Skip to content

Trésignies Traditional Cache

This cache has been archived.

Blabberius: Je moet tegenwoordig masochist zijn om cache's te onderhouden ...

More
Hidden : 8/4/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een vlotte oppikker op een historische plaats.


Over de waarheid en de toedracht van de feiten die zich hier heel lang geleden afspeelden is veel gediscuteerd.
Het verhaal van Léon Trésignies is waarschijnlijk aangedikt, geromantiseerd en voor propaganda gebruikt.
Mensen hebben nu eenmaal helden en heldenverhalen nodig.
Wat telt is dan in de beide wereldoorlogen duizenden levens nutteloos verloren gingen.
Op deze plaats kreeg één van de duizenden verloren levens een gezicht..
Het graf van Léon Trésignies is terug te vinden achter de kerk op een steenworp van deze locatie.

Dit is het verhaal van Korporaal Trésignies Léon hoe het opgetekend staat.

Op 18 augustus 1914 beslist koning Albert het Belgisch veldleger terug te trekken naar de vesting Antwerpen. De Duitsers focussen zich op de zwenkbeweging naar het zuidoosten en laten de Belgen even ongemoeid. Ze denken dat het Belgisch leger zo goed als uitgeschakeld is en laten enkel het 3de reservekorps achter om de vesting Antwerpen te bewaken.

De Belgen besluiten een algemene aanvalspoging naar het zuiden uit te voeren. Niet met als doel door te stoten, maar om de communicatielijnen van de Duitsers te verstoren en hen te beletten nog meer troepen van Antwerpen over te plaatsen. Deze aanval moet helpen de druk op de Franse troepen tussen Namen en Givet te verminderen, want daar heeft Joffre een nieuwe aanval aangekondigd.

Een eerste uitval heeft plaats op 25 en 26 augustus. De Belgen vallen aan over een front van 25 km breed tussen Wolvertem en Leuven. De rechterflank van de Belgen wordt gevormd door de 5de divisie. Die moet langs beide zijden van het kanaal Brussel-Willebroek optrekken. Het kanaal Brussel-Willebroek of het zeekanaal verbindt Brussel via de Rupel met de Schelde. Een km of 3 ten noorden van Vilvoorde ligt aan het kanaal het gehucht Verbrande Brug, dat zijn naam kreeg toen in 16de eeuw de Spanjaarden een van de eerste versies van de brug in vlammen lieten opgaan.

Langs de westkant van het kanaal moet de groepering Coveliers de vijand binden op de lijn Grimbergen-Wolvertem. Ook moet ze de aanval op de oostelijke oever met artillerievuur ondersteunen. De groepering raakt de 25ste echter maar halverwege. De 26ste krijgen ze het bevel de aanval te verleggen richting Verbrande Brug, maar ze raken ook die dag niet dichter dan 3 km bij hun aanvalsdoel.

Op de oostelijke oever is het aanvalsdoel Eppegem en het Zennegebied ten zuidwesten ervan. De 16de brigade wordt hiervoor gesplitst in een groepering Sults en een groepering Van Grasdorf. De groepering Van Grasdorf bestaat uit het 2e regiment Jagers te voet, het 1ste linieregiment en het 5de artillerieregiment en neemt de zuidelijke route voor zijn rekening.

Op de flank van hun aanvalsroute trekt het 2de bataljon van het 2e Jagers te voet de 25ste richting Verbrande brug. De brug is opgehaald en er zijn verdedigingsstellingen opgeworpen op de westelijke oever. Pogingen om de westelijke kanaaloever te bezetten mislukken. Door een misverstand verlaat het 2de bataljon rond 20 het gehucht u en trekt het richting Eppegem. Als de staf van de 16de brigade dit verneemt, wordt besloten de positie te laten bezetten door het 3de bataljon van het 2de Jagers te voet. Die komen daar aan tussen 20 en 21u.

In de ochtend van de 26ste krijgt de groepering Van Grasdorf (net als de groepering Coveliers op de andere oever) bevel Verbrande Brug in te nemen. In het centrum wordt de 2de compagnie van het 3de bataljon van het 2de Jagers te voet opgesteld. Aan de overzijde van het kanaal ligt het 3de bataljon van het 26 Reserve Infanterie Regiment. Die verwachtten eerder een aanval uit noordelijke richting en verleggen na de eerste schermutselingen hun front van noordelijke naar oostelijke richting.

Een frontale aanval van de Belgen is zinloos, want de westelijke helft van de brug is opgehaald. Er is maar één oplossing: iemand moet het kanaal overzwemmen en de brug laten zakken. De pelotonscommandant luitenant Wéry vraagt om een vrijwilliger. Eén kandidaat biedt zich aan: ‘ik ga’, zegt soldaat Léon Trésignies. Hij kleedt zich op zijn broek na uit, kribbelt snel zijn naam op een briefje en laat zich het water in glijden. Trésignies (intussen tot korporaal benoemd) kan ongezien de 25 m naar de westelijke oever zwemmen. Nog altijd onopgemerkt door de oeverberm komt hij tot aan het bruggewiel en begint eraan te draaien. Tot grote consternatie draait het de brug eerst echter verder omhoog.

Wat heeft de aandacht van de Duitsers dan toch naar Trésignies geleid? Het geknars van de tandwielen of het bewegen van de brug? Of hebben de andere soldaten te hard geroepen dat het rad naar de andere kant moest gedraaid worden? Uiteindelijk is de brug al voor een groot deel gezakt als de Duitsers hem opmerken. Trésignies wordt neergeschoten. Het is 7 uur in de ochtend. De Duitsers zijn nu echter gealarmeerd en de brug wordt onder vuur genomen. Er worden geen pogingen ondernomen de brug over te steken.

Die voormiddag verneemt het hoofdkwartier dat de Fransen en Britten het plan voor een gebundelde aanval hebben opgegeven en dat zij terugtrekken naar centraal Frankrijk. Daarop beslist koning Albert dat een verder zetting van de aanval zinloos is. Om 10u30 wordt de terugtrekking van alle troepen richting vesting bevolen.

 

Additional Hints (No hints available.)