Skip to content

Ieberenplas Multi-Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 4/21/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Ieberenplas

Waarom deze cache? Elk jaar kom ik in deze bossen om met mijn familie gezellig een weekend bij elkaar te zijn. Er worden regelmatig speurtochten georganiseerd en als het weer het toe laat wordt er gezwommen in de Ieberenplas. Om de familie enthousiast te maken voor geocaching dacht ik dat het leuk was om tijdens zo’n familieweekend eens te cachen. Vandaar deze cache.

De route is ruim zes km. Op de eindcoördinaat na, zijn alle coördinaten geschoten op de paden. De aanwijzingen kun je vinden binnen een straal van +/- 10 meter van de paden. Om deze cache tot een goed eind te maken, dien je verschillende functies van je gps te gebruiken. Een goede kennis van je GPS is dan ook noodzakelijk. Tip: sla alle WP's op in je GPS en indien je een oudere GPS hebt, is het verstandig een kaart en passer mee te nemen. Tijdens de cache verzamel je waardes voor A t/m N, deze kun je noteren in de tabel onderaan deze cachepagina.

De route is tot stand gekomen met behulp van boswachterij Grolloo. Via deze weg willen we Evert Thomas bedanken voor de hulp en de medewerking aan deze cache.

De Plas
In de jaren zestig werd deze plas gegraven ten behoeve van de wegenbouw. Je kan zonder probleem de speelvijver in. Waar je niet bang hoeft te zijn dat je snel kopje onder gaat, want de bodem loopt langzaam af. In de zomer kan het wel erg druk zijn, want iedereen zoekt dan het water op. De plas dankt zijn naam aan de zwarte besjes van de kraaiheide, die op de heuvel groeien te midden van statige jeneverbesstruiken. Parkeer hier (N 52° 54.380
E 006° 40.415)
de auto en loop naar wp1
(N 52° 54.510 E 006° 40.592)
.


De camping
Aangekomen bij WP1 sta je aan de rand van de camping Uteringskamp. Het kampeerterrein, door bos omgeven, heeft 14 veldjes en 4 toiletgebouwen. Dit terrein is bestemd voor groepen van meer dan 10 personen. De naam dankt de camping aan het Uteringsveen ten noorden van de camping. Je staat nu bij 1 van de veldjes. Dit is veld nummer 2 d.m.v een paaltje wordt nog een veldnummer aangegeven.
Noteer beide veldnummers. Het laagste getal is A en het hoogste is B

Loop nu verder naar WP2 (N 52° 54.(A*B*105) E 006° 40.(B 6) + (B 4-4)). Bij WP2 zie je een figuur dat uitgezaagd is uit een boomstam. C = de letterwaarde van dit figuur. D = het aantal figuren dat op gesteld staan.

De natuur + vervolg route
Loop verder naar WP3 (N 52° 54.(19*C) + (B*B) E 006°40.(330*B) +( A*D)). Hier vind je de coördinaat van WP4 en letter L.

Ga verder naar WP4. Hier vind je de coördinaat van WP5 en de letter M.


Tussen WP4 en WP5 zou je een dassenburcht kunnen vinden. Dassen hebben een hoofdburcht en bijburchten die gebruikt worden als er bij de hoofdburcht gevaar dreigt. Een burcht kan in de loop van jaren uitgroeien tot een ondergronds labyrint van gangen en holtes en heeft meerdere ingangen, meestal 3 tot 10. Dassenburchten vallen op door de grote hoeveelheid zand die voor de ingang ligt want dassen verschonen hun burcht regelmatig. Dassen zijn echte nachtdieren. Hun maal bestaat voornamelijk uit regenwormen. Verder eten dassen bosvruchten, noten, eikels, knollen, maïs, paddenstoelen, knaagdieren, kevers en wespen- en hommelbroed. De das heeft geen natuurlijke vijanden alleen de mens is als jager en automobilist de grootste bedreiging. .

Bij WP5 liggen 4 stenen die de bospercelen aangeven. Elk getal dient door middel van stapeltellen tot 1 cijfer te worden teruggebracht. Noteer deze getallen. Deze getallen corresponderen van laag naar hoog met de letters E t/m H.

Maak nu de volgende cijferreeksen af:
1) 15,45,88,264,307,921, ....... (=I)
2) 15,70,120,175,225,280,.......(=J)

Ga naar WP6 (N 52° 54.I+G+H E 006°39.J+ (F*F*E)). Bij WP6 staat een molentje deze heeft een naam. Neem van deze naam de letterwaarde. Dit is K. Dit molentje werd vroeger in Drenthe gebruikt om stukje veen droog te malen, zodat men er turf kon steken. Bewoners uit omliggende dorpen groeven hier turf voor eigen gebruik als brandstof. Ieder had zij eigen stukje veen. Dit molentje, voor 1930 gebouwd, heeft tot in de jaren 50 dienst gedaan in een ven bij Rolde. In 1986 kreeg het molentje deze plek waar hij herinnert aan vroegere tijden.

Aan het einde van de houten fietsbrug kun je nog een souvenir uit de tweede wereld oorlog vinden. Hier zie je na 50 meter tussen fietspad en de weg in de bosstrook een rond gat van een paar meter doorsnede. Dit is een bomkrater. Vlakbij bevinden zich nog een paar van zulke kraters; uit de lucht is goed te zien dat ze in een rechte lijn liggen. Een Britse Lancaster die bij een bombardement op een Duitse stad in de problemen kwam heeft noodgedwongen hier zijn bommen afgeworpen

Loop nu naar WP7, dit is I+K-A-G-H-J meters en 120° vanaf WP6. Terwijl je naar WP7 loopt kom je een stukje langs het Grollooërveen, het grootste veengebied van de boswachterij, dat meerdere plassen telt. Dit is het leefgebied van de heikikker, heidelibel, de geoorde fuut en tal van andere dieren. Ook adders komen hier veel voor. Vooral in het voorjaar liggen ze vaak langs de randen van het pad te zonnen. Dat is ook 1 van de redenen dat honden in dit gebied aan de lijn moeten blijven. De kans op een adder beet is nihil zolang je ze met rust laat.

Bij WP7 vind je letter N. Dit is de laatste aanwijzing en gezamenlijk met de letters M en L kun je de eindcache vinden. Even verder op staat een bankje waar je rustig even kunt zitten om te puzzelen.




A B C D E F G H I J K L M N
                           

Succes!


Additional Hints (Decrypt)

Fhpprf!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)