuurlijk.

Let ook op de ingewerkte hele kanonskogels in de gevel van het huis. Maar van wanneer dateert deze woning ? Maak de som van de cijfers van dit jaartal. Dit geeft je de waarde van C.

WP4
N51° 01.408
E004° 28.712

Op WP4 vind je een monument, opgericht voor de broeders Verhaeghen.
In de loop der tijden zond Mechelen velen van zijn zonen uit om in verre landen geloof en beschaving te brengen. Sommigen worden er nog steeds om hun pionierswerk geëerd.
De gebroeders Verhaeghen, Jozef (°1867) en Emmanuel (°1872), waren als minderbroeders missionarissen in China, waar Jozef bisschop en apostolisch vicaris werd, en die samen in 1904 de marteldood stierven.

Maar van welke stad was Jozef (of Theotimus) nu precies bisschop ? De woordwaarde van deze stad, herleid tot één cijfer, geeft de waarde voor D.

Het antwoord op deze vraag zul je op het monument niet vinden, maar aan de gevel van La Boya vind je wat je zoekt.

RefP
N51° 01.457
E004° 28.789

Daal nu richting Dijle naar het aangegeven Referentiepunt. Zoek via het Dijlepad het water op en vind hier de eerste grijze pijler of steunpaal (‘Walcon’). Hoeveel van deze pijlers tel je tot WP5 ? Dit geeft je de waarde voor E. Heb naast het tellen ook aandacht voor de mooi gerestaureerde historische woningen aan de Zoutwerf, waar nu ook een leuke wandelweg is aangelegd.
Aan de Grootbrug merk je het ‘tolhuisje’ op, dat werkelijk aan de brug vastzit en boven het water hangt. Een eerste vermelding van een tolhuisje aan deze brug dateert uit 1292. Het huidige tolhuisje is wel enkele eeuwen jonger.

Pas ook op je hoofd niet te stoten aan een vernieuwde betonnen uitbouw van het LAMOT gebouw, vroegere brouwerij, vandaag het gloednieuwe congrescentrum en erfgoedcentrum in hartje Mechelen. Hier gaan geregeld prachtige tentoonstellingen door. Even vooraf kijken kan nooit kwaad. Misschien pik je wel een bijzonder evenement mee.
Je vindt er ook een mooi terras aan de Dijle (of binnen in het Grand Café) voor een verpozing onderweg.

WP5
N51° 01.616
E004° 28.495

Hier vind je drie pareltjes van Mechelen terug in de vorm van prachtig gerestaureerde huizen. V.l.n.r. zie je het barokke huis ‘Sint-Jozef’, gebouwd naar de plannen van de beroemde Mechelse beeldhouwer Lucas Fayd’herbe; het 16de eeuwse huis met houten gevel ‘De Duiveltjes’ waar grijnzende saterfiguren de ingangsdeur bewaken; ‘Het Paradijske’ dat zijn naam kreeg naar de reliëfs aan de gevel.
Hoeveel duivelsfiguren - herkenbaar aan bokkenpoten en puntige oren - tel je op het middenste huis ?
Dit geeft je F.

WP6
N51° 01.820
E004° 28.613

Ga over de Kraanbrug en langs het historische Hof van Villers naar de Melaan. De Melaan werd in 1913 gedempt als een van de laatste vlieten in het toenmalige Mechelen.
Anno 2006 werd deze Vliet opengelegd om terug water in de Binnenstad te brengen. Tevens werd de Oude Minderbroedersbrug (die je ook passeert) opnieuw gerestaureerd. Dit gebeurde i.h.k.v. het project ‘Water in Historic City Centres’ (WIHCC).

WIHCC is een Europees samenwerkingsproject tussen de steden Breda (NL), 's-Hertogenbosch (NL), Gent (B), Mechelen (B) Chester (UK) en Limerick (IE). De titel van het project weerspiegelt de groeiende centrale rol die het water speelt in de oude stadscentra die een historische relatie hebben met het water. Alle steden zijn momenteel druk bezig water (weer) een belangrijke rol te geven in hun binnenstad. Alle doen dat vanuit verschillende actuele thema's zoals water management, mobiliteit, ecologie, toerisme, stedelijke economie en cultureel erfgoed.
Zoek op WP6 de ‘Koning van Engeland’ en bereken het verschil tussen zijn leeftijd en die van zijn buurman. Herleid dit verschil tot één cijfer. Dit geeft je de waarde van G.

WP7
N51° 01.689
E004° 28.769

Ga naar WP7 langs de prachtige Sint-Romboutskathedraal.

De kathedraal is gewijd aan de Ierse missionaris Sint-Rombout of Rumoldus. Het gebouw is een driebeukige kruiskerk waarvan de bouw startte in de dertiende eeuw.
De beroemde toren beheerst het stadsbeeld. Zij geldt als één van de mooiste van België. De geplande hoogte was 600 Mechelse voet (ca 167 meter). De toren werd om financiële redenen niet afgewerkt volgens plan. De beginnende godsdienstoorlogen slorpten veel geld op en de ontploffing van het opgeslagen buskruit in de oude zandpoort in 1546 die een derde van de stad verwoestte en 200 mensenlevens eiste verergerde de financiële situatie. Rond 1520 is de bouw definitief gestopt op een hoogte van 97 meter.
De toren kun je ook bestijgen (536 treden !). Boven wacht je een panoramisch platform : de ‘sky walk’. Deze levert een adembenemend uitzicht op de stad, met de Antwerpse haven en het Brusselse Atomium aan de horizon.

Op WP7 vind je een middeleeuwse keldermuur, opgegraven bij de aanleg van de ondergrondse parkeergarage onder de Grote Markt. Uit welke eeuw stamt dit bouwsel ? Dit geeft je H.
Je kan hier ook de markt bezoeken, met het stadhuis van Mechelen. Hier nogmaals een kans tot verpozing in één van de vele gelegenheden.

WP8
N51° 01.564
E004° 28.684

Langs Margaretha van Oostenrijk, “ons Margriet”, en het Mechelse Schepenhuis naar het laatste WP.
Dit gebouw is het enige bewaard gebleven Middeleeuws Schepenhuis in Vlaanderen dat met dit doel opgetrokken werd.

In het gebouw is nu een (gratis !) Stadsmuseum gevestigd. In dit museum kijkt Mechelen terug naar zijn meest roemrijke tijd, toen het onder de (late) Bourgondiërs en (vroege) Habsburgers een rol van belang speelde en een aantrekkingspool voor reizigers uit verre landen was.
Kerkelijke kunst van hoge kwaliteit wisselt in het Schepenhuis af met verfijnde reliëfs in albast die voluit de Renaissance ademen. Uniek zijn de zeven ‘Besloten Hofjes’.
Snel even binnenspringen loont absoluut de moeite.
Je wandelt over de ‘IJzerenleen’ naar WP8.
In vroegere tijden bestond alleen de Steenweg, een aloude verhoogde en gekasseide baan die de Grootbrug en de huidige Steenweg verbond. Aan deze Steenweg werd, begin 13e eeuw, een vliet gegraven. Op de oostelijke oever van deze vliet werd een Vismarkt gehouden.
In 1532 werd de vliet (op de huidige IJzeren Leen) overwelfd en de Vismarkt verhuisde naar wat nu de ‘Vismarkt’ is. Het laatste stukje vliet op de IJzeren Leen werd pas gedempt in 1675.
De benaming IJzerenleen dateert van de 17e eeuw, naar de IJzeren Leuningen die in de 16e eeuw aan de vliet werden opgesteld. Ze werden waarschijnlijk gemaakt in de periode 1531-1534 en gerestaureerd in 1783 en 1927.

Nieuw op de wandeling is het recente Vlietenmuseum. Het stadsbestuur werkt volop aan de realisatie van de bestendiging van ons cultureel erfgoed en investeert naar de toekomst toe in projecten die Mechelen op de kaart zullen zetten. Een van deze projecten is de bouw van het vlietenmuseum onder de Ijzerenleen.
Op de Ijzerenleen werden twee openingen gemaakt. De ene bevindt zich aan de kant van de Lange Schipstraat, de andere aan het Schepenhuis. Dit worden de ingangen van het Vlietenmuseum. Ze worden afgesloten met stalen deuren. Die deuren liggen verticaal op de grond. Op de ene deur komt een stadsplan met daarop alle vlieten die er in Mechelen geweest zijn. Op de andere deur komt een stadsplan met de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder die deuren zit een trap die naar het museum leidt. Iedereen zal die deuren kunnen zien, maar je kan aanvankelijk enkel naar binnen met een gids.
He Vlietenmuseum bestaat uit drie delen. Het eerste deel beschrijft de geschiedenis van de vlieten. Het tweede deel van het museum is de schuilkelder die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt, in het derde deel komt de oudste prauw van Mechelen die tussen het jaar 500 en 200 voor Christus in de Mechelse regio werd gebouwd.

Zoek vlakbij de naam van de ontwerper van de ijzeren leuningen. De letterwaarde van de 1ste letter van zijn voornaam geeft de waarde van I.

Stash
N51° 01.(A-1)(H-G)(I-F-B)
E004° 28.D(E/3)(C-G)

Zo, je hebt nu alle informatie verzameld voor het vinden van de stash. Veel geluk ermee !

De stash is nu een micro daar de originele kleine box werd ontvreemd. Dit zou een meer onopvallende oplossing moeten zijn.
Gelieve je bij het loggen terug te trekken onder de hoge bomen om de meer dan nieuwsgierige blikken van de mugglers zoveel mogelijk te vermijden.

Ik hoop dat je van deze wandeling hebt genoten en … wellicht tot binnenkort in Mechelen !

Additional Hints (Decrypt)

Fgnfu : nyf wr ibbe unne fgnng ghffra qr enaq ra qr fgehvxra ina qr yvaxfr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)