Skip to content

Historisch Duiven (9): De Watersnood van 1926 Multi-Cache

This cache has been archived.

Avantie: En weer eentje van de serie in het archief

More
Hidden : 9/8/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Let op: In elke cache zit een aanwijzing voor de BONUSCACHE.


De watersnood van 1926

Zoals sommigen van jullie nog wel kunnen herinneren, hadden we in 1995 last van hoogwater. Verschillende delen van Limburg stonden onder water en ook hier dreigde dat te gebeuren. Er lagen plannen klaar voor wat te doen als de dijken bij Pannerden zouden breken. Gelukkig voor ons is dat toen niet gebeurd. En gelukkig voor de mensen in Pannerden stonden hun huizen niet onder water. Maar bijna 70 jaar daarvoor, in 1926, waren de mensen van Pannerden niet zo gelukkig. Toen braken de dijken wel!

In november en december 1925 had het in midden Europa veel geregend. En het water uit onze rivieren in Nederland komt vooral uit dit gebied. Doordat het in december flink ging dooien kwam er veel regen terecht in onze rivieren. Ze stegen tot recordhoogte!

Waar was dat nu goed te zien in onze omgeving? Alle dijken in de liemers hadden met dit water te maken. De dijk vanaf Babberich, Oud-Zevenaar, Leuven, Groessen en Loo moest volop haar werk doen om de inwoners van de liemers droog te houden. Maar gelukkig, deze dijk heeft het gehouden. En hoe komt dat? Doordat de dijk bij Pannerden wel brak. Door deze dijkbreuk kon het water wegstromen en kon het water zich over een groter gebied verspreiden. Het grootste gevaar was geweken voor Babberich, Oud-Zevenaar, Zevenaar, Groessen, Duiven, Loo en Westervoort.

Hier een klein stuk uit de krant van toen, 4 januari 1926: Als een grote opluchting kwam zondagochtend het goede nieuws uit Keulen: 48cm val, het ging van mond op mond en al zien we niet terstond de gevolgen, die tijding geeft moed en met ziet tenminste de toekomst minder somber in. Om Zevenaar wast de Rijn nog iets en bij ’t Loo is hij 2cm, gewassen volgens de peilschaal.

Het gearceerde gedeelte stond blank in 1926

Ondanks de overlast ging het leven gewoon door, een verslaggever van een krant schreef daar het volgende over:

Over de brede watervlakte met onafzienbare stromen schipperden de kerkgangers met levensgevaar, over hekken en palen in de richting der dijken, om in Godshuizen in de buurt kerkplichten te gaan vervullen en de toch reeds godsdienstige bevolking van de Lijmers (Liemers)en omgeving gevoelde nu meer nog dan anders de behoefte om zich te kerke te begeven en met trotsering de moeilijkheden gingen de door het water ingesloten vrouwen en mannen per roeibootje op weg om langs omwegen uiteindelijk land te bereiken. Te Giesbeek hetzelfde deemoedige verschijnsel als te Loo en terwijl daar de mensen ter kerke gaan, komen de pioniers met karren vol zand en werken met man en macht aan de IJsseldijk te Nieuwgraaf en Giesbeek, maar met succes, want de dijk, daarvoor sommigen vreesden, houdt het nu.

Dat de dijken het hielden in de gemeente Duiven wil niet zeggen dat er geen overlast was. Door kwelwater (=water dat onder een dijk doorsijpelt) stonden veel weilanden onder water en kon men maar moeilijk de wegen onder het water zien. Hiervoor werden er paaltjes geplaatst zodat mensen konden zien waar de weg liep. Op sommige gedeeltes stond het land wel tot een meter onder water. Verschillende boerderijen in de lagergelegen gebieden stonden onder water. Het hele broek was één grote watervlakte! Mensen moesten hun kelders leeghalen. Deze gebruikte men normaal om aardappels en ander eten in op te slaan.

Zo zagen de weilanden bij Nieuwgraaf eruit.

Waar kwam dit water vandaan? De dijken bij Rees en Doornick waren doorgebroken en dat betekende dat het buitengebied van Duiven hier ook last van had. Verder was er het gemaal (=watermolen of pomp die het weiland of gebied ontlast van overtollige water) in Angerlo die het werk niet aankon.



Een foto van de watersnood uit 1926, plaats is onbekend

Ondanks de grote nood heeft een grote evacuatie nooit plaatsgevonden, mensen die thuis niet meer konden wonen, vonden een plaats bij familie of vrienden. Ook konden mensen terecht in het Duivense Gemeentehuis, deze werd vooral gebruikt als slaapplek.
De redding van Duiven was de ondergang van Pannerden. Zover wij weten is er geen actie geweest in Duiven of andere omringende dorpen om Pannerden te helpen. Wel zijn er verschillende inwoners geweest die mensen hebben opgevangen en voor eten gezorgd hebben. Na de overstroming probeerde iedereen er weer het beste van te maken.


Ga naar coördinaat N 51°57.516 E 006°00.660.

De weilanden bij Nieuwgraaf zien er nu toch behoorlijk anders uit.
Op deze plek is een voorbeeld van wat we er momenteel gedaan wordt met het regenwater. Niet alleen kan het regenwater overlast veroorzaken met dijkdoorbraken, maar kan in dit geval ook voor andere zaken gebruikt worden.

Beantwoord hier de volgende vragen:

Wat is A?
Buis: A=122
Riolering: A=185


Wat is B?
Geperforeerde buis: B=281
Poreuze buis: B=347


Op hoeveel punten zit het informatiebord vast?
CD


Op hoeveel punten zit het informatiebord in het midden vast?
E



Hierbij de berekening voor de cachelocatie:

Tel bij het N coördinaat de volgende uitkomst op: ((B-A)*C)-(CD*CD)

Trek bij het E coördinaat de volgende uitkomst af: (E*CD*C)-(E*CD)





Dit is een korte Multi dus vanaf het startcoördinaat kun je verder fietsen of natuurlijk wandelen naar de cachelocatie.




Let op: parkeren is in het centrum bijna alleen mogelijk met blauwe kaart (parkeerkaart). De plek waar de vragen en de cachelocatie zelf zijn niet met de auto te bereiken.




Met dank aan de gemeente Duiven voor de toestemming om deze caches te mogen plaatsen.



Additional Hints (No hints available.)