Skip to content

Swentibold Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
Hidden : 10/16/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Omdat we onze mijlpaal van 500 geocaches bereikt hebben, werd het tijd voor onze eerste eigen cache.



KONING "ZWENTIBOLD"

Zwentibold, (870/871 - 13 augustus 900 te Susteren) oorspronkelijk Svatopluk geheten en ook wel Swentibold, Zendebold of Sanderbout genoemd was van 895-900 koning van Lotharingen. Hij was een onechte zoon van keizer Arnulf van Karinthië en enen Winburg. Zijn exotische naam komt van zijn peetvader prins Svatopluk I (of Svatopolk) van Morvië, naar wie hij is vernoemd. Zwentibold is de Frankische vorm van die naam. Arnulf vroeg bij gebrek aan een wettige opvolger, in 889 op de Rijkslanddag in Forchheim, Zwentibold en diens (half) broer Ratold als wettige opvolgers in Oost-Francië te erkennen. Ondanks tegenwerking van de adel, kreeg hij het voor elkaar dat het rijk onder beiden zou worden verdeeld.

De adel had echter wel als voorwaarde gesteld, dat als er alsnog een wettige zoon zou worden geboren, de regeling moest worden aangepast. In 893 baart Arnulfs vrouw Oda hem inderdaad een zoon: Lodewijk IV "het Kind". Ondanks dit feit blies Arnulf op de Rijksdag te Worms in 895 het koninkrijk Lotharingen voor Zwentibold nieuw leven in. Lotharingen is het middenrijk tussen West-Francië ("Frankrijk") en Oost-Francië ("Duitsland") en is genoemd naar zijn eerste heerser Lotharius I. Zwentibolds heerschappij werd door de Lotharingse graven steeds betwist. Hij zou een slecht staatsman, ongeremd en wreed zijn geweest. Lotharingen lag na invallen van de Noormannen in puin en Zwentibold probeerde het met hulp van de kerk en de plaatselijke ades weer op te bouwen, tegengewerkt door zijn tegenstanders. Hij bevorderde het christendom door de bouw van kerken en kloosters. Het begin van zijn ondergang was het confisqueren van de graafschappen van de broers Matfried IV van Metz en Gerhard van Gulik in 896. In 898 maakte hij nog een fout door de machtige graaf Reginar I Langhals te ontslaan als raad. Reginar kwam in opstand en Zwentibold zond een strafexpeditie uit, die echter op niets uitliep. Na Arnulfs dood stond Zwentibold er in zijn eentje voor en de strijd verhevigde zich. Ook de nieuwe keizer Lodewijk III de Blinde keerde zich tegen hem. De adel steunde Arnulfs zoon Lodewijk het Kin en kroonden hem in 900 te Forcheim tot koning. De Lotharingse prinsen haalden hem het land binnen en huldigden hem in maart in de palts Diedenhofen. De relatie met van koning Zwentibold met het naar hem genoemde Land van Zwentibold komt door een oorkonde van 895, waarin hij de schenking van de abdij van Susteren door zijn vader bevestigt. Zwentibold sneuvelde in de strijd tegen Matfried en Gerhard op 13 augustus 900.

Hij werd begraven in de abdij Susteren alwaar zijn schedel tot heden wordt bewaard. Zwentibold werd door het volk - vreemd genoeg- al snel als heilige vereerd. Waarschijnlijk vereerden ze hem eerder als symbool van de Lotharingse zelfbewustheid dan om zijn persoon zelf. Het gebied van Beek tot en met Susteren wordt aangeduid als het Land van Zwentibold op grond van een oude sage. Volgens dit verhaal zou Zwentibold het gebruik van het Graetbos en de Graetheide geschonken hebben aan de inwoners van de veertien omliggende kerkdorpen. Inmiddels wordt algemeen geaccepteerd dat deze schenking niet historisch is, maar dat in de loop der tijd een gewoonterecht is ontstaan voor het gebruik van het Graetbos, toen het hout schaarser werd en de bevolking toenam. Om deze gewoonte meer rechtsgeldigheid te geven, heeft men later het ontstaan ervan gekoppeld aan de koning die in de kerk van Susteren begraven lag: Zwentibold.




Additional Hints (No hints available.)