Skip to content

Joncadella Traditional Cache

Hidden : 5/1/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


El Santuari de la Mare de Déu de Juncadella,patrona del Pla de Bages, és situat en un planell a mà esquerra del riu Cardener, a un quilòmetre de distancia de la carretera de Manresa a Bassella (o de Cardona i Solsona) en el quilòmetre 5 d’aquesta.. Pertany a la parròquia de Sant Martí de Torruella, del bisbat de Vic i arxiprestat del Bages-Sud.

Venerada des de temps immemorial la imatge de la Verge titular hauria estat trobada ,segons tradició popular- en una petita cova coberta de joncs. Aquest seria l’origen del topònim que, des del segle XI, trobem documentat amb diverses formes derivades del llatí juncus (jonc).

Històricament l’església de Juncadella fou una de les set parròquies filials de Santa Maria de Manresa. El 1879 perdé el caràcter parroquial i es convertí en tinença o ajuda de Santpedor i, després, de Sant Martí de Torruella, però conserva les prerrogatives de baptisteri i cementiri propis.

El temple actual data dels anys 1748-72 i és obra de Joan Espluga, mestre de cases de Manresa, segons projecte de l’escultor-arquitecte Josep Sunyer. El 1807 fou encomanat el retaule major als escultors manresans Jaume i Tomás Padró; inaugurat l'any 1808. L'incendi de 1936 destruí tot l'interior, que havia estat decorat a començament del segle actual pel pintor Francesc Morell . Resten del temple primitiu, el portal romànic del cantó de migdia i una porta renaixentista a la façana de ponent.

La imatge de la Mare de Déu és una talla moderna, beneïda l’any 1949, obra de l´escultor vigatá Julià Fàbregas inspirada en l’antiga icona gòtica, ja molt malmesa i alterada per adaptacions i restauracions posteriors. L'atribut o complement dels dos captius agenollats als peus de la Verge data de temps immemorial. Hom el relacionaria amb l' alliberament de dos fills de la feligresia, Pere Savit i Jaume Besora, dels actuals masos Mollet i Besora, presoners dels sarraïns en terres algerianes.

El culte, constant i concorregut, manifesta la devoció dels fidels comarcans a la seva patrona: casaments, primeres comunions, noces d'or i d'argent i altres festes familiars ho demostren. La missa dominical i l’ aplec dels dilluns de Pasqua convoquen bon nombre de devots, d'entre els quals ha sorgit l' associació Amics de Juncadella.

Additional Hints (No hints available.)