Skip to content

GeoRooj # 01 Ysselsteyn (R.K. Schuilkerk) Multi-Cache

This cache has been archived.

Ton&Ellen: Deze gaat na diensttijd van 11 jaar het archief in.
Wij bedanken jullie voor de mooie logjes.
Mvg Ton&Ellen

More
Hidden : 8/31/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Met de titel GeoRooj.... stelt GeoRooj zich tot doel om Venray en haar Kerkdorpen aan u voor te stellen. Door het plaatsen van diverse caches willen wij Venray op de kaart plaatsen en u  kennis laten maken met de culturele, historische, geschiedkundige en bijzondere plekjes binnen de grenzen van de gemeente Venray. Happy Hunting!


GeoRooj # 01 (Ysselsteyn)

"R.K. Schuilkerk"
 

Versie: 1.0 dd: 25-09-2010                                  KORTE MULTI, Max: 60 mtr

 

Deze cache gaat per 01 juni 2021 in het archief.

 

De schuilkerk,  hoek Pastoor Jacobspeel en Deurneseweg gebied Ysselsteyn
Rond 1840 plaatste Deurne een kruis op deze plek. Op de gedenksteen staat te lezen:
 
Dit kruis werd geplant ter nagedachtenis van een kapel door Deurne op deze plaats opgericht in 1649. Tijdens de sluiting der Roomse kerken in Meierei van ‘s-Bosch om alhier de godsdienstoefeningen te verrichten. God is uw schepper wees hem steeds dankbaar. God is uw Vader, bemin hem te allen tijde. God is uw Regter, vrees hem. o christenschaar en bid dat god u geleidt in peel of heide. Offer tot lafenis van de zielen in het vagevuur

 
Voor 1958                                                                                             vanaf 1958

Het huidige monument...Het nu bestaande monument is in 1958 gebouwd door inwoners van Deurne. Rond 1840 plantte Deurne op dezelfde plaats ook al een kruis. In 1984 was het in 1958 gebouwde monument onderkomen geraakt en achter de bomen verborgen. Het was dan ook niet vreemd, dat, na het verschijnen van een boekje over het Peeldorp Ysselsteyn, (waartoe het kruis behoort) de aandacht werd gevestigd op de toestand van het monument. De dorpsraad van Ysselsteyn ging zich inzetten voor het behoud van deze historische plek. De plaatselijke Rabobank was bereid het geheel te financieren.

Het kruishout werd geconserveerd en de afgietgroep zorgde voor een nieuw corpus. De lindebomen werden gerooid en alles kreeg een grote schoonmaakbeurt. In korte tijd was het vervallen open monument in een prachtig ogend gedenkteken veranderd. Men kan nu vanaf de Deurneseweg via een bruggetje en een aangelegd tegelpad naar het monument toe.
 
Het geheel bestaat uit een kruis onder een betonnen baldakijn. Aan de achterkant bevindt zich een half ronde muur. De muur is opgetrokken uit stenen van de markt van Deurne. In 1984 zegende de pastoor van Uden van de Parochie Ysselsteyn het gerestaureerde kruis met een feestelijke openlucht mis. Vanaf die tijd wordt elk jaar op sacramentsdag "als het weer het toelaat" op deze bijzondere plek een openluchtmis gehouden.
 
Historische achtergrond...Het kruis getuigt van een historische gebeurtenis die zijn kiem had in de Vrede van Munster, die de tachtigjarige oorlog afsloot. Deurne en omgeving hoorden in die tijd bij de zeven Provinciën en Venray niet. De landsgrens lag 82 meter hiervandaan richting Deurne.
In 1648 kondigden de staten een verbod af op de katholieke godsdienst, ten voordele van het protestantisme. Deurne had net een nieuwe pastoor gekregen pastoor Jacobs, geboren in Deurne.
Net over de grens, op deze plek, werd een schuilkerk gebouwd. Ook in de Smakt en bij Weert en Esdonk verrezen schuilkerken.
Al na een winter werd een stenen kerk gezet. De schout van Deurne leverde de stenen en op kosten van de gemeente werd een weg aangelegd vanaf het Deurnese kasteel tot aan de grens. Pastoor Jacobs leefde als banneling in een pastorietje bij de kerk. Er werd een school gebouwd waar de meeste kinderen afkomstig van Deurne naar toe gingen.

De protestanten konden slechts lijdzaam toezien, want buiten de landsgrens hadden zij geen enkele invloed. Driemaal werd de Pastoor vastgezet als hij in Deurne op "vijandelijk gebied" parochianen bezocht. Hij werd steeds vrijgekocht en zo kon hij zeggen dat niemand was overleden zonder de laatste sacramenten. De verste uithoeken kostte hem 2 ½ uur lopen, door weer en wind, bij nacht en ontij door het verraderlijke Peelgebied. De dichtstbijzijnde buurman woonde een uur gaans.

In 1662 werd de kerk vergroot . Er stonden toen 3 altaren in. Vier zusters van de opgeheven Helmondse Abdij van Binderen hielpen, waar dat kon.

In 1672 raakte de republiek in oorlog met Engeland, Frankrijk, Munster en Keulen. Dat betekende het einde van het verbod op de katholieke godsdienst en dus ook van de schuilkerk.
Pastoor Jacobs ging terug naar Deurne en bouwde daar een noodkerk. Op de grotenberg stond de kerk leeg. Zwerversvolk maakte zich er meester van.

Met toestemming van de Venrayse schepenbank werd alles afgebroken. Slechts de omwalling bleef over. De parochie van Deurne uitte zijn dankbaarheid voor de gastvrijheid en de tolerantie van Venray, door als herinnering aan die dagen rond 1840 op de plek van de voormalige schuilkerk een wegkruis te planten, omgeven door zeven lindebomen.
Bron: "Koester uw Monument!" Kruisen en Kapellen Venray


Over de cache:
- Ik ben een korte Multi cache;
- Neem een pen / potlood mee;
- Beantwoord de vragen die je terplekke kunt vinden;
-
pas overal de rijsom methode toe;
- Parkeren op de parkeerstrook aan de N270, of aan de zijkant van de Pastoor Jacobspeel.
- Respecteer de omgeving waarop u zich begeeft.
- Let op dreuzels en plaats de cache terug zoals je hem aantreft!

(Rijsom: Een getal via (eventueel herhaald) optellen van de cijfers herleiden tot een getal van 1 cijfer.
Voorbeeld: Het getal 698. Optellen van de cijfers geeft: 23. Optellen van deze cijfers geeft: 5.
Ook wordt hiervoor het begrip 'stapeltellen' gebezigd.)

De vragen / opdrachten:
Bekijk aandachtig de onderstreepte regel van het "Monumentje van devotie": 
- 2de    letter = A
- 13de  letter = B
- 3de    letter = C

- Welk "Nr" heeft het "Monumentje van devotie" = D

Wandel naar het "Kruis" en bekijk de "bevestiging" aandachtig:

- Aantal beugels waarmee het kruis is bevestigd? = E
- Totaal aantal (keil)bouten waarmee de beugels zijn bevestigd? = F

Ga rustig zitten en neem de "omgeving" in u op:
- Totaal aantal planken van de aanwezige zitbanken? = G

De cache locatie:
Bereken de cache coördinaten met de onderstaande formule:

N   51° 29 . ( A )  ( B)  ( C )

E 005° 51 . ( D + F )  ( G - 1 )  ( E )


Deze cache is geplaatst met toestemming en medewerking van:
 Gemeente Venray en de Dorpsraad & kerkbestuur H.Oda beiden te Ysselsteyn.

        

Additional Hints (No hints available.)