Skip to content

den brandgoe hjordkær Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Takanuva: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller genåbnet cachen, arkiverer jeg den nu.

Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.

Hilsen - Toa Takanuva

Frivillig reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil http://www.geocaching.com/profile/default.aspx?u=toa+takanuva på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 5/30/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

endnu en af de brandgoe

Hjordkær friv. brandværn blev stiftet 25 februar1935, efter at man d. 16 februar 1935 havde afholdt et orienterende møde om oprettelse af et friv. brandværn.
Den første bestyrelse bestod af følgende ,kaptajn gdr. Jes Jessen Sdr. Ønlev, vicekaptajn forpagter Fritz Prehn Sdr. Ønlev,sekretær skomagerm. Hans Tästensen Hjordkær Station. bestyrelsesmedlemmer vognmand Rasmus Hansen Hjordkær St., blikkenslagerm. Alfred Bayer Hjordkær St., øvrige brandmænd Bonnich Koch, vognmand Erik Christensen,karretmagerm. Søren Tønder, købmand Thøge Jensen, købmand Jørgen Torp, mekanikerm. Andreas Berg, bagerm.Carsten Boysen, malerm. Anton Jepsen, barberm. Laurids Nicolaisen , vognmand Jens Lauesen, Andreas Petersen, Valdemar Østergaard .

Som gældende lov for værnet er vedtaget, normal lov for de Sønderjyske frivillige brandværn: årlige øvelser = 4 øvelser + 2 blindalarm , ved anden udblæsning skal sognets tvungne brandværn møde.( man har haft det tvungne brandværn sideløbende med det frivillige værn ,helt til i 1943, hvor de gik over til at stå i reserve og senere helt nedlagt. ) Den 18 september vedtog man værnets egne love.

Love for Hjordkær friv. Brandværn
Udover den for de sønderjydske frivillige Brandværn gældende normallov der er optaget som tillæg for disse love, gælder følgende regler for det friv. brandværn i Hjordkær.
§1. navnet er "Hjordkær frivillige Brandværn".

§2. det friv. Brandværn træder i funktion når branden er i Hjordkær sogn, ligger
brandstedet udenfor sognet, afventes Politimesterens nærmere ordre.

§3. kommandoen vælges med simpel stemmeflertal af hele korpset, kaptajnen ,
hans stedfortræder , sekretæren , stigeføreren , og sprøjteføreren.

§4. den i normallovens §3 fastsatte frist for udmeldelse af det friv brandværn forlænges til 6 måneder, udmeldelse må ske skriftelig til kaptajnen. Såfremt antallet af aktive medlemmer går under 20 skal brandværnsbestyrelsen gøre anmeldelse herom til sognerådet.

§5 uniform og udrustningsgenstande må ikke bruges udenfor tjenesten, overtrædelse heraf straffes med bøde på 1,50 kr..

§6 det friv. brandværn afholder årlig 8 øvelser, men desuden kan kaptajnen til enhver tid anordne øvelse , appel , forsamling o.l., medlemmerne beordres til forsamlinger og øvelser ved kommandosedler eller signaler. Som gyldige grunde for udeblivelse gælder kun sygdom , bortrejse, eller påtrængende forretningsarbejde

§7 bøder idømmes for følgende uregelmæssigheder: ikke mødt rettidig til tjeneste 50 ører, uniform ikke i ordentlig stand 50 ører, udeblivelse fra tjeneste uden fyldestgørende undskyldning 1 kr., udeblivelse fra ildebrand eller blind alarm 2 kr.

§8 ethvert medlem er pligtig til gennem kammerater eller sekretæren at holde sig underrettet om statutterne samt de af forsamlingen tagne beslutninger, uvidenhed fritager ikke for bøder.

§9 førerne og brandmænd må efterkomme kaptajnens ordre og instrukser.

§10 uden tilladelse fra føreren er det forbudt under tjenesten at ryge eller nyde stærke drikke.

§11 når brandsignalerne lyder har førerne og mandskabet uopsigelig at begive sig til sprøjtehuset for derefter straks at befordre slukningsredskaberne til brandstedet.

§12 befinder et menneske sig i fare på brandstedet, må først stigerne skaffes tilveje, for at redningsarbejdet straks kan påbegyndes.

§13 brandmænd med slukningsapparater går direkte til brandstedet for straks at begynde slukningsarbejdet, når ilden ikke har bredt sig i for stort omfang.

§14 det første udlæg af slangerne sker ved de brandmænd der først kommer til stede på brandstedet, er der senere kommet tilstrækkelig brandfolk, sender sprøjteføreren, hver til sin afdeling , uden tilladelse må ingen forlade sin post.

§15 når kaptajnen er fraværende har dennes stedfortræder overkommandoen, er begge fraværende har den ældste fører overkommandoen.

§16 al unødvendig råben er forbudt, modsigelser og opsætsighed mod førerne er forbudt , føler nogen sig forurettet, holder han sig foreløbig i ro og gør senere melding til kaptajnen , der så undersøger sagen.

§17 ingen brandmand må uden grund udsætte sig for fare, men han må heller ikke betænke sig på at opfylde sine pligter.

§18 sanitetskassen findes altid ved sprøjten.

§19 når branden er slukket skal mandskabet permitteres, afdelingsførerne melder de fra branden udeblevne til sekretæren. Udrustningsgenstandene bringes så i al ro tilbage til deres plads.

§20 efter en større ildebrand kan bestyrelsen , hvis den finder det påkrævet, lade korpset sammenkalde til møde.

§ 21 kaptajnen har altid fuldt ansvar for at sprøjten ,slangerne og alt materiel er i behørig orden, inden 8 dage efter hver øvelse og udrykning undersøger han personlig sprøjterekvisitterne og forvisser sig om at de er i orden.

§22 de værnet tilhørende penge skal af kassereren anbringes i den bank generalforsamlingen udpeger, således at kaptajnen og kassereren kun i fællesskab kan hæve penge af værnets konto.

§23 Den i normalloven §18 omtalte opløsning af det frivillige brandværn kan først træde i kraft 6 måneder efter den er besluttet, Straks efter at opløsningen er besluttet, skal bestyrelsen give meddelelse herom til sognerådet.
Således vedtaget på generalforsamlingen den 16 september 1935 i "Hjordkær frivillige Brandværn" .

Bestyrelsen

Materiel og mandskab.
Det friv. brandværn blev foreløbig begrænset til 25 aktive medlemmer, man blev også enige om at sende en ansøgning til sognerådet, om en anerkendelse af værnet, og om et tilskud til anskaffelse af det fornødne materiel . som var en håndsprøjte og 80 m. slanger.

Nogenlunde samme håndkraftsprøjte som er omtalt i før omtalte afsnit ,den på billedet stod i Nr. Ønlev sprøjtehus. Håndkraftsprøjten blev udskiftet i 1940, med en motorsprøjte som kunne pumpe 600 liter i minuttet, det var en væsentlig fremgang i forhold til håndkraftsprøjten.

Fra venstre: Jacob Thomsen , Jes Jessen,
Laurids Nicolaisen, Peter Petersen ny brandsprøjte 1940

Materialet blev opbevaret i sprøjtehuset som dengang lå på Tøndervej 29 Hjordkær.
Hvis alarmen gik blev det kørt ud på brandstedet af vogm. Jens Lauesen .De brandmænd som nåede det sad også med på ladet af bilen og kørte med , resten blev kørt ud af Erik Kristensen , som var Taxavognmand i Hjordkær , først i 1946 fik Hjordkær friv. brandværn får deres eget udrykningskøretøj, en Chevrolet, som blev opbygget af Karetmagerm. Søren Tønder og Mekanikerm. Andreas Berg .

Bilen var en åben bil, opbygget med en bænk på hver side af ladet, som mandskabet sad fastspændt på , så der var ingen der sad og faldt i søvn under udrykning , den havde brandværnet så helt til 1964,

Næsten sådan så den første udrykningsbil ud.

da fik vi en Bedford som blev opbygget med 1200 l/m. frontpumpe , 800 l. vandtank , og mandskabskabine, brandbilen blev opbygget af, Snedkerm. Hans W. Adolphsen, Mekanikerm. Jørgen List ,Karetmagerm. Gustav Seehagen, den holdt til 1978 , hvor vi fik en helt ny Mercedes leveret og opbygget af Meisner Jensen, København. I år 2002 råder værnet over tre køretøjer, Mercedes automobilsprøjte med vandtank 800 l, og en høj og lavtrykspumpe 200/1200 l/m. , Tankbil med 9000 l. pumpe 600 l/m. , en slangetender , påhængssprøjte 1400 l/m., og 27 aktive brandmænd.
Bygninger.
I 1944 d. 28 august fik sognerådet overdraget vederlags fri en byggegrund af Leonhard Schrøder til opførelse af en ny brandstation. Samtlige bygningshåndværkere inden for brandværnet erklærede sig villige til vederlags fri at opføre en ny brandstation, såfremt sognerådet ville stille materialet til rådighed , men det blev ikke bevilliget. Vi mener det nok skyldtes en dårlig beliggenhed , så den byggegrund blev af brandværnet efter samtale med sognerådsformanden udlagt til to kolonihaver, som blev lejet to brandmænd Thorvald Andersen og Valdemar Schmidt. D.18 marts 1946 blev der igen sendt en ansøgning til sognerådet om bygning af en brandstation , det må så være blevet bevilliget, for det fremgår af protokollen, at der på et mandskabsmøde d.1. maj 1946 blev besluttet at købe en byggeplads af malerm. Andreas Frost, Hjordkær, (birkholm 6 ).19 april blev det vedtaget at alle medlemmer den førstkommende mandag skulle møde op, for at starte opførelsen af en nye brandstation, brandstationen blev indviet 1947 og der var plads til en automobilsprøjte samt en påhængssprøjte.
I 1978 fik brandværnet en ny og større station, hvor der er plads til alt vort materiale. ( birkholm 8 ). Aktiviteter ifølge protokol Brandværnet kunne bruges til andet som at slukke ild, på en ekstraordinær generalforsamling d. 18 november 1942 blev det besluttet at oprette en luftværnskolonne, efter en opfordring fra politimesteren, samtlige brandmænd meldte sig, og der blev besluttet at under luftalarm og stærk overflyvning skal der møde 6 mand som 1. hold på brandstationen, de 6 mand skulle udtages af dem som boede nærmest brandstationen. Af større brande kan nævnes, 16 december 1945 kl.1445 brændte Kassøgård , der indebrændte 25 kreaturer og 7o svin , kun stuehuset og kostalden blev reddet. Om ildens opstående vides intet.

Den 11 december 1949 ca. kl. 5 om morgenen blev værnet alarmeret til Nicolaj Haase Sdr. Ønlev , ved ankomst stod alle gårdens tre længer i lys luer, hele gårdens besætning undtagen hestene indebrændte, samt alt indbo og hele avlen brændte, besætningen bestod af 72 stk. kreaturer og svin. Ilden menes opstået ved en kortslutning i den elektriske installation .

Additional Hints (Decrypt)

irq uwøear

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)