Skip to content

<

Welkom in Lelystad - Bonus

A cache by UPQuest Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/13/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

NOT 24/7 Deze cache is alleen te loggen tussen zonsopkomst en zonsondergang!
Ten gevolge van werkzaamheden en extreme regenval gelieve het schoeisel aan te passen aan 2 of 3 sterren T waarde.


Dit is de laatste cache uit de serie "Welkom in Lelystad".
Deze serie bestaat uit 11 caches waarvan 10 met een code en deze bonus.

Vergeet bij de andere 10 caches niet de codes te noteren!


 
Vlag van Lelystad Welkom
in Lelystad
Wapen van Lelystad

Ter gelegenheid van onze 500ste found is deze serie ontstaan.
Via onze vrienden Peripatetici en twodutch zijn wij door het geocachingvirus besmet geraakt. Als wandel- en puzzelliefhebbers bleek deze hobby uitermate geschikt voor ons.
Omdat wij al 29 jaar heel prettig wonen in Lelystad, willen wij anderen op deze manier dan ook graag welkom heten in deze grootste gemeente van Nederland.
Welkom in Lelystad!

De naam van deze serie is ontleend aan de borden die bij de invalswegen stonden. Tijdens de voorbereidingen van deze serie zijn deze borden echter door de gemeente vervangen.Lelystad

Lelystad vernoemd naar dr. ir. Cornelis Lely, is een stad met een totale oppervlakte van 765,39 km² en daarmee de grootste gemeente van Nederland. Hiervan is echter maar 234,13 km² land, de rest is hoofdzakelijk IJsselmeer, Markermeer en deels onbebouwd of agrarisch.

Geschiedenis.

Eerste wijkIn de zomer van 1950 werd een begin gemaakt met de aanleg van de ringdijk van Oostelijk Flevoland. Middenin het IJsselmeer werd het dijkvak Perceel P aangelegd, dat een lengte had van 7 kilometer. Vanaf Perceel P kon aan beide zijden worden gewerkt aan de rest van de ringdijk. Eén kilometer dijkvak was verbreed tot 50 à 100 meter. Op dit verbrede stuk werd een werkhaven aangelegd. Ook werd er een bouwput gegraven voor het gemaal Wortman, één van de drie gemalen die bij de drooglegging van Oostelijk Flevoland werden ingezet. Verder werd een kamp gebouwd waar dijkwerkers en ander personeel werden gehuisvest. In oktober 1954 kwam het dijktracé tussen Perceel P en Harderwijk gereed. Perceel P is niet langer een eiland. Desondanks wordt het verbrede dijkvak omgedoopt tot Werkeiland Lelystad. De ringdijk van Oostelijk Flevoland werd in september 1956 gesloten, en in juni 1957 valt de polder droog. De ontwikkeling van Lelystad komt echter niet op gang; lange tijd bestaat de stad slechts uit het Werkeiland Lelystad, het huidige Lelystad-Haven. Pas op 28 september 1967 arriveerden de eerste bewoners van het "eigenlijke" Lelystad. Vervolgens duurde het erg lang voordat Lelystad als een echte stad werd gezien. Volgens de "buitenwereld" leefde men in Lelystad in de rimboe.
1 Januari 1980, werd Lelystad uiteindelijk een gemeente met als eerste burgemeester Drs. J.P.A. Gruijters.

Verkeer en vervoer.

FietsbrugGescheiden verkeerssysteem.
Wie Lelystad binnenrijdt, krijgt te maken met het gescheiden verkeerssysteem. Dit betekent dat hoofdwegen verboden zijn voor voetgangers en fietsers. Zij hebben eigen wegen die via bruggen of onderdoorgangen de routes voor het autoverkeer kruisen. Alleen in de buurtstraten komt het gemotoriseerde en langzaam rijdende verkeer bij elkaar. In en om de stad ligt een heel netwerk van fiets- en voetpaden.

Station in de steigers
Met de trein.

Sinds 1988 is Lelystad aangesloten op het landelijke spoorwegnet als eindpunt van de eveneens in 1988 volledig voltooide Flevolijn Weesp – Lelystad. De stad heeft een station, namelijk Lelystad Centrum. Lelystad centrum is momenteel een tweesporig station. Op dit moment wordt er gewerkt aan de uitbreiding naar 4 sporen in het kader van de bouw van de Hanzelijn . Deze spoorlijn zal worden doorgetrokken naar Kampen en vanaf daar naar Centraal station Zwolle. Naar verwachting zal deze lijn in 2012 in gebruik worden genomen.
Straataanduiding.
In diverse wijken van Lelystad is een bijzondere nummering toegepast. Zo zijn er 24 "wijken" met afzonderlijk genummerde straten, gevolgd door het huisnummer, b.v. Schoener 48-11, Tjalk 15-01 enz. Deze nummering kom je voornamelijk tegen in de schepenwijken (Tjalk, Kempenaar, Schoener e.d.), in de boswijk (Kamp, Zoom, Griend, Horst e.d.) en in enkele straten van het stadscentrum (De Veste, De Schans en De Stelling). Deze wijken zijn voornamelijk gebouwd in de 2e helft van de jaren '70 t/m de 2e helft van de jaren '80 van de 20e eeuw. In de wijken die hiervoor werden gebouwd (Zuiderzeewijk en Atolwijk) als daarna (Waterwijk, Lelystad-Haven, Landstrekenwijk, Golfpark, Hollandse Hout, Landerijen etc.) kom je dit systeem niet tegen. Dit systeem van stratennummering is vrij uniek in Nederland en op een enkele uitzondering na komt het in geen enkele plaats voor.

Cornelis Lely.
Cornelis Lely Cornelis Lely ( 23 september 1854 – 22 januari 1929) was een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister en gouverneur (van Suriname). Hij trad in september 1886 in dienst van de Zuiderzeevereniging, een vereniging die zich de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee ten doel stelde. Lely ontwierp in 1891 een plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. In 1913 werd de inpoldering van de Zuiderzee door zijn toedoen opgenomen in het regeringsprogramma. In 1932 werd de Afsluitdijk definitief afgesloten en ontstond het IJsselmeer. De Zuiderzeewerken zijn grotendeels uitgevoerd naar zijn plan.


Om deze Cache te vinden heb je behalve de codes nog één aanwijzing nodig.

Deze aanwijzing is te vinden op het boven aan de pagina genoemde coördinaat, de cache zelf ligt hier ca. 2,5 km vandaan.
De aanwijzing vindt u op een Plaquette. Daarop staat een voluit geschreven getal.
Dit getal = K

De cache kunt u vinden op:

N 52°AB.(CDE+K) E 005°FG.(HIJ-K)


Pas op voor Dreuzels.
Cache gaarne weer goed camoufleren!"Welkom in Lelystad" bestaat uit: De nieuwe toegangsborden:
 Welkom in Lelystad  1: Dronterweg
 Welkom in Lelystad  2: Larserdreef
 Welkom in Lelystad  3: Torenvalkweg
 Welkom in Lelystad  4: Oostvaardersdijk
 Welkom in Lelystad  5: Markerwaarddijk
 Welkom in Lelystad  6: Parlaan
 Welkom in Lelystad  7: Zuigerplasdreef
 Welkom in Lelystad  8: Beginweg
 Welkom in Lelystad  9: Bronsweg
 Welkom in Lelystad 10: Runderweg
 Welkom in Lelystad - Bonus
Lelystad geeft lucht!
Met dank aan de gemeente Lelystad

Houd u er rekening mee

  • Dat uw hond wel mee mag maar wel aangelijnd!
  • Dat u als in veel Nederlandse natuurgebieden gebeten kunt worden door teken. Ongeveer 10- 15% van de teken in Nederland is besmet met bacteriën waardoor u de ziekte van Lyme kunt oplopen. Na besmetting vormt zich binnen enkele dagen een rode ring of vlek rond de plaats waar de teek zat. Later kunt u zich grieperig voelen. Om teken te beletten zich in u vast te bijten, is het raadzaam om in bos en heide afsluitende kleding te dragen. Thuisgekomen is het verstandig na te gaan of zich teken op uw lichaam bevinden.
  • Er in deze cache een pen aanwezig is, maar die kan natuurlijk altijd uitdrogen of leeg raken, dus zelf een pen mee nemen blijft altijd handig.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om geen spoilers in uw log te vermelden en de cache niet te opzichtig te loggen.


trash bag Succes en veel plezier met deze cache

Help Nederland schoon houden  "Cache In Trash Out"
Als u aan het Geocachen bent neem dan het zwerfvuil wat u op uw tocht tegenkomt even mee.

Cache voor starters

Een banner voor het volbrengen van de serie "Welkom in Lelystad;"!
Klik de banner voor onze andere caches
Banner
Selecteer, kopieer en plak onderstaande text in je profiel
<a href="http://coord.info/GC1TA4C" target="_blank"> <img style="border: 2px outset; width: 345px; height: 60px;" alt="Banner" title="Ik vond de serie 'Welkom in Lelystad'!" src="http://home.hccnet.nl/j.udding/geocaching/images/movgif/bannerwil.gif"> </a>

Additional Hints (Decrypt)

Qrry 1- Cyndhrggr: Bc qr tebaq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.