Skip to content

Tøstrup Kirke Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen hermed arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse og manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

OBS

  • Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl aktion)

More
Hidden : 9/26/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tøstrup Kirke

Tæt ud mod Kolindsunds vidtstrakte engdrag ligger den maleriske kirke, der som så mange andre af egnens bygninger er stærkt præget af ombygning i sengotisk tid.
Den består af et romansk skib med tresidet, sengotisk langhuskor, sengotisk vesttårn og ligeledes senmiddelalderligt våbenhus ved sydsiden. Det romanske skib, hvoraf i det væsentlig kun sidemurene er bevaret, er bygget af granitkvadre på en skråkantsokkel.
Af oprindelige enkeltheder ser man den tilmurede, der har runstavprofilerede karmsten og sikkert oprindelig var vandet afdækket. Syddøren, der stadig er i brug, er en del omdannet i nyere tid.
Alle andre oprindelige enkeltheder er forsvundet ved den omsætning af murene, der utvivlsomt har fundet sted.
I sengotisk tid blev det romanske kor fjernet, og af dets kvadre, rigeligt iblandt munkesten, rejstes et langhuskor med tresidet afslutning i øst; i hele bygningen indsattes der krydshvælv, fire fag og et halvfag i korslutningen, der står med valmtag og støttepiller på hjørnerne.
Fra den sengotiske ombygning stammer sikkert de noget kluntede spidsbuevinduer i sydsiden, som nu delvis er udmuret om firkantede trærammer. Mor vest opføres i senmiddelalderen et tårn af genanvendte kvadre og munkesten. Det har krydshvælvet underrum, der står i forbindelse med skibet ved en spids tårnbue. Af kamgavlene, der vender i nordsyd, er der mod nord udmurede rester af en blændingsdekoration, mens sydgavlen er glat, stærkt skalmuret, blandt andet 1778.
Våbenhuset er helt af munkesten, og dets rundbuede dør flankeres af spidsbueblændinger. I slutningen af 1700tallet fik hele bygningen en profileret gesims af små mursten.
Alterbordets panelværk, der dækkes af et klæde, har profil-listefelter og er vistnok fra sidste halvdel af 1500tallet.
Altertavlen er et snedkerarbejde i landlig renæssance fra begyndelsen af 1600tallet med nyere Nadvermaleri, vist fra begyndelsen af 1800tallet. Kalken fra 1794 har indgraverede navne: P. K Hoff og A. M. Galten samt et våben. Stagerne, der er balusterformede, hører midten af 1600tallet til.
Fonten er romansk, af granit, Djursland-type med bladranke (Mackeprang. D. 301), og dens fad er nederlandsk fra midten af 1600tallet med fremstilling af Skt. Jørgen samt graverede initialer: MH og et våben. Prædikestolen er et enkelt renæssancearbejde af samme art som altertavlen. Mellem skibet og våbenhuset sidder der en smuk, sikkert sengotisk dørfløj med kraftige jernbeslag.

Tekst fundet I en bog, om danske kirker som jeg ikke fik skrevet, titel eller forfatter ned på…..

Additional Hints (No hints available.)