Skip to content

De Galderse Meren (2) Traditional Cache

This cache has been archived.

Mathy van de Laar: Met meer dan 500 logs en een uitstel van een half jaar is het nu toch echt wel mooi geweest. Iedereen bedankt voor het bezoeken van deze mooie locatie en het schrijven van de leuke logs. Ik heb er in ieder geval van genoten. Misschien dat er hier ooit nog een andere cache komt.

More
Hidden : 4/27/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is onderdeel van een kleine serie langs de Galderse Meren. De serie is gelegd als wandeltocht, maar de caches kunnen ook met de auto of de fiets gedaan worden als individuele traditionals. In elk logboek is een aanwijzing aanwezig, die nodig is om de uiteindelijke locatie van de bonus-cache te vinden.


*** Op speciaal verzoek van een aantal hondenbezitters wordt deze serie nog niet met ingang van 1 oktober 2012 gearchiveerd. Hij zal blijven bestaan tot de start van het nieuwe seizoen op 1 mei 2013 ***
De hele serie heeft een totale lengte van ongeveer 2 kilometer. Een gedeelte van de Galderse meren is naaktstrand en een gedeelte is beschermd natuurgebied. Daarom is de tocht geen rondwandeling, maar stopt deze aan de andere kant van het water. Je moet na de bonus ongeveer dezelfde afstand terug lopen naar de auto. Van 1 mei tot 1 oktober zijn honden niet toegestaan. In diezelfde periode bestaat de mogelijkheid dat de gemeente Breda betaald parkeren invoert vanaf een bepaalde temperatuur.

De Galderse Meren
De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Tussen de twee plassen loopt de A58. De grootste plas ligt ten zuiden van de snelweg, en deze is het oudste. Het gebied is genoemd naar het nabijgelegen dorp Galder. De plassen zijn begin jaren '70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg A16/E19 van Breda naar Antwerpen. In de jaren '80 is er nog zand gewonnen voor het deel van de A58 tussen knooppunt Sint Annabosch en knooppunt Galder. In de noordplas is zand gewonnen ten behoeve van woningbouw in Breda-Noord.
De laatste zandwinning vond plaats in 1995. Het gebied is bedoeld om te zwemmen en te windsurfen. Ook is er een duikstek voor de duiksport. In het water zijn voor de duiksport diverse objecten geplaatst zoals; een autowrak, een onderwaterplatform, een toiletpot en een badkuip. In het begin was het officieel verboden gebied, vanwege "gevaar", maar dit werd massaal genegeerd. Vanaf het eind van de jaren zeventig heeft de gemeente Breda het gebied ontwikkeld als recreatiegebied. Tot eind jaren '70 werd er met speedboten gevaren, o.a. om te waterskiën, maar dit is eind jaren '70 verboden en sindsdien is het verboden voor gemotoriseerde vaartuigen. Dit viel toevallig samen met de opkomst van windsurfen en veel waterskiërs zijn toen op de surfplank overgestapt.
Het windsurfen was in de jaren '80 bijzonder populair op de grote plas. De noordoostelijke hoek van de oudste grote plas was in de jaren zeventig in Breda vermaard, omdat het werd gebruikt voor naaktrecreatie. Textielrecreanten keken met verrekijkers naar de naaktrecreanten. Dit is nog altijd het officiële naaktstrand.
Bij de kleinere plas ten noorden van de snelweg bevindt zich een tot 2008 gedoogd naaktstrand, dat echter veel populairder is omdat de naaktrecreanten dan niet vanaf de andere kant van het meer door "textielrecreanten" bekeken kunnen worden. Bij de noordplas is er een probleem, omdat het een geliefde ontmoetingsplek is voor homoseksuelen, terwijl het een natuurgebied is. Bovendien laten bezoekers allerlei afval zwerven. Begin 2009 heeft de gemeente Breda daarom besloten om recreatie bij de Noordplas niet meer te gedogen. De natuurfunctie van het gebied moet weer de norm worden. In samenwerking met de politie wordt uitvoering gegeven aan de handhaving.
Waterkwaliteit: Het water heeft een vrij hoge zuurtegraad, waardoor er geen alggroei mogelijk is. Hierdoor is het zicht onder water tientallen meters en is tropisch blauw van kleur.

De cache
De cache is te vinden bij het coördinaat bovenaan de pagina. Bij elke cache is wel een parkeerplaats in de buurt. Alle micro's zijn in de vorm van een foto-cannister en ze bevinden zich allemaal tussen de 0 en 20 cm boven maaiveld. Het leggen van deze caches was niet het spannendste, maar het onopvallend loggen (vooral in de weekenden en het hoogseizoen) wordt pas een echte uitdaging!! Je hoeft niet te graven en ze liggen allemaal op redelijk logische en voor ietwat geoefende geocachers gemakkelijk te vinden plaatsen. Op sommige plaatsen kan het wel erg druk zijn, dus zoek niet te opvallend en log heel voorzichtig. Ik heb voor elke cache wel een hint of spoiler toegevoegd, zodat je niet direct opvalt. Op die manier hoop ik dat de caches lang blijven liggen.

Vergeet niet de informatie voor de bonus te noteren.

Overzicht van de andere caches uit deze serie:
De Galdere Meren (1) De Galdere Meren (2) De Galdere Meren (3)
De Galdere Meren (4) De Galdere Meren - de Bonus  

Mijn hartelijke dank gaat uit naar de heer A.J. Lycklama à Nijeholt, manager Maatschappelijk Beheer directie Buitenruimte van de gemeente Breda, met wiens toestemming ik deze serie heb mogen maken.

Additional Hints (No hints available.)