Skip to content

Rycklen Multi-Cache

This cache has been archived.

VHStylo: Hierna een kort relaas, en een overzicht van de mailings terzake, waarom wij deze cache archiveren ... spijtig, maar dit was het. Met respect voor het privé-eigenaarschap stop het dus.

Dank aan alle bezoekers voor de mooie woorden. Hopelijk zien wij nog wat commentaren van jullie op één van onze andere caches.

Stylo & Joske


Beste,

De dreef waar u naar verwijst is privé domein (is altijd zo geweest)
Toen de provincie nog eigenaar van het domein was is altijd toegelaten dat de mensen toegang hadden tot her domein via de D. Van Leeuwenstraat en via de dreef.
Nu het domein in handen van een privé persoon is, is dit niet meer zo.
Om toegang te verkrijgen is de eigenaar de enige persoon tot wie u zich kan richten.
Mvg,

Debay Tony
Technische dienst

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Nico Festraets
Verzonden: maandag 22 augustus 2011 14:22
Aan: Tony Debay
Onderwerp: FW: Afsluiten kastanjedreef Rijkel

Tony,

Kan/wil je deze man beantwoorden, want ik ben niet 100% zeker welk stuk hij bedoelt? En zet je mij ook in cc zodat ik het voor in het vervolg het ook weet?

Merci,
Nico

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Valere Huveneers [mailto:valere.huveneers@scarlet.be]
Verzonden: woensdag 17 augustus 2011 16:01
Aan: Nico Festraets
Onderwerp: Afsluiten kastanjedreef Rijkel

Beste,

als inwoner van Rijkel wandel ik af en toe naar het kasteel van Rijkel, en door het fructuarium terug, via de Kastanjedreef, waar jaarlijks de "Dag van de Kers" wordt georganiseerd.

Vandaag heb ik vastgesteld dat alle toegangswegen van en naar het kasteel, vlak bij het kasteel, en ook de kastanjedreef die vertrekt op de St-Truidersteenweg zijn afgesloten.
Begrijp ik dan goed dat de omgeving van het kasteel en de dreef niet meer behoren tot het openbaar domein, met het gevolg dat ze niet meer toegankelijk zijn voor wandelaars ?
Bij wie kunnen we terecht om daar toelating te krijgen om te gaan wandelen. Het is zo leuk, wanneer je iemand op bezoek krijgt daar een keertje de benen te kunnen strekken.

In de hoop op een spoedig antwoord.

Met vriendelijke groeten,

Valere Huveneers

More
Hidden : 9/7/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Aanpassing op 18.03.2011 bij WP 5.
Korte wandeling (1.750 m) rond en door Rijkel, deelgemeente van Borgloon (historisch gebouw en natuur), met toch wel enig telwerk !!. De wandeling kan gemakkelijk te voet worden afgelegd. Fietsen is vooral in het eerste deel niet mogelijk. Gemotoriseerd verkeer is onmogelijk.
---------------------


Start (Parking)

N 50°48.490 – E 005°15.707

Laat je auto hier achter en begeef je naar WP1 in de onmiddellijke omgeving.
 

WP 1 = N 50° 48.483 – E 005° 15.699

Je vindt hier op deze “kast” een plaatje met een combinatie van 4 cijfers met 1 letter. De cijfers vóór de letter vormen een getal van drie cijfers = A

A = . . .
 

WP 2 = N 50° 48.(A + 1) – E 005° 15.(315 + A)

Vanaf deze “hoek” sta je midden in de fruitplantages, links, zowel als rechts. Tel het aantal rijen fruitbomen (conférence-peren) die aan je rechterkant zijn aangeplant, als je vanaf dit punt verder stapt richting ZZO, tot aan de eerste omheining aan de rechterkant. Onthoud dit getal als BC

B =  .

C = .
 

Wandel nu een eind rechtdoor. Aan de eerste hoek van het voetbalveld loop je naar links verder achter de goal door, naar WP3.

WP3 = N 50° 48. C87 – E 005° 15.89C


Op een bordje lees je de naam van dit jeugdhuis. Tel de letterwaarden (a=1, b=2, …, z=26) van alle letters op dit bordje samen. Totaal - 20 = D (getal van drie cijfers).

D = . . .
 

WP 4 = N 50° 48.(380 – D) – E 005° 15.(939 – D)


Op de zijkant van dit gebouwtje vind je een opschrift van de heemkring, met de in de volksmond gangbare benaming van die plaats. Daarop zie je ook het wapenschild van de Stad Borgloon, met horizontaal afwisselend gele en rode lijnen. Deze lijnen vind je ook terug in het wapenschild van een aantal Limburgse steden, zoals o.a. Beringen, Bilzen, Bree, Hasselt, Hamont, Herk-de-Stad, Maaseik, Peer, Stokkem, aan dewelke in een ver verleden door de graven van Loon (Borgloon) de “stadsrechten” werden verleend.

Het aantal horizontale gele (gouden) lijnen dat je hier ziet in dit wapenschild = E

E = .
 

WP 5 = N 50° 48.2E8 – E 005° 15.(E + 2)4(12 – E)


Je staat hier vlak bij een groot gebouw. Als je te voet de logische, kortste weg van WP 4 naar dit punt hebt gevolgd, heb je onderweg aan je linkerkant een aantal oudere bomen (zoete kers) zien staan. Dit aantal onthoud je even om te vermenigvuldigen met het RODE getal van twee cijfers dat je vlakbij WP5 op een wit paaltje kan aflezen. LET OP : na zoveel jaren is het paaltje verdwenen, het RODE GETAL was 11. Met dit resultaat (een getal van twee dezelfde cijfers) moet je vanaf die plaats een vijftiental meter naar het zuiden stappen, en daar kan je zien met wat sommige inwoners van Rijkel zich al eens durven bezig te houden op een zondagvoormiddag, in plaats van in het grote gebouw zelf binnen te gaan. Alleen de “grote baas” kan je hier zien.

Opdracht : Tel het aantal volledige boordplaten (tand en groef aanwezig - de gebroken platen tellen ook mee) waarmee de 2 terreinen zijn afgebakend (de gemeenschappelijke tellen maar voor 1), en tel die bij het eerder bekomen getal (aantal bomen x 11). Je hebt dan een priemgetal dat uit drie cijfers bestaat = F.

F =  . . .
 

WP 6 = N 50° 48.(F + D + 16) – E 005° 15.(813 - F)


Je staat hier voor de muur van een devote plaats. Op deze site stond ooit nog de vroegere kerk van Rijkel (1139). Met de rug naar de huidige kerk zie je in de oude muur twee ingemetselde objecten. Het rechtse is een fragment van een grote grafsteen, waarschijnlijk die van Johannes van Rijckel, zijn vrouw, hun zoon en diens vrouw (15de eeuw). De linkse grafsteen is deze van ene Elisabeta Vronix.

In welk jaar overleed deze dame, herleidt tot één cijfer = G

G =  .
 

WP 7 = N 50°48.(30 x G) – (2 x E) – E 005°15.(E x 131)


Ga nu rechts door de inrit in de haag het parkje, annex binnenplein, binnen richting WP7 en houdt even halt bij de monoliet die hier in het “parkje” staat N 50°48.238 – E 005°.15.670. Hier lees je in het kort het verhaal van het monument dat voor u staat, en dat op dit ogenblik, nadat het door de Provincie Limburg werd verkocht over enige jaren terug, spijtig genoeg er niet meer zo verzorgd voor komt.

Vooraleer naar WP7 te gaan lees je op dit bord hoe de constructie noemt die je op WP 7 zal vinden. Loop niet direct naar WP8, ga toch even langs WP7, want dit specifieke bouwwerk met een kap in de vorm van een bijenkorf moet je ook wel eens gezien hebben (in deze omgeving kan je nog een andere traditional oplossen). Van op dat punt zie je zuidwaarts ook nog de enige herberg liggen in dit kleine dorpje. Het is de constructie waar je nu bij staat, die het vroegere dorp Rijkel een binding gaf met de nabijgelegen zusterdorpen Zepperen en Brustem.

Zet de naam van de constructie zoals die op de monoliet staat vermeld om in zijn letterwaarde (a=1, b=2, …; z=26), en tel samen = H (getal van 3 cijfers)

H =  . . .
 

WP 8 = N 50° 48.(H + (G x (E + 1)) – E 005°15.644


Je staat hier op een plaats, waar vroeger een ophaalbrug lag. Het oorspronkelijke gebouw waar je bij staat was eerder een hoeve, en vervolgens een kasteel of burcht. Het oudste gedeelte is de oostvleugel (links) stammend uit de 16e eeuw. Die was opgevat als een laatgotisch herenhuis met trapgevels. In de loop van de 17e eeuw, toen het geheel eigendom was van de familie de Hinnesdael, werd het geheel uitgebreid tot een U-vormig waterkasteel, met 3 hoektorens, zoals het er nu ongeveer uit ziet. In de muur boven de poort zie je het wapenschild van deze familie, die in deze streek (Heers – Vechmaal) nog meerdere van dergelijke eigendommen bezat.

Hoeveel dieren tel je op het wapenschild = J

J = .
 

WP 9 = N 50° 48. JCJ – E 005°15.E0E


Op de rechte weg van WP 8 naar hier ben je door een fructuarium gewandeld. Dit hoogstamboomgaarden-museum is een initiatief van de Dienst Parken en Domeinen van Bokrijk. Het beheer ervan is later overgedragen aan de v.z.w. Fruitstreekmuseum Zuid-Limburg. De aanplanting van bijna 10 ha is deels een restant van een gemengde oude hoogstamboomgaard, deels nieuwe aanplant. De nieuwe aanplant omvat 433 fruitbomen waarvan het grootste deel bestaat uit 93 kersenvariëteiten en de rest uit 23 pruimenvariëteiten. In het voorjaar 1996 werden 130 appelbomen en de traditionele omzoming met perelaars gerealiseerd. Jaarlijks wordt op deze plaats, in de vijfde van de negen kersenweken, de “Dag van de Kers” georganiseerd, waarbij allerhande streekproducten in kleine standjes worden aangeboden, maar ook een wedstrijd “kersenpitspuwen” wordt gestreden.

De zieke boom vlak bij WP 9 past niet in het rijtje (kastanje)bomen. Rond de kleine vijver die je hier ziet, staan er nog zo’n aantal (dikkere) bomen, die eveneens niet echt thuishoren in het gezelschap van diverse fruitbomen.

Hoeveel dikke bomen (de zieke van WP 9 meegerekend, de dunnere bomen vooraan niet), die niet in het rijtje langs de weg passen, staan er rond de vijver = K (hint : nummer van dit WP)

K = .
 


Finale – Zoek de cache :

N 50°.48.(J) (C + E) (K - B) - E 005°.15.(A + ((D - F + E) x J)) - B


Na het vinden van de cache, kan je gemakkelijk langs de grote weg, naar rechts (voorzichtig !) terug naar de parking.

 


Additional Hints (Decrypt)

Uvre iynx ovw fgrrx wr orfg wr tng avrg qbbe. Cevxxra vf nnatrjrmra. Vatriny ina abbq : 0474/940352

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)