Skip to content

Pujada a la Mola # 1. Barri de l'Hospital Traditional Geocache

This cache has been archived.

PurpleTentacle: Hola NANODAMO,

Observo que no ha realizado ninguna tarea de mantenimiento sobre su caché, ni demostrado ninguna intención por solucionar el problema para reactivarlo desde que le puse la nota de aviso, y ya ha pasado el plazo dispuesto.

Al no demostrar interés en mantener y reactivar este caché, no puede seguir estando publicado en geocaching.com, ya que esto impediría que no se puedan aprobar futuros cachés de otros miembros que se coloquen en las cercanías de éste.

Por esta razón, procedo al archivo definitivo del caché.

Recuerde que no podremos sacarlo del archivo en ningún caso.

Le recuerdo las Responsabilidades del owner, las cuales usted aceptó cuando creó su cuenta, para futuros cachés.

Para mantener el geocaché en buen estado de funcionamiento, el propietario del caché debe:

 -Visita el geocaché regularmente.
 -Solucione los problemas informados (como reemplazar el libro de registro lleno o mojado, reemplazar el contenedor roto o faltante).
- Asegúrese de que la ubicación sea adecuada y cámbiela si es necesario.
 -Elimine el contenedor de geocaché y cualquier etapa física dentro de los 60 días posteriores al archivo de la página de caché.

Los propietarios de caché que no mantienen sus cachés existentes de manera oportuna pueden perder temporal o permanentemente el derecho de incluir nuevos cachés en Geocaching.com.

-A continuación le dejo el enlace, a las directrices, donde se detallan las responsabilidades de un owner:

https://www.geocaching.com/play/guidelines#ownerresponsibility

De todas formas, quiero agradecerle de nuevo su contribución al geocaching.

Gracias por su comprensión.

Un saludo,

PurpleTentacle
Volunteer Cache Reviewer [ESP]
Geocaching.com

More
Hidden : 12/6/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


SÈRIE PUJADA A LA MOLA

La Mola és un Puig de 535 m d'alçada que pertany al massis del Garraf. Està situat just a la frontera de tres comarques catalanes, El Baix Llobregat, l'Alt Penedés i el Garraf. Des del cim es pot veure una gran part del massis i inclús la ubicació d'altres caches dels voltants.

L'excursió propossada és una caminada per camins aptes per tothom, tot i que per moments es pot complicar una miqueta. La distància total és d'uns 11 km (anada i tornada). Cal que porteu calçat adeqüat, alguna cosa per picar per si trigueu més del pensat però, sobre tot cal que porteu aigua  donat que no trobareu fonts pel camí.

Podeu deixar el cotxe a les coordenades:  N 41º 20,711   E 001º 50,714.

El camí comença a les coordenades:  N 41º 20,721    E 001º 50,711

Aquí teniu un mapa del recorregut proposat, però segur que trobareu d'altres possibilitats

L'excursió comença al barri de l'Hospital d'Olesa de Bonesvalls. S'hi arriba des de les Cabòries, al peu de la N-340, seguint la carretera BV-2411 en direcció a Begues i, en direcció contrària, des del Baix Llobregat, per Gavà i Begues. Des de la carretera es baixa al barri de l'Hospital passant per davant de la parada d'autobusos, situada a 100 m del trencall d'accés a Olesa en direcció a Begues. El vehicle es pot estacionar a l'aiguabarreig de la riera d'Oleseta i de la riera de Begues.

L'itinerari comença a la plaça de l'Hospital, on es veuen els indicadors del GR-5, que se seguirà fins al final de l'excursió. Es travessa la riera de Begues pel mateix aiguabarreig esmentat i se segueix aigües avall per la pista forestal de la riba esquerra. S'entra al Parc Natural del Garraf.

Més endavant, el camí perd amplitud i, en una bifurcació (253 m, 0,7 km), cal desviar-se a l'esquerra i enfilar-se muntanya amunt, sempre seguint el GR-5, molt pedregós. De primer cal pujar fins a la cresta i després, pel camí de Sapalla, resseguir la riera del Pi d'en Lluc, un altre Serrat (331 m, 2,5 km) i el fondo de l'Astor per descendir a la pista que s'havia deixat, al fondo de les Fenaloses-Boixosa-Ferrals (314 m, 3,1 km), al peu de les runes del maset de l'Esquerrà. Uns 350 m més amunt (3,45 km) es troba una bifurcació a la dreta que mena a l'avenc de l'Esquerrà, enmig d'unes alzines. L'avenc té 206 m de profunditat.

100 m després (340 m, 3,55 km) es deixa la pista girant a l'esquerra per un camí en forta pujada que fa drecera, deixa a la dreta el pou de l'Esquerrà (361 m, 3,8 km) i es retorna a la pista en un revolt on hi ha les runes del corral de l'Esquerrà (368 m, 3,9 km, després d'1 h). De la seva esquerra surt un sender que condueix, cap al sud sud-est, al puig de la Mola.

n una hora i mitja s'haurà arribat al puig de la Mola, a 534 m d'altitud i a 5.9 km de la sortida, un bon mirador i observatori del Garraf i de l'entorn oriental del Penedès, on encara s'observen vestigis de l'ús agrícola dels sòls, avui ja abandonats.  El camí de retorn és el mateix que el de pujada i es pot fer en una hora i quart.

També es pot tornar pel camí marcat al mapa, seguint les indicacions del PR cap al Pla de les Basses i Olesa de Bonesvalls, és un camí una mica més llarg però en general més senzill.

 

 

CASTELLANO

SERIE SUBIDA A LA MOLA

La Mola es una cima de 535 m de altura que pertenece al macizo del Garraf. Está situado justo en la intersección de tres comarcas catalanas. el Baix Llobregat, l'Alt Penedés y el Garraf. Desde la cima se puede ver gran parte del macizo e incluso la ubicación de algunos caches de los alrededores

La excursión propuesta es una caminata por caminos aptos para todo el mundo, aunque por momento se complica un poco. La distancia total (ida y vuelta) es de unos 11 km. Seria bueno que llevaseis calzado apropiado, algo de comer por si se alarga la excursión pero sobre todo es conveniente que llevéis agua, ya que no hay fuentes por el camino.

Podéis dejar el coche en las coordenadas:  N 41º 20,711   E 001º 50,714.

El camino comienza en las coordenadas:  N 41º 20,721    E 001º 50,711

 

Aquí tenéis un mapa del recorrido propuesto, pero seguro que encontraréis otras posibilidades.

Una vez situados en la plaza del Hospital comienza el itinerario: ya se ven los indicadores del GR-5 hasta el final de la ruta. Se cruza la riera de Begues por la misma confluencia mencionada y se sigue aguas abajo por la pista forestal de la ribera izquierda. Se entra en el Parc Natural del Garraf. Más adelante, el sendero se estrecha y, en una bifurcación (253 m, 0.7 km), hay que desviarse a la izquierda para emprender el ascenso a la montaña sin dejar de seguir las marcas del GR-5, muy pedregoso. Primero hay que subir a la cima y luego, por el camino de Sapalla, seguir la riera del Pi d'en Lluc, otra loma (331 m, 2.5 km) y el fondo de L'Astor, para bajar a la pista que se había dejado, en el fondo de Fenaloses-Boixosa-Ferrals (314 m, 3.1 km), al pie de las ruinas del mases de L'Esquerrà. 350 metros más arriba (3.45 km) se encuentra un cruce de caminos que hay a la derecha y que conduce, a través de unas encinas, a la sima de L'Esquerrà, de 206 m de profundidad. Cien metros después (340 m, 3.55 km) se deja la pista, girando a la izquierda por un camino en fuerte subida que hace de atajo, dejando a la derecha el pozo del Esquerrà (361 m, 3.8 km) y se vuelve a la pista con una curva cerrada donde están las ruinas del corral del Esquerrà (368 m, 3.9 km, después de una hora).

A la izquierda empieza un sendero que conduce, hacia el sur sudeste, a la cima de la Mola. En este punto se dejan las señales del GR-5 que por la pista forestal llevaría a Sitges. A medida que nos vamos acercando a la cumbre, el desnivel se hace más acusado y se gira hacia el este.

En una hora y media, llegaremos a la cima de la Mola, a 534 m de altitud, a 5.9 km de la salida, desde donde se domina el Garraf así como la parte oriental del Penedès, en la que se observan indicios de la actividad agrícola llevada a cabo en la zona antiguamente. El camino de vuelta es el mismo que el de subida y puede recorrerse en una hora y cuarto.

Si lo preferís, podéis volver por el camino marcado en el mapa, siguiendo los indicadores del PR hacia el Pla de les Basses i Olesa de Bonesvalls. Este camino es algo más largo que el de subida pero es más sencillo.

 

 

 

El primer catxé de la sèrie és  L'Hospital d'Olesa.

 

 

Hospital d'Olesa de Bonesvalls

 

També conegut per Hospital de Cervelló o de Santa Maria de Bonesvalls, es troba prop de la parròquia de Sant Joan d'Olesa i fou fundat el 1262 per Guillem de Cervelló per a l'acolliment de vianants i pelegrins que passaven per l'antic camí de Barcelona a Vilafranca del Penedès, per Sant Boi i Olesa de Bonesvalls. El mateix Guillem de Cervelló dotà, el 1274, l'hospital amb la vila rural de Sant Joan d'Olesa i amb el molí de la Planella. Més endavant, les quadres d'Ordal i de Vallirana depengueren, també, de I'hospital de Cervelló.

Pels volts de l'any 1285, les obres devien estar bastant avançades, ja que se sap que en dit any el rei Pere II el Gran féu estada a l'hospital de Cervelló, malalt de febres; traslladat al seu palau de Vilafranca, hi morí el dia 11 de novembre. L'hospital fou administrat pel prior de Sant Pau del Camp de Barcelona, però el 1328 ja havia passat al bisbe de Barcelona (que hi fou representat, a partir del segle XVII, pel rector d'Olesa).

Un dels administradors de l'hospital, delegat del bisbe, Bonanat Manyosa, adquirí del rei Pere III el Cerimoniós, el 1381, la plena jurisdicció, civil i criminal, del terme de l'hospital.

L'obertura, a la fi del segle XVIII, de la carretera de Barcelona a València pel coll de la Creu d'Ordal i la pèrdua d'una part de les rendes per causa de la política dels governs liberals motivaren l'acabament de la seva funció, a mitjans del segle XIX; l'administració fou confiscada a la Mitra i adquirida per Manuel Girona, que la hi retorna.

L'edifici de l'hospital d'Olesa de Bonesvalls ha perdurat fins a l'actualitat com a centre d'una explotació agrícola. El conjunt d'edificis de l'hospital és fortificat i conserva una torre mestra de planta quadrada. Obra de transició del romànic al gòtic, és un dels pocs hospitals medievals que s'han conservat gairebé íntegrament. L'interior va ser molt reformat durant els segles XVI i XVII. La capella de Santa Maria de l'Anunciació, amb notables pintures murals gòtiques, fou molt reformada al segle XVII i malmesa al 1936. Ha estat restaurada posteriorment. S'hi conserva, encastat al mur exterior per sobre de la porta, un cap esculpit en marbre, probablement d'època romana. L'hospital de Cervelló, a Olesa de Bonesvalls, fou objecte d'un acurat estudi per a un projecte de restauració.

CASTELLANO

El primer cache de la serie es El Hospital de Cervelló

Hospital d'Olesa de Bonesvalls

Es conocido también por Hospital de Cervelló o de Santa María de Bonesvalls, se encuentra muy cerca de la parroquia de Sant Joan d'Olesa y se fundó en 1262 por Guillem de Cervelló para acoger los viajantes y peregrinos que pasaban por el antiguo camino de Barcelona a Vilafranca del Penedés, por Sant Boi y Olesa de Bonesvalls. Guillem de Cervelló dotó al hospital con la villa de Sant Joan d'Olesa y con el molino de la Planella en 1274. Posteriormente las cuadras d'Ordal y de Vallirana pasaron a depender del Hospital de Cervelló.

Hacia el año 1285 el Rey Pere II el Grande se ospedó en el Hospital de Cervelló, enfermo de fiebres; fué trasladado a su palacio de Vilafranca donde murió el 11 de Noviembre. El Hospital fue administrado por el prior de Sant Pau del Camp de Barcelona, pero en 1328 ya había pasado al Bisbe de Barcelona, representado a partir del siglo XVII por el Rector de Olesa.   

Uno de los administradores del ospital, delegado del Bisbe, Bonanat Manyosa, adquirió del rey Pere III El ceremonioso, en 1381, la plena jurisdicción, civil y criminal, del término del Hospital.

 La apertura de la carretera de Barcelona a Valencia por la Creu d'Ordal, a finales del siglo XVIII y la pérdida de una parte de las rentas por causa de la política de los gobiernos liberales, motivaron el final de su función, a mediados del siglo XIX; la administración fue confiscada a la Mitra y adquirida por Manuel Girona.

El edificio del Hospital de Olesa de Bonesvalls ha llegado hasta nuestros tiempos como centro de una explotación agrícola. El conjunto de edificios del Hospital es fortificado y conserva una torre de planta cuadrada. Obra de transición del Románico al Gótico, es uno de los pocos hospitales medievales que se han conservado casi integramente. El interior se reformó durante los siglos XVI y XVII. La capilla de Santa María de la Anunciación, con notables pinturas góticas, fue muy reformada durante el siglo XVII y derruida en 1936. Posteriormente fue restaurada. Se conserva un busto esculpido en mármol, probablemente de la época Romana.

 

 

 

 

 

mega, mega, mega

Additional Hints (No hints available.)