Skip to content

Thuinas Multi-Cache

This cache has been archived.

il imperiestro: Ik beleefde veel plezier aan het leggen van deze cache en bij een onderhoud koste deze me letterlijk bloed en tranen.
Vandaag gaat hij het archief in. Bedankt aan alle bezoekers ervan.

More
Hidden : 6/13/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze wandeling van ongeveer 3 km brengt je langs enkele opmerkelijke plaatsen van de suikerstad. Je kan de wandeling best te voet afleggen. Kinderwagens kunnen zonder probleem mee.

De stad Tienen dankt sinds 1836 haar naambekendheid aan de suikerbieten die in de streek geteeld worden en nog meer aan de klontjes die in de suikerfabriek aan deze knolgewassen worden onttrokken.
De stad (toen nog een nederzetting) bekleedde in het begin van de 11de eeuw al een sleutelpositie in het graafschaf Leuven. Toen ging het nog niet om de zoetigheid, maar eerder over de strategische ligging t.o.v. de Luikenaars. Dat resulteerde in de eerste ommuring van Tienen omstreeks 1014.
Sindsdien nam de stad steeds toe in belang en nam ze logischerwijze dan ook steeds meer uitbreiding.
Hoe dit allemaal in zijn werk ging, kan je rustig nalezen op de website van Tienen.

Het gaat hier om een stadscache. Op sommige plaatsen zal je dan ook een tamelijk grote miswijzing op je GPS waarnemen. De WPs zijn echter zo gekozen dat een paar meter niet echt veel verschil maakt om te komen tot de oplossing. Je zal op verschillende plaatsen ook meerdere wegen kunnen kiezen om tot het volgende WP te geraken.

Parkeren kan je best “aan de kazerne” (N50° 48.279 E4°56.092). Hier heb je ongeveer 370 gratis parkeerplaatsen. We merken wel op dat de wekelijkse markten in Tienen op dinsdagmorgen en vrijdagmorgen gehouden worden. Op die dagen zal het iets moeilijker zijn om de auto hier kwijt te raken. Raadpleeg ook de website van Suikerrock (wordt meestal georganiseerd op het einde van juli-begin augustus). In die periode kan je deze multi ook best vermijden.

Indien een letterwaarde gevraagd wordt, gebruik dan steeds het schema A=1, B=2,... Z=26.


WP1 : het stadspark (N50° 48.446 E4° 55.958)

Zoals de meeste grootsteden heeft ook Tienen gedacht aan de creatie van een rustige groene ruimte binnen haar stadsmuren. De laatste jaren werden de inspanningen vergroot om dit park terug in ere te herstellen.
We merken hier op dat het stadspark ontoegankelijk is tussen zonsondergang en zonsopgang. Met de hint voor dit WP moet je wel in staat zijn de te zoeken gegevens te vinden. Je bevindt je nu aan een kunstmatig aangelegde vijver. Als je weet dat er hier per dag op elke bank rond de vijver gemiddeld drie personen komen plaatsnemen om hun boterhammetjes te verorberen, over hoeveel personen spreken we dan? Noem dit getal A.

WP2 : het Toreke (N50° 48.513 E4° 56.198)
Tienen is vandaag natuurlijk de stad van de suiker en een bezoekje langs het suikermuseum is dan ook een must. Dit museum is echt wel de moeite om eens te bezoeken. Langs drie verdiepingen wordt je door een virtuele gids geleid van de kiemende bietenzaadjes tot het afgewerkte eindprodukt.
Achter dit museum vind je een pleintje met de vroegere stadsgevangenis “het Toreke”. Nu is het een museum geworden waarin je de geschiedenis van Tienen kan ontdekken. Als je besluit van het suikermuseum te bezoeken, aarzel dan niet om te kiezen voor de kleine opleg op de inkomprijs waardoor je eveneens binnen kan in dit Toreke. Ook voor de kinderen zijn beide musea aanraders (dat zeggen mijn bengels toch ).

Zoek op dit plein een informatiebord over een wandelroute van ongeveer 5 km. Welk nummer werd in deze route toegekend aan “Het Toreke”? Noem dit B.

WP3 : We herdenken onze strijders (N50° 48.443 E4° 56.285)
Je bent nu rond de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Poel kerk gestapt. Waarschijnlijk ben je over het tweede grootste marktplein van ons land gestapt (de Truienaars trekken dit in twijfel en stellen dat hun marktplein het tweede grootste is). Als je aan de fontein de grote ster op de grond hebt opgemerkt (N50° 48.440 E4° 56.242), weet dan dat dit de plaats is waar de schandpaal vroeger stond. De laatste keer dat die gebruikt werd was in 1845. Twee jaar later werd de laatste terechtstelling in Tienen uitgevoerd. Dat gebeurde met een geleende guillotine. Als geocacher zal je de link tussen deze ster en je kompas al wel gelegd hebben. Eén van de punten wijst inderdaad naar het Noorden.

Om even nog iets te vertellen over de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Poel kerk : Deze kerk wordt beschouwd als de wieg van de Brabantse hooggotiek. Het koor dateert van 1358. Het transept (of dwarsschip) en de toren zijn van 1410-1438. Na een brand werd de 70 meter hoge toren in 1654 bekroond met een barokke spits. Oorspronkelijk was deze kerk een bedevaartskapel, gebouwd ter ere van Onze Lieve Vrouw ten Poel. Pas in 1802 werd deze kapel een volwaardige parochiekerk. De Tienenaars zagen het dus wel degelijk groots in de Middeleeuwen .

Je staat nu aan een monument ter ere van onze gesneuvelden in WO I. Welke plaats ligt er volgens dit monument in de tegenovergestelde richting van Luik? Neem de letterwaarde van de eerste letter van deze plaats en noem dit C.


RefPt : N50° 48.405 E4° 56.354
De stadsverantwoordelijken hadden blijkbaar weinig inspiratie toen de naam van deze straat moest gekozen worden. De cachende voetgangers kunnen hier de trap naar boven nemen. Indien je dit niet ziet zitten met de fiets, kinderwagen of rolstoel, kan je een omcirkelende beweging maken door de Nieuwstraat nog even verder te volgen.


WP4 : Sint-Germanus (N50° 48.328 E4° 56.360)
Je hebt een mooi hoogteverschil overwonnen om tot aan dit WP te komen. Je bent nu toegekomen op de bakermat van de stad Tienen. Het is hier, op deze heuvel, dat de eerste nederzetting werd opgetrokken. Het zich vestigen boven op een heuvel had het voordeel dat je de vijand van ver kon zien afkomen en dat die het moeilijker had om tot bij jou te komen.
In de 9de eeuw reeds werd een klein abdijkerkje opgetrokken op deze plaats. Door de eeuwen heen werd dit kerkje uitgebreid en werd het de Sint-Germanuskerk die je voor je ziet. Aangezien deze kerk in verschillende perioden werd uitgebreid, bevat ze dan ook een samenvoeging van verschillende stijlen, gaande van Romaans naar hooggotisch.
In het midden van de 16de eeuw werd de kerk voorzien van een hoog vooruitspringend transept en van een toren, die in 1713 op zijn beurt bekroond werd met een barokke spits. Het koor is gotisch en dateert uit 1310-1320. In de toren hangt een beiaard van maar liefst 54 klokken, één van de grootste van het land. In juli en augustus kan je hier elke woensdagavond vanaf 20:30 het klokkenspel komen beluisteren.
Zitten er nu nog 53 klokken in de toren of is dit een reserveklok? Wie zal het zeggen?
In welk jaar werd deze Antwerpse klok gegoten ? Reduceer dit getal tot één cijfer (vb 29 = 2+9 = 11 = 1+1 = 2) en noem dit D.


WP5 : de sociale woningen (N50° 48.301 E4° 56.551)
Je bent nu toegekomen aan een gebouw dat opgetrokken werd in 1834. Sinds 1994 is achter de beschermde voorgevel de sociale woonwijk “Kapucijnenhof” te vinden.
Maar kan jij vinden wat de eerste functie van dit gebouw was waar jongens en meisjes blijkbaar welkom zijn? Hoeveel keer komt de letter “E” voor in deze functie? Noem dit E.


WP6 : naar het water (N50° 48.181 E4° 56.412)
Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld voor Tienen. Niet alleen voor de handel was dit belangrijk, maar ook de bieten moeten flink gewassen worden om die witte kleur van de suiker te verkrijgen
In 1957 werd een brug geplaatst boven deze rivier. Over welke rivier gaat het hier eigenlijk? Neem de letterwaarde van de laatste letter van deze naam en noem dit F.


WP7 : de Sint-Helenasluis (N50° 48.112 E4° 56.127)
We zijn nu toegekomen aan de Sint-Helenasluis.
Deze sluis dateert uit de 14de eeuw en werd vroeger “de Roos” genoemd. De huidige naam verkreeg ze in de 19de eeuw van enkele Tiense sympathisanten van Napoleon. Twee van hen deden in 1870 een herberg open aan de sluis met als naam “Ile Saint-Hélène” naar het eiland waarnaar Napoleon verbannen werd. Later werd de herbergnaam ook gebruikt om de sluis en de vesten in de buurt aan te duiden. Het doel van deze sluis was het waterdebiet te regelen voor de watermolens van de stad.


Kijk hier eens even naar een vensterluik en bepaal het minimum aantal rechthoeken dat de schilder moest schilderen om tot dit motief te komen. Noem dit G.


WP8 : de stash

Je hebt nu alle elementen verzameld om de schat te gaan zoeken. Deze bevindt zich op :
N50° 48.((A-B-E)*F+G-1) E4° 56.(C+D)*G+2

Additional Hints (Decrypt)

JC1 : rra ibrgonycybrt cyhf qr qjretra ina farrhjjvgwr JC2 : rra qryre ina ryx trgny JC3 : Yhvx vf Yvrtr va urg Senaf JC6 : Te vf urg grtrabiretrfgryqr ina Xy JC7 : qr anghheyvwxr xyrhe ina ubhg vf oehva JC7 : urg nagjbbeq vf AVRG ivws, abpu gjrr purpx : qr fbz ina nyyr tribaqra jnneqra vf ivreivre fgnfu : fgnzzrgwr (mvr bbx zvwa ybt ina 30 znneg 14) va triny ina ceboyrzra : ahy ivre artra mrira rra artra mrf gjrr ivws npug

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)