Skip to content

GeoRooj # 05 Ysselsteyn (Peel-Raamstelling 02) Traditional Cache

This cache has been archived.

Ton&Ellen: Ook deze cache, gaat nu na ruim 11 jaar het archief in. Wij bedanken een ieder voor het bezoeken en de mooie logjes. Mvg Ton&Ellen

More
Hidden : 10/27/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


GeoRooj # 05 (Ysselsteyn)

"Peel - Raamstelling 02"


Versie: 2.0 dd: 25-02-2020

Geschiedenis van de Peel & Raamstelling.

In 1939 werd in de Peel een kanaal gegraven.... dat reikte tot de Raam, een riviertje boven Mill. Het deed dienst als afwateringskanaal en antitankgracht, waardoor het al snel de naam 'Defensiekanaal' kreeg. Aan de westzijde werd een 80 km. lange verdedigingslinie gebouwd met mijnenvelden, kazematten, prikkeldraadversperringen en daar achter loopgraven, terwijl de spoorlijn zou worden afgesloten met een aspergeversperring.
       Stekelvarkens'(type S3)                    Flankerende Betonkazemat'(type B)       Gietstalen kazemat (Type G)

Type S3 - ook wel stekelvarken genoemd - een lichte kazemat met drie schietgaten. Deze kazematten waren bewapend met één lichte mitrailleur M20 en lagen tussen de 200 à 400 meter van elkaar af om zowel flankerend en frontaal vuur uit te kunnen brengen. Dit model was vrij kwetsbaar vanwege hun afmetingen en grote schietgaten. Veel van dit model kazematten werd dan ook uitgeschakeld door een directe treffer op een van de schietgaten.

Type B
-
een flankerendebeton kazemat van gewapend beton. Deze kazematten waren bewapend met één zware mitrailleur en lagen ongeveer 1000 meter van elkaar af. Doormiddel van een voorgelegen zware dekking van gewapend beton waren ze beveiligd tegen directe treffers op het schietgat.

Type G
-
Gietstalen kazemat met een gietstalen koepel in een betonnen ombouw. Ook deze kazematten waren bewapend met één zware mitrailleur en dienden om frontaal vuur af te geven op accessen door de stelling. Dit model kazemat was van een klein model waardoor ze een moeilijk doel waren voor vijandelijk vuur.

De ruimten tussen de kazematten langs het Defensiekanaal werden verder afgesloten met prikkeldraadversperringen. Achter het Defensiekanaal werden verder nog mijnenvelden, loopgraven- stellingen, commandoposten en afwachtingsdekkingen aangelegd

Reconstructie van de plaatsing van een S3-kazemat langs het Defensiekanaal met bijbehorende prikkeldraadversperringen. (Militaire Spectator 110 (1941), bijvgsl 3)

Kazamatjes als sterkste troef....
Als enige bescherming dienden de kazematten, te weten; 245 'Stekelvarkens'(type S), 46 'Flankerende Betonkazematten'(type B), en 79 Gietstalen kazematten(Type G). Ze stonden op zo'n 200 tot 400 meter van elkaar totaal 370 kazematten.
Er waren nauwelijks verbindingen, zodat ordonnansen voor de berichtgeving zouden moeten zorgen. Deze 'eilandjes' moesten de gemechaniseerde legermacht van Duitsland stoppen en minimaal de opmars enig tijd vertragen. De verdedigers van de Peel-Raamstelling verkeerden op 10 mei in grote spanning.


                (type S3)                              (type B)                            (Type G)                          M20 Lichte Mitrailleur

Eerste aanval op de Peel-Raamstellig...
Rond 12.00 u. bereikten Duitse troepen de Peel-Raamstelling bij Mill. Men ontdekte de ontspoorde pantsertrein. Verscheidene kleine infantrie-aanvallen werden afgeslagen, door de kazemattenlinie. Hun artillerie was nog niet gearriveerd, over de Maas moesten eerst noodbruggen worden geslagen. Wel had men de beschikking over anti-tankgeschut, waarmee ze de bezetting van een aantal kazematten wisten uit te schakelen.
Dat deze bunkers dit wapen niet konden weerstaan wisten ze, nadat Duitsland proeven had gedaan met dergelijke bunkers in Tsjechoslowakije, in Sudetenland.


Die avond van 10 mei....
's Avonds na 18.00 u volgde een grote 'Stuka-aanval', die vooral een klap was voor het moreel van de Nederlandse soldaten. De inmiddels gearriveerde Duitse artillerie leidde de massale aanval in. Twee Duitse Divisies stormden naar voren. Ze gebruikten planken en balken om over het Defensie-kanaal te komen, of bereikten wadend de overkant. Ondanks zware verliezen aan Duitse zijde brak men rond 20.40 u. door de stelling. Een uur later kon men de pantsertrein ontzetten. Een peloton Nederlandse huzaren wist de doorgebroken vijand te stoppen. Ondertussen waren alle noordelijk en zuidelijk van Mill uitgevoerde aanvallen afgeslagen.

De stelling had voldaan....maar de menselijke en materiële schade was groot; dertig Nederlandse militairen waren gesneuveld, 51 boerderijen, 33 woningen en een fabriek in Mill waren vernield. Aan Duitse zijde sneuvelde ongeveer 103 militairen.

Restanten.....
langs het Defensiekanaal, dat grotendeels aanwezig is, liggen nog vele model S3- en B-Kazematten. De G-kazematten zijn meestal verdwenen omdat al in de oorlog door de Duitse troepen de gietstalen koepels tot schroot verwerkt zijn. Langs de Zuid-Willemsvaart en rond Odiliapeel zijn vrijwel alle kazematten gesloopt. Langs het Defensiekanaal zijn bezienswaardige delen met name het gedeelte tussen Griendtsveen en Luchtmachtbasis de Peel (vooral binnen de Heidsche Peel) en de plek bij Mill waar deze stelling het z.g. Duits Lijntje kruiste.



Daar staat een monument ter herinnering aan het befaamde "
pantsertreinincident". Het monument bestaat uit een paar omgebogen rails nabij de brug waarbij de beruchte asperges zijn aangebracht. Kazematten op het grondgebied van de gemeente Deurne zijn als rijksmonument beschermd

Bron: "Stichting Sporen van de Oorlog" en "Forten en Vestigingen Noord-Brabant"


Over de cache:
- !!! LET OP !!!
-
!!! PAS OP BIJ OVERSTEKEN !!!

- Neem pen / potlood mee;
-
Parkeren kunt u op de parkeerstrook aan de N270 (Noordzijde) of aan de Pastoor Jacobspeel
- Let op dreuzels en plaats de cache terug zoals je hem aantreft!

Deze cache is geplaatst met toestemming Waterschap "Peel en Maasvallei"
e
n medewerking van de Gemeente Venray .

       

Additional Hints (Decrypt)

Mhvqmvwqr ohaxre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)