Skip to content

Polder Koegras: Julianadorp Multi-cache

This cache has been archived.

de Zonderlingetjes: Na 10 jaar is het mooi geweest. De eindlocatie is inmiddels in handen van een andere eigenaar en daarom niet meer bereikbaar. We danken iedereen die de moeite genomen heeft om iets meer van Julianadorp te ontdekken.
Andries en Ingrid AKA De Zonderlingetjes

More
Hidden : 2/1/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Rondje Julianadorp
Een rondje van ongeveer 3 kilometer door het oude Julianadorp over verharde fiets- en wandelpaden





Hoe het allemaal begonnen is

De polder “het Koegras” werd door domeinen te koop aangeboden en op 7 November 1849 werd er 6000 hectare grond gekocht door jhr. Mr. van Foreest lid van de stedelijke raad en advocaat te Alkmaar. Hij kocht de Koegraspolder in opdracht Pieter Loopuijt, eigenaar van de polder Koegras van zijn schoonvader Mr. Pieter Loopuyt koopman/bankier te Schiedam. Mr. Pieter Loopuyt (1791-1872) was in Schiedam wethouder en lid van de Gemeente raad. Hij was stichter van een bekende bankiersfirma P. Loopuyt en Co. In de polder bevonden zich toen onder andere een aantal stolp boerderijen en bijbehorende arbeiders woningen. Wegen waren nog niet aangelegd en de waterbeheersing middels sloten en vaarten moest nog worden geregeld. Twee stenen schutsluizen, die naar behoeften het buitenwater konden afsluiten of in verbinding brengen met het Groot Noord Hollands kanaal, werden op zijn advies aangelegd. Eind 1852 waren de belangrijkste werken voltooid, de bouw van 19 grote boeren woningen, de aanleg van de Callantsoogervaart, Middenvliet, Schoolvaart en de Doggersvaart met daarnaast zandpaden.
Het eerste begin van het ontstaan van Julianadorp was de bouw van de lagere school. De school, bestaande uit een houten directie keet met een lokaal bedoeld voor kinderen in Koegras en Callantsoog werd geopend in 1836. De school, “de 1e gemeenteschool”, werd in 1871, mede door het verstrekken van een bijdrage van 1000 gulden door Pieter Loopuyt, vervangen door een stenen gebouw. Dicht bij de school werd een buurtschap gerealiseerd waar ambachtslieden en nering doende zich vestigden.
In oktober 1906 kwam er een schrijven van Pieter Cornelis Loopuyt, (1859-1924) Pieter Loopuijt, stichter van Julianandorp (kleinzoon van de eigenaar van de polder Koegras) met het verzoek grond in het midden van het Koegras te mogen gebruiken voor de bouw van een dorp, en zo de polder nog meer bewoonbaar te maken. In diezelfde brief gaf hij aan dat hij een hoekperceel aan de langevliet en het schoolpad wilde kopen en dat hij een pleintje wilde aanleggen met in het midden een waterpomp en daaromheen 22 kavels. Verder wilde men er een kerk bouwen waarbij de bouwgrond kosteloos beschikbaar zou worden gesteld. Voor de kerk werd een plantsoen gerealiseerd dat de naam van de stichter kreeg, en mocht er in de toekomst een eigen gemeente worden gesticht dan zou men aan de hand van het park herinnerd worden aan de stichter van het dorp.( Aan deze voorwaarden is in ieder geval voldaan ). Het buurtschap werd een echt dorp toen daar in 1909 een kerk ( de huidige ontmoetingskerk ) werd gebouwd. Dit prille dorp werd eerst het Loopuytdorp genoemd, echter binnen de familie werd er bezwaar gemaakt tegen deze naamgeving. De kleinzoon van de eerste eigenaar ook met de naam Mr. Pieter Loopuyt verzocht in het jaar 1909 naar aanleiding van de geboorte van prinses Juliana het koninklijk huis het nieuwe dorp in de kop van Noord Holland Julianadorp te mogen noemen. Dit verzoek werd door koningin Wilhelmina binnen 14 dagen ingewilligd. En op 3 november 1909 schreef de particuliere secretaris van de koningin dat er geen bezwaren waren en werd met Koninklijke toestemming Loopuytdorp veranderd in Julianadorp. De stichtingsdatum tevens de dag van de naamgeving van Julianadorp werd vastgesteld op 8 oktober 1909.


Parkeren is mogelijk op N 52º 53.882, E 004º 45.329. In het winkelcentrum is een toilet aanwezig.
Ga vervolgens naar N 52º 53.835, E 004º 45.368

Parking is available at N 52 ° 53.882, E 004 ° 45.329. In the mall is a toilet available.
Now go to N 52 ° 53.835, E 004 º 45.368.

oude cafe aan de Schoolweg Schoolweg 38, Het nu wit geschilderde pand was vroeger een café met een zaaltje dat in tweeën kon worden gedeeld door middel van schuifdeuren, genaamd “Du Passage”. (Daarvoor heeft het ook nog “Billard”geheten). Het werd in 1911 gebouwd en bleef zo’n twintig jaar café. Daarna is er een manufacturen zaak in gevestigd geweest. Er bevindt zich op dit moment het Podo centrum in.

Vraag 1: Hoeveel dakkapellen heeft het huis aan de voorkant? (antwoord +1 is D),
Question 1: How many dormers are there at the front? (the answer+1 is D)

Vervolg de weg naar (Go to)N 52º 53.758, E 004º45.352
RK Willibrordkerk, Voor 1968 kerkten de katholieke inwoners van Julianadorp in twee kerkgebouwen in Den Helder. Er was behoefte aan een eigen kerkgebouw, want eerst werden de diensten in een kleuterschool aan de langevliet gehouden. Vanaf 1968 konden de inwoners in hun eigen kerk terecht. Deze kerk is uit- en met eigen middelen gebouwd, naar een ontwerp van een schuur, men besloot namelijk een betaalbaar en multifunctioneel gebouw neer te zetten om dit eventueel later gemakkelijk te kunnen verkopen als er een definitief kerkgebouw zou komen.

Vraag 2: Wat is het tweede cijfer van het huisnummer? (antwoord is K)
Question 2: The second digit of the number of the building? (the answer is K)

Ga nu naar (Got to) N 52º53.757, E 004º45.198
Kerk aan het Loopuijtpark Hervormde kerk, In april 1909 had men voldoende geld bij elkaar gehaald door giften, en door een gunstige schikking van grondeigenaar Pieter Loopuyt kon men tot de eerste steenlegging overgaan. De hervormde kerk werd gebouwd door de plaatselijke aannemer Jan de graaf (deze aannemer/timmerman was de eerste, die een perceel aan het Loopuytpark kocht), samen met aannemer Jan Smit (uit buurtschap blauwe keet ). Het kerkgebouw is een zaalkerk op een rechthoekig grondplan en heeft een zadeldak en een spitsvormige toren. De huidige luidklok onder het torentje is de vervanger van de in maart 1943 door de bezetter geroofde klok. het glas in lood raam van de hervormde kerk Het fraai beschilderde raam boven het spreekgestoelte dat door Pieter Loopuyt bij de inwijding op 30 april 1910 werd aangeboden bevat de inscriptie (buitenring) “Aangeboden P.Loopuyt ter gelegenheid van de inwijding der kerk op 30 april 1910” (binnenste 2 ringen boven) “Ter herinnering aan de geboorte van H.K.H. prinses Juliana der Nederlanden” (binnenste 2 ringen onder ) “en aan de stichting van Julianadorp A.D. MCMIX”. Sinds 1995 heet het kerkgebouw, het kerkelijk Centrum van de Hervormde–Gereformeerde Kerk, “de Ontmoetingskerk “.

Vraag 3: In welk jaar werd het raam aangeboden? (het tweede cijfer is P)
Question 3: In what year was the window offered? (the second digit is P)

Vervolg de weg naar (Go to)N 52º53.681, E 004º45.216.
Pniël, Op 10 november werd het gereformeerde wijk gebouw op een terrein aan de landbouwstraat in gebruik genomen.Deze door de Duitsers op Texel gebouwde barak werd destijds gebruikt voor interneringsdoeleinden van politieke delinquenten, maar was inmiddels herschapen in een kerkgebouw. Aan weerszijde van de kansel stonden de banken bestemd voor diaken en ouderlingen. Een harmonium begeleidde de gemeente zang. De consistoriekamer, veelal gebruikt voor de catechisatie,werd als verenigingsonderkomen gebruikt.

Vraag 4: Welk dier is hier niet toegestaan? (het aantal letters +1 is C)
Question 4: which animal is not allowed here? (number of letters +2 is C)

Loop nu door naar (Go to)N 52º53.603, E 004º45.095.

Vraag 5: Uit hoeveel vertikale palen bestaat de linker brugleuning? (Het antwoord - 1 is E)
Question 5: How many vertical poles are on the left bridge railing? (The answer - 1 = E)

Steek hier de weg over denk aan het verkeer het kan hier druk zijn.
Cross the road, watch the road, it can be busy here.
Aan de overkant gekomen gaat u naar (Go to) N 52º53.767, E 004º45.045.
(Dit punt kunt u op twee manieren bereiken. Via de schoolmeesterbuurt of langs de Lange Vliet.)
(You can reach this point in two ways. Via the schoolmaster neighborhood or along the Lange Vliet.)

Prinses Margrietschool, Julianadorp kent 6 basisscholen. De oudste is de prinses Margrietschool gevestigd aan de wethouder De Boerstraat in het oude dorp. Deze school was dan ook de dorpsschool van Julianadorp. Het gedeelte van de huidige OBS Prinses Margrietschool aan deze straat was vroeger de lagere Landbouwschool. Dit gebouw stamt uit 1953. Na de opheffing van de lagere landbouwschool huisvest dit gebouw sinds 1968 de Prinses Margrietschool. Straatnamen in de omgeving van de huidige locatie verwijzen naar de voormalige hoofdmeesters van deze school. Het gaat dan om de volgende Hoofdmeesters, Meester Hendrikx, Meester De Vries en Meester De Boer

Vraag 6: Hoeveel bomen staan er in het grasveldje voor de school? (Het antwoord *2 is F).
Question 6: How many trees are there in the field in front of the school? (The answer *2 = F)


Vervolg de weg naar (Go to) N 52º53.798, E004º44.857.
De Slenk, Op dit punt staat u op de scheiding van het oude Julianadorp en de nieuwe wijk Drooghe Weert .

Vraag 7: Hoeveel planken heeft de bank? (het antwoord is A)
Question 7: How many boards does the bench has? (the answer is A)


Ga nu naar(Go to) N 52º53.900,E 004º44.877.

Denk bij het oversteken aan het voorbij rijdend verkeer.
Remember the traffic.
melkfabriek de voortuitgang Melkfabriek “de Vooruitgang”,, Op dinsdag 9 augustus 1927 is de zuivelfabriek “de Vooruitgang”officieel in gebruik genomen. Ze stond op een perceel aan de Van Foreestweg. Toen nog schoolvaart geheten. Dit betekende voor Julianadorp en omgeving een belangrijke ontwikkeling. De fabriek heeft voorzien in de behoefte van de hier gevestigde kaasmakerijen, die tot dan geen voor export geschikte producten konden leveren, en werd gemaakt voor een melkverwerking van 1000 koeien per dag. Naast kaas werd er ook gepasteuriseerd roomboter bereid. Deze in Julianadorp gemaakte boter verschilde in duurzaamheid van de zogenoemde boerenboter, doordat deze van gepasteuriseerde room werd gemaakt. De Vooruitgang werd mede door de ontwikkeling van de bloembollen teelt en de daaraan vast zittende vermindering van melk aanvoer gesloten in 1963, waarna de fabriek een functie kreeg van schoonmaakmiddelenfabriek genaamd “Grada”. De fabriek is halverwege de jaren 70 gesloopt.

Vraag 8: Tel de cijfers van het huisnummer van het huis aan de linkerkant bij elkaar op en deel dit door C (Het antwoord is B).
Question 8: Add the digits of the house number of the house on the left together and divide by C (The answer is B).


Vervolg de weg naar (Go to) N52º53.851, E 004º45.098, volg het voetpad. Denk wederom aan het verkeer tijdens het oversteken (Remember the traffic) ,
Gemeenteschool No 1, Op de hoek van de Van Foreestweg/Langevliet staat de vroegere lagere school “school op het Buitenveld” of “Gemeenteschool No 1” welke sinds 1956 Prinses Margrietschool wordt genoemd, met de aangebouwde onderwijzerswoning. In 1870 werd met financiële steun van Mr. Pieter Loopuyt en de gemeente Callantsoog het stenen gebouw neergezet, ongeveer op de zelfde plek waar de oude houten directiekeet stond. Tijdens WO 2 werd het gebouw gebruikt als noodhospitaal, en moesten de leerlingen noodgedwongen naar andere locaties. Nadat de school in 1968 verhuisde naar de wethouder De Boer straat heeft dit gebouw nog verschillende andere gebruikers in huisvesting gehad en thans heeft muziek vereniging Kunstzin er zijn repetitie ruimte en muziekschool en is een deel in gebruik als jeugdhonk.

Vraag 9: Wat is het laatste cijfer van het getal op de brievenbus? (NB NIET DIE OP HET DEKSEL) (Het antwoord is H).
Question 9: What is the last digit of the number on the mailbox? (NOT THE ONE ON THE LID)(The answer is H).


gemeente school nr. 1 Steek nu de Lange Vliet over (Cross the road)Denk aan het verkeer (Remember the traffic) en loop naar N 52º53.859, E 004º45.162.
U staat nu voor het Agrarisch museum “weten en werken”. Deze voormalig pachtboerderij was van oorsprong een enkele stolp gebouwd in 1850. De familie Hoornsman bezit al vanaf 1908 de boerderij eerst in pacht, nu in eigendom van de familie. In 2002 is de boerderij geheel verbouwd en is nu een onvolledige stolp met pannen gedekt. In de bijbehorende schuur is het agrarisch museum “weten en werken”ondergebracht. Wat u hier binnen te zien krijgt heeft niet alleen met de agrarische sector te maken, het toont ook hoe de mensen vroeger leefden. Er is een uitgebreide verzameling van oude gereed-schappen, oude gebruiksvoorwerpen, oude kleding etc. etc. bij elkaar gebracht. Dit museum is gratis toegankelijk en beslist de moeite waard om er rond te lopen, en je krijgt er goede antwoorden op vragen over de historie van Julianadorp.

Vraag 10: Wat is het huisnummer van de boerderij? (Het antwoord *2 is Q).
Question 10: What is the number of the farm? (The answer * 2 = Q)


Vervolg nu de weg naar het plein waar het allemaal 100 jaar geleden begon namelijk het Loopuytpark.
Ga naar N 52º53.826, E 004º45.182.
U bevindt zich nu voor twee oude panden die al heel lang dezelfde functie vervullen.
Rechts ziet men voormalig Café Prins Hendrik. Café Prins Hendrik is vernoemd naar de echtgenoot van H.M. Koningin Wilhelmina. Nadat brandstof handelaar Thijs van Eeten in 1908 aan het Loopuytpark een huis had laten bouwen in de sierlijke “Art Nouveau stijl”, vestigde hij een café in het pand en voegde hij er een danszaal aan toe. De naam van de eerste eigenaar / kastelein stond op het raam boven de ingang.
Links ziet u de Huisartsen praktijk, Deze stolpboerderij bestaat uit een vierkanten constructie van houten balken waarop een piramidevormige dak rust. De ideale bouwvorm voor kleine zuivelboerderijen. In 1908 werd deze stolp als tweede kaasfabriek van de polder gebouwd: ‘Nieuw Leven’ genaamd, later ‘Juliana’. Na de fusering met melkfabriek de Vooruitgang gebruikte men deze boerderij hoofdzakelijk als zoet fabriek wat inhield dat het een soort opslagplaats was voor het melk dat aan de “Vooruitgang“ geleverd werd. Deze stolp heeft als dakbedekking zwarte dakpannen. De voorgevel heeft een top, en “een fraai bewerkte ingangspartij”. De stolpboerderij heeft ook nog het postkantoor gehuisvest van 1927 tot 1938. Nadat het postkantoor verhuisde, werd de stolp verbouwd tot woonhuis/huisartsen praktijk. In 1935 vestigde de eerste huisarts ( Dokter Swaters ) zich in Julianadorp; eerst aan de Langevliet en vanaf 1938 in deze boerderij. Op dit moment is het nog steeds een huisartsenpraktijk.

Vraag 11: Hoeveel huisartspraktijken zijn hier samengebracht? (het antwoord - B is N).
Question 11: How many GP practices are brought together here? (the answer - B is N)


Ga nu verder het Loopuytpark af naar (Go to) N 52º53.783, E 004º45.186.
Beeld van Prinses Juliana, de "naamgeefster" van ons dorp.

De Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit heeft beslag weten te leggen op een borstbeeld van Prinses Juliana. Het beeld werd op 3 oktober 2009 onthuld door Roland Loopuyt en zijn zuster Elisabeth, nazaten in zesde (6th) generatie van Pieter Loopuyt.

Vraag 12: Hoeveelste generatie zijn de onthullers van het beeld? (Het antwoord -F is J).
Question 12: version number of the generation of the revealers of the statue? (The answer - F= J)


Vanaf het beeld loopt men richting (Go to) N 52º53.816, E 004º45.191. en komt men uit bij
de Muziektent, Op de plaats waar nu deze muziektent staat, stond in het begin van Julianadorp een eenvoudige ijzeren waterpomp voor spoelwater. Rond 1913 werd deze pomp vervangen door een flinke monumentale gemetselde pomp. Men heeft de pomp tot 1922 gebruikt en daarna is Julianadorp op het waterleidingnet aangesloten. De muziektent is in 1927 gebouwd naar een tekening van de heer Groeneveld de opzichter die op dat moment ook belast was met de bouw van de zuivelfabriek in Julianadorp. De muziek tent was een wens van muziekvereniging Kunstzin uit Julianadorp zodat zij ook bij minder mooi weer in de openlucht konden spelen.De opbrengst van een fancyfair was voldoende om deze wens te realiseren. In 2006 werd de muziektent aan het Loopuyt park aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De achtkantige stenen onderbouw met daarop een houten balustrade fungeert nog steeds als plaats voor muziek optredens. Doorgaans klinkt uit de luidsprekers echter mechanische muziek.

Vraag 13: Hoeveel treden heeft het trappetje naar het podium? (Het antwoord is M).
Question 13: How many steps are the stairs to the stage? (The answer is M)


Vervolg je weg op het Loopuytpark en komt nu uit bij het laatste punt (Go to)
N 52º53.851, E 004º45.211.
Het vroegere postkantoor,
Het pand op deze hoek, Loopuytpark/Schoolweg, huisvestte van 1913 tot 1927 het postkantoor.
vroegere postkantoor Na een verbouwing waarbij o.a. de entree verplaatst werd, diende het als kapperszaak (tot die tijd kon men zich laten knippen en scheren in het café van “van Beusekom (nu restaurant Effe), en vervolgens als fietsenzaak (tevens verkoop huishoudelijke artikelen). Vanaf 1970 was er jarenlang een zuivelwinkel gevestigd onder de naam “kaasshop ’t Hoekje”.
Momenteel heeft het pand geen openbare functie meer en wordt het alleen nog gebruikt als woonhuis.

Vraag 14: Hoeveel fietsen telt u op de foto? (Het antwoord +1 is L).
Question 14: How many bicycles are there on the picture? (The answer +1 =L).


Als laatste (Finally) : G=D*2


U heeft nu alle letters om de cache te vinden.
De cache vindt u op (Go to):
N ABºCD.EFG, E HJKºLM.NPQ

Wilt u meer oude beelden zien van Julianadorp, bezoek dan de volgende website:
het oude Julianadorp
Met dank aan de culturele vereniging Julianadorp vooruit.


Additional Hints (Decrypt)

D 3: Yrrf qr grxfg (ernq gur grkg) D 12: Yrrf qr grxfg (ernq gur grkg) Pnpur: Gwvryc, Gwvryc (Gjrrg, Gjrrg)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)