Skip to content

Struinen door de Klompenwaard Multi-cache

This cache has been archived.

jandomi: Voorals nog voorlopig maar even in het archief

More
Hidden : 4/9/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

De Klompenwaard
De Klompenwaard in Doornenburg is een prachtig natuurgebied tussen het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Prominent op een heuvel ligt Fort Pannerden. In de uiterwaarden lopen Galloway runderen en Konikpaarden. Deze dieren grazen er het hele jaar rond. Door klei- en zandwinning is meer ruimte voor de rivier ontstaan. Door afgraving is een nevengeul ontstaan die in verbinding staat met de Waal.




Lees dit eerst
  • De Klompenwaard is een tamenlijk ruig gebied en plaatselijk flink begroeid.
  • Op het geasfalteerde pad richting het fort na, lopen er geen paden.
  • Indien de waterstand bij Pannerdense kop hoger is dan 1100 cm boven NAP is het laagste punt van deze cache onbereikbaar geworden. U zult moeten wachten tot het water niveau weer gezakt is. Hier kunt u de actuele waterstand kontroleren, www.actuelewaterdata.nl
  • Het is raadzaam, waar mogelijk, de door de runderen en paarden gemaakte paadjes te volgen.
  • Stevig schoeisel is aan te bevelen.
  • Voor kinderwagens is het terrein niet geschikt.
  • Wilt u ten alle tijden een afstand houden van 25 meter tussen u en de Konikpaarden / Galloway runderen, de dieren niet voederen en de kudde niet doorkruisen.
  • Ook is het sterk af te raden om tussen het fort en de splitsing van kanaal/rivier in het water te gaan i.v.m. de sterke stroming.
  • Uw hond mag mee, maar dan wel aan de lijn.
  • Voor alle papierbewuste geocachers, alle vragen staan bij de additionele waypoints. Voor het oplossen van vraag A heb je informatie nodig uit de cache beschrijving. Deze vraag kun je dan ook alsvast thuis oplossen.

Als u zich niet laat afschrikken door al deze waarschuwingen vooraf en van de natuur weet te genieten is deze cache zeker de moeite waard.


Het Pannerdensch Kanaal
Het Pannerdensch Kanaal bevindt zich tussen Doornenburg en Huissen en is zes kilometer lang en 135 m breed. Het verbindt de Nederrijn met het Bijlandsch Kanaal en werd gegraven tussen 1701 en 1709, aanvankelijk als verdedigingslinie zonder verbinding met Rijn en Waal. Pas 20 oktober 1706 werden de doorgravingen te Arnhem aanbesteed met als doel de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen.
De standaard afvoerverdeling van het Rijnwater is op het eerste splitsingspunt, bij Fort Pannerden, twee derde naar de Waal en een derde naar het Pannerdensch Kanaal. Op het tweede splitsingspunt, net boven Huissen, gaat twee negende (2/3 van 1/3) van het Rijnwater naar de Nederrijn en eennegende (1/3 van 1/3) naar de IJssel.
Naast een economisch voordeel (de loop van de Nederrijn werd verkort), had dit vooral een strategisch belang omdat dit de aanvoer van water voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie betreft. Per seconde stroomt er ongeveer 700 kubieke meter water door. Het Fort Pannerden, aan de voet van de Waal en het Pannerdensch Kanaal, werd aangelegd om de waterverdeling die bij deze splitsing plaatsvindt te waarborgen. Het kanaal is voor de scheepvaart van groot belang. In 2006 passeerden er zo'n 19723 schepen.

Het Fort Pannerden
Het spreekt voorzich, dat juist het splitsingspunt van Rijn en Waal door de eeuwen heen van onschatbare strategische waarde is geweest. Vandaar dat de Romeise veldheer Drusus zich zo'n 2000 jaar geleden al bezig hield met de waterstaatkundige werken en grensforten (castella) ter hoogte van de vertakking van beide rivieren.
In de 16e eeuw lag de splitsing, vergeleken met de huidige situatie, verder naar het zuidoosten en werd daar, in het Duitse Schenkenschanz, in 1586 begonnen met de bouw van fort 'Schenkenschans'. Toen aan het begin van de 18e eeuw het Pannerdensch kanaal werd gegraven en de splitsing enkele kilometers stroomafwaarts kwam te liggen, verloor 'Fort Schenkenschans' aan betekenis en werd op de nieuwe splitsing een nieuwe versterking gebouwd: 'De Sterreschans'.
Het bleek echter noodzakelijk voor de juiste waterverdeling en stroomverbetering om het splitspunt weer verder terug naar het zuidoosten te leggen. Daartoe werd een lange dam, een zogenaamd 'schephoofd' aangelegd en onstond de 'Kop van Pannerden'.
Door de uitvinding van veel zwaarder wapentuig moesten steeds hogere eisen aan het weerstandvermogen van het fort gesteld worden en werd daaarom een nieuw fort ontworpen dat wederom zo kort mogelijk bij de splitsing op het nieuwe dam gebouwd moest worden.
De belangrijkse taak van het fort was, te voorkomen dat de vijand het Pannerdensch kanaal zou afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie droog zou vallen. Neventaken waren het beheersen van de scheepvaart over de Rijn, Waal en Pannerdensch kanaal en het legeren van manschappen.
Omdat het fort nagenoeg geheel in het landschap opgaat en zich voor een groot gedeelte onder het maaiveld bevindt, heb je bij het eerste aanzicht niet in de gaten, dat het om een zeer groot complex gaat van meer dan 2 ha. Kom je dichterbij, dan zie je van buiten niet meer dan een diepe gracht en hoge muren met kleine raampjes. Maar daarachter gaat een enorm gebouw schuil met meer dan 100 vertrekken en muren die plaatselijk 260 cm dik zijn. De plafondsvan het hoofdgebouw, die uit 3 lagen baksteen bestaan zij ruim 80 cm dik. Rond het fort ligt een 7-tal kazematten, betonnen bunkers, die bedoeld zijn om de eerste aanvallen van de vijand te pareren; ze zijn echter veel later aangelegd en dateren uit de mobilisatietijd, 1939.
Eind 2008 werd munitie geruimd uit de gracht en werd ook het gebied rondom het fort onderzocht. Begin november 2008 verlieten de voormalige krakers vrijwillig het fort en is de restauratie op 17 november 2008 begonnen. Volgens de burgemeester van Lingewaard zou de restauratie voor de kerst van 2009 afgerond moeten zijn. Inmiddels is er een nieuwe stichting opgericht die het fort gaat beheren en de invulling bedenkt voor als de restauratiewerkzaamheden klaar zijn. Onderdeel van deze stichting zijn vertegenwoordigers van de gemeente en een afvaardiging van de krakers die er hebben gewoond. Een invulling voor het fort als museum met kleinschalige horeca is de bedoeling.

Grote grazers
Staatsbosbeheer is vanaf 1998 beheerder van de Klompenwaard. De Stichting Ark heeft de zorg voor de runderen en paarden, zij zorgen voor een natuurlijke begrazing. Daartoe lopen Galloways en Koniks in lage dichtheden van gemiddeld 3 ha per dier, het hele jaar in het gebied. Bij deze dichtheid kunnen er ruim 40 dieren leven. Doordat de aantallen van deze dieren laag zijn, in vergelijking met de gangbare landbouw, is bijvoeren niet nodig. De galloways en de Koniks zijn rustige diersoorten, die zich niet storen aan voorbijgangers. De dieren werpen hun jongen zonder tussenkomst van de beheerder.

Het gevolg van dit type beheer is dat er 's zomers een overvloed aan voedsel is, waardoor veel planten tot bloei komen en zaad kunnen zetten. Veel vogels profiteren van de dekking an de ruigte. Naast algemene soorten komen hier met name meer zaad- en insectenetende vogels voor dan voorheen. Onder invloed van de jaarrondbegrazing is de vegetatie de afgelopen jaren sterk veranderd. Bestond voorheen het gebied voornamelijk uit grasland. Tegenwoordig zijn er veel ruigtekruiden te vinden. Maar gaandeweg nemen de zeldzamere soorten toe. Gedacht dient daarbij te worden aan typische planten voor het riviergebied als: kruisdistel, zeepkruid en zelfs grote centaurie.
Een ander bijkomend aspect is dat zaailingen van wilg en pupulier zich in het gebied gevestigd hebben. De grote grazers zorgen ook voor het kort houden van de boomgroei op de oevers. Dit is van belang voor de doorstroming van het water.

Dankwoord
Voor de tot stand koming van deze cache is onder andere gebruik gemaakt informatie van het IVN Rijnwaal, de informatieborden van Staatsbosbeheer bij de ingang van de Klompenwaard en Wikipedia.
Toestemming tot plaatsen van de cache is verleend door Gerrit van Scherrenburg en Sanne Beld, Boswachters Staatsbosbeheer/Gelderse Poort, waarvoor hartelijk dank.

Additional Hints (Decrypt)

cynfgvp fpuebrsqbc nna rvaq (ynntfgr qrry) ina orgbaara ibbejrec

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)