Skip to content

Højen Kirke Wherigo Cache

Hidden : 2/27/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dette er Pt. den 3 ældste Wherigo caches i Danmark

Det er den 9 wherigo i danmark.. derfor dens enkelthed

 

Kirkebygningen

Højen Kirke stammer fra ca. 1150. Den er bygget i romansk stil (rundbuestil). Man forestiller sig ofte, at de mange kirker, der blev bygget i Danmark i 11-1200 tallet, var efterfølgere for nogle trækirker. Kirken så fra begyndelsen heller ikke ud som i dag, da den kun bestod af kor og skib. Indvendig har der sikkert været lerstampet gulv og kun få eller ingen bænke.

Kirken er bygget af frådsten, der er samlet og hugget til gennem flere år, og lige så mange år har det sikkert taget at få opført kirken, når man tager den tids mangel på tekniske hjælpemidler i betragtning. Størrelsen på kirken har været bestemt af, at den skulle kunne rumme 25 % af sognets befolkning.

Højen kirkes lave beliggenhed undrer mange, da de fleste middelalderkirker er bygget på ét af de højeste steder i sognet, bl.a. for at være et godt forsvars- og tilflugtssted, når der var krig i landet. I øvrigt har Højen by navn efter dens høje beliggenhed ved Vejle Fjord, som tidligere gik længere ind i landet. Men Højen og den sydligere bebyggelse Stubdrup har enedes om at bygge kirke. Teorien eller sagnet er så, at de ikke kunne enes om, hvor den skulle ligge. Højen har som den ældste og største af byerne gjort krav på, at den skulle ligge på deres side af bækken. Sagnet fortæller videre, at man for at en afgørelse på spørgsmålet, bandt et par stude for den gamle kirkedør, og hvor studene lagde sig til hvile, skulle kirken bygges.

Ifølge J.J. Ravns bog om Højen sogn er kirkens placering måske bestemt af ejerne på slægten Glambæk’s gård i Stubdrup og gården Aagesvig (Oxviggård). Disse to steder kan føres længst tilbage i sognets historie. Aagesvig var oprindelig hovedgård under Kolding Rytterdistrikt, hvilket kan have givet den indflydelse på kirkens placering, så kirken af den grund ikke er blevet bygget i Højen by.

 

Kirken har undergået mange forandringer i tidens løb. De små romanske vinduer er blevet erstattet af større spidsbuede gotiske vinduer, og i 1860’erne er den helt store forandring sket med Højen kirke. I 1863 er tårnet bygget, og formentlig også våbenhuset. Allerede i 14-1500 tallet begyndte man at bygge et højt tårn til mange af kirkerne, men ofte styrtede et sådant tårn sammen efter nogle år, fordi det ikke var bygget solidt nok, og måske er det sket ved Højen kirke, i hvert fald hedder det i Pontoppidans ”Danske Atlas” fra 1769, at ”kirken har et tårn og er tækket med bly”.

Samtidig med tårnet er der opført et nyt kor 1860’erne, og der er foretaget en skalmuring af skibets sydside med røde mursten. Nordsiden er stadig hvidkalket med spor af det oprindelige ydre. Hvorfor skalmuringen er sket på sydsiden, kan der kun gisnes om, - måske fordi der af en eller anden grund er sket skade på kirken, eller for at få sydsiden, facaden, til at ligne nyopførelserne (tårn, kor og våbenhus). Kvindedøren i nordsiden af skibet er muret til, som det er sket i næsten alle andre middelalderkirker. Endelig er alle vinduer i skibets og korets nordside blevet muret til, da kirken blev restaureret i 1969-70. Det blev gjort, for at kalkmalerierne på nordvæggen kunne komme bedre til deres ret.

 

En specielt tak til menighedsrådet som har givet tiladelse til denne cache

 

Download filen her

 

Hvis du har nogle spørgsmål omkring afvikling af wherigo. så skriv bare..

 

Additional Hints (No hints available.)