Skip to content

Maasheggen Multi-Cache

Hidden : 9/24/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze wandeltocht van ongeveer 6,8 km gaat eerst langs het Kasteel Boxmeer dat nu gebruikt wordt als verpleeghuis van de Zusters van Julie Postel. Na het kasteel gaat de tocht de Maasheggen in.


Klik here for the English Text

In de oogsttijd wordt er door de boeren veel heen en weer gereden over de zandpaden. Hierdoor kunnen de paden onbegaanbaar worden. De paden worden na de oogsttijd weer hersteld.

Kasteel Boxmeer
Het Kasteel Boxmeer is een 13e eeuws kasteel in deze Brabantse plaats. Het ligt niet ver van de grens met buurland Duitsland en de provincie Limburg, op een voormalig eiland aan de Maas. In de loop der eeuwen werd de vesting herhaaldelijk belegerd, verwoest en opnieuw opgebouwd. In de 18e eeuw werd de middeleeuwse burcht vervangen door een adellijk landhuis. De vleugel met daarin de 17e eeuwse ridderzaal met een bijzondere stucplafond, bleef daarbij behouden.

Kasteelmuseum
In de kelders van het oude kasteel is een kasteelmuseum gehuisvest. Het museum stelt tekeningen en maquettes tentoon, die de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners in beeld brengen. Tot het eind van de 18e eeuw werd de Heerlijkheid Boxmeer bestuurd door leden van de adellijke families Van den Bergh en Von Hohenzollern-Sigmaringen. De tentoongestelde duimschroeven staan symbool voor de harde hand waarmee zij regeerden. In 1896 werd het kasteel overgenomen door de Zusters van Julie Postel. Zij gebruikten het landhuis als ziekenhuis en later als verpleeghuis. Aan de hand van onder meer relikwieën, habijten, geschriften en plaatjes schetst het kasteelmuseum ook een beeld van deze periode. Voor meer bijzonderheden en openingstijden klik deze link.

De Maasheggen
In het gebied gelden de volgende regels en natuurlijk ook de geocachregels.
Afgesloten voor motrorvoertuigen en bromfietsen tussen 1 uur na zonsondergang en 1 uur voor zonsopkomst utgezonderd bestemmingsverkeer

Landschap
De Maasheggen liggen in de uiterwaarden van de Maas in het gebied bij de dorpen Vierlingsbeek, Boxmeer en Oeffelt. Het eeuwenoude landschap is uniek in West-Europa, en de Maasheggen vormen een bijzonder ecosysteem waar een aantal zeldzame planten- en diersoorten voorkomen; er komen bijvoorbeeld dassen voor. De dichte heggen vormen ook een prima broedplaats voor vogels. Grote delen van het gebied genieten een beschermde status en zijn eigendom van de gemeente Boxmeer.

Karakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden half doorgekapt en naar de zijkant geleid, zodat de struiken in elkaar groeien. Dit wordt 'leggen' genoemd. Daar waar gezaagd is, groeien weer nieuwe takken zodat er een hele dichte heg ontstaat. Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.

Geschiedenis
Julius Caesar schreef in zijn boek De Bello Gallico (boek II, paragraaf 17) over de wijze waarop de plaatselijke bewoners hun landbouwpercelen afscheidden door middel van ineengevlochten meidoornheggen. Hij gaf daarbij ook blijk van zijn ergernis over het feit dat de heggen een muur vormden die hij met zijn legers slechts met moeite kon passeren. Zijn beschrijving is de oudst bekende schriftelijke vermelding van het gebied.

De Maasheggen waren vroeger langs alle uiterwaarden van de Maas te vinden. Met de uitvinding van het prikkeldraad, en later ook het schrikdraad, begon echter de ondergang voor de heggen als perceelscheiding. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog was er ineens een overschot aan prikkeldraad en de vlechtheg is toen vrijwel overal verdwenen als perceelafscheiding. Het Maasheggengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg is echter bewaard gebleven. Kijk voor meer informatie op de volgende links Maasheggen en Heg en Landschap.

Hoog water
Als laatste de waterstanden. Bij hoog water zal het gebied overstromen. Kijk voor actuele informatie op actuele waterstanden. Op de kaart wordt aangegeven of het gebied begaanbaar is.

En dan nu de cache:
Parkeer je cachevoertuig op N51° 38.880 E005° 57.505. Dit is de parkeerplaats van Tuincentrum Olieslagers. Ga vervolgens naar WP-1 op N51° 39.255 E005° 57.303. Bij WP-1 vindt je de coördinaten van WP-2, bij WP-2 die van WP-3 enz. Je zoekt naar een aluminium plaatje. Bij elk WP vind je ook een blauw cijfer deze heb je nodig voor de eindlocatie. De cijfers staan in de volgende volgorde:


WP - 1 WP - 2 WP - 3 WP - 4 WP - 5 WP - 6
C D E A B F
__ __ __ __ __ __

Na WP-3 kun je aan de linker kant van het pad mooie voorbeelden zien van recent gevlochten vlechtheggen. Je kan hier goed zien hoe een traditionele heg in elkaar zit. Bij WP-5 kun je even lekker gaan zitten en genieten van het uitzicht en van de bedrijvigheid bij de sluizen. Loop van WP-5 naar WP-6 via WP-4 anders loop je een groot stuk langs een doorgaande weg.

Om de nieuwe locatie van WP6 te vinden moet van het gevonden coördinaat bij WP-5 N 1 en E 3 afgetrokken worden.

De eindlocatie vind je op N51° 38.EBC+68 E005° 58.DFA-35.

Loop eerst terug naar het begin van het pad (bij het informatiebord) en dan via N51° 38.599 E005° 57.479 terug naar de auto.

Wil je bovenstaande banner in je profiel type dan de onderstaande tekst over zonder enters tussen de regels

Additional Hints (Decrypt)

Bc qr ubrx ina qr zrvqbbeaurt @ tebhaq mreb

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)