Skip to content

Spoorbuurt 100 jaar! Multi-Cache

This cache has been archived.

Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.

More
Hidden : 6/15/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Een korte wandeling van 30 minuten door de geschiedenis van de mooie Spoorbuurt.

Spoorbuurt Alkmaar 100 jaar !!

In 2010 bestaat de Spoorbuurt in Alkmaar 100 jaar. Eind 19de eeuw maakten de eerste tuintjes (die zich toen tussen het Station en de binnenstad bevonden) plaats voor de eerste huizen, de Spoorbuurt was “geboren”.

In de Spoorbuurt is heel wat gebeurd sinds die tijd. Deze Spoorbuurt 100 Jaar! Cache is een korte wandeling van ongeveer 30 minuten die langs een aantal hoogtepunten voert, en een deel van de historie bespreekt.

 Tuinen en leegte, voordat de eerste Spoorbuurt huizen kwamen

Bij WP0 kan men de auto parkeren, let op de parkeermeter!

Bij WP 1 treft men de buurtschool aan. Deze school is gebouwd rond 1915 als een ”zevenklassige openbare lagere school”. De begroting voor het bouwen van de school bedroeg toentertijd 50.000 gulden en dat was inclusief een centrale verwarmingsinstallatie en speelplaatsen. Uiteindelijk mocht C.M. van Lattum de school gaan bouwen, hij had de laagste prijs bij de aanbesteding, namelijk 39.721 gulden, hij moest wèl toezeggen uitsluitend “Alkmaarsche” werklieden voor de bouw in dienst te nemen. De school werd uiteindelijk de 6de gemeenteschool van Alkmaar. Rond 1933 is de school hernoemd naar de Nicolaas Beetsschool (alle gemeentescholen met een nummer werden hernoemd), Nic. Beets is o.a. bekend geworden van het boek Camera Obscura, dat hij onder het pseudoniem “Hildebrand” schreef. Grappig is om te melden dat op 11/10/1938 in de school een “droge ski-cursus” gegeven werd, ter voorbereiding, omdat toen al steeds meer mensen naar de Alpen gingen om te skiën.

Weer later is deze school genoemd naar de beroemde stoomlocomotief  "Bello" die jarenlang duizenden passagiers van het Station Alkmaar naar Bergen aan Zee vervoerde, aan deze Locomotief is ook nog een aparte cache gewijd, die zich op een zeer mooie locatie aan het NH Kanaal bevindt.

SB1) Rechts van de hoofdingang van de school ziet u klein bordje met een enkele letter, de letterwaarde hiervan=A


Zoals eerder al gemeld, bevonden zich in dit gebied voordat de Spoorbuurt vorm kreeg “volkstuinen”, veel van de Straatnamen herinneren hier nog aan, de namen “Tuinstraat” en “ 1e en 2e Tuindwarsstraat” en Druivenlaan spreken voor zich, ook de Snaarmanslaan heeft een aparte betekenis die hier mee te maken heeft.

Net na WP1 zie je aan je linkerhand de St. Josephstraat. In de jaren 70 begon de Spoorbuurt enigszins te verloederen, in de St. Josephstraat waren al een aantal huizen dichtgespijkerd. Op een bepaald moment had de gemeente het plan opgevat om de hele Spoorbuurt te slopen, maar veel bewoners kwamen hier tegen in opstand, uiteindelijk werd de sloop na een lange strijd afgewend. Huizen werden steeds meer privé eigendom, en langzamerhand begon alles op te knappen.

Vervolg nu je weg richting WP2, aan je rechterhand vind je de Druivenlaan, de Druivenlaan was in de jaren 60 het middelpunt van “de Lichtjes” oftewel de Rosse Buurt. De bewoners kwamen ook hier op een bepaald moment in opstand tegen, ze waren niet blij met prostitutie in hun buurt (Spoorbuurters staan bekend om hun protestacties) Een van de acties die zij voerden betrof o.a. het nemen van foto’s van de klanten van de prostituées, dat was erg effectief, en veel klanten durfden niet meer terug te komen, waardoor er steeds meer richting Achterdam vertrokken. Uiteindelijk zijn in de jaren 70 de meeste ramen gesloten. Opmerkelijk: In 1982 werd het laatste “tonnetje”uitwerpselen, uit een gemakshuisje op de Druivenlaan gehaald.

SB2) Hoeveel muurankers tel je in de zijgevel van het huis op de hoek Snaarmanslaan/Druivenlaan (hint, gebruik je Hersens!)=B

Vervolg nu je weg naar WP3

De Spoorstraat, is nog steeds het “centrum” van de Spoorbuurt, hier waren vroeger vele winkeltjes gevestigd, zo vond je hier onder meer een tweetal slagers, een levensmiddelenwinkel, levenmiddelen groothandeltje, twee groenteboeren, een warme bakker, een banketbakker, drie kappers, biljartwinkel, drogist, autorijschool, een judoschool, een reformwinkel, elektrawinkel en twee cafe’s. Een echte gezellige drukke winkelstraat dus. Leuk om te weten: Elk jaar kwam het circus naar Alkmaar, en als dan de circustrein was aangekomen op het station, liep een hele stoet met circusdieren, waaronder olifanten met hun begeleiders, door de Spoorbuurt richting het Circusterrein, dat was een heel spektakel voor de Spoorbuurt kinderen!


SB3a) Wat was er vroeger gevestigd in het pand bij WP3?. Wat is de letterwaarde van de eerste letter van de naam? =C

Bijna exact tegenover de (rechter) voordeur van WP3, aan de andere kant van de Spoorstraat bevindt zich de voordeur van het geboorte huis van Rudi Carrell, de artiestennaam van Rudolf Wijbrand Kesselaar, in dat huis geboren op 19 december 1934. Onder de naam Kesselaar zette hij in Alkmaar zijn eerste schreden op het toneel in het voormalige theater het Gulden Vlies. Rudi Carrell is in 2006 overleden. Aan de Heul nabij het voormalige theater het Gulden Vlies, is in 2007 een beeld onthuld van Rudi Carrell door zijn dochter Annemieke.

SB3b) Wat is het huisnummer van het geboortehuis van Rudi Carrell =D

Op naar WP4! 

De Kinheimstraat. Deze is genoemd naar “Margarine Fabriek Kinheim” deze fabriek bevond zich aan de Helderseweg, (tussen dit WP4 en de Helderseweg). De fabriek had 125 personeelsleden, en o.a. een zeer mooie stoommachine om de productie machines aan te drijven! De welbekende Villa, “de Raad” gebouwd in 1897 waar later de Raad van arbeid in huisde, was de directievilla van de fabriek. Rond 1940 is de fabriek gesloopt en kwam er een gebouw tbv de Verenigde Noord Hollandse Dagbladen, in 1972 kwam hier Driehoek Banket in, bekend voor zijn uitmuntende kwaliteit koekjes, zij verlieten het pand rond 2000. Het enig overgebleven stukje van de Kinheim Margarine fabriek, De directievilla “Albadastate” o.a. bewoond door de heer G. van den Bosch, later “de Raad” is onlangs gesloopt (maar zal gedeeltelijk wel weer nagebouwd worden), als je zometeen richting WP5 (via SB5) loopt zie je dat in deze buurt nu de nieuwste Spooruurt huizen gebouwd worden.

SB4) Tel de “gemeentelijke” straatverlichting in de Kinheimstraat : =E

SB5) Referentiepunt WP5, hier staan de nieuwste Spoorbuurt huizen.

SB6) We lopen nu naar WP6, Wat heeft er vroeger ook nog in deze straat gestaan? De letterwaarde van de eerste letter =F

We lopen nu naar de rand van de Spoorbuurt, en komen aan bij waar het allemaal naar genoemd is, het Spoor! Bij WP7 vind je een Seinhuis, vanuit dit seinhuis werden o.m. de wissels bediend van het rangeer terrein van het stationsgebied. Dit seinhuis was eigendom van de HSM, ( de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij) getuige de Romeinse cijfers op het seinhuis, de seinhuizen van de Staatsspoorwegen de andere grote spoormaatschappij kregen letters als aanduiding. De geschiedenis van het spoor in Noord-Holland is te lang om hier te bespreken, maar vanaf het punt waar je nu staat, ging naast een spoor naar de andere kant van het Noord-Hollands kanaal (over de oude spoorbrug) tevens een spoor richting Bergen en ging er een spoor de kanaalkade op o.a. tbv vracht van en naar de verschillende fabrieken. Tevens was er een uitgebreid rangeerterrein met een draaischijf om de locomotieven om te draaien . Van het Station liep er ook ooit een paardentram (later autotram) langs de Spoorbuurt naar de binnenstad.

SB7) Welk getal betekenen de Romeinse cijfers op het seinhuis? =G

Het laatste waypoint WP8 bevind zich net om de hoek. Op deze plek is de laatste Spoorbuurt strijd gestreden. Hier stond een zeer mooie, grote oude Kastanjeboom, die plaats heeft moeten maken voor het “bus on-line” project. Na heel veel protestacties en emoties die soms heel erg hoog opliepen, is deze boom in 2008 uiteindelijk gekapt. Van de boom zijn een drietal banken gemaakt, waarvan er hier op de plaats van de oude kastanje, één staat.

SB8) Wat is het nummer van het huis aan de overkant waar u de “Engel” ziet=H

Neem nu de tijd om te berekenen waar de cache zich bevindt.

Controle berekening: (A+B+C+D) = (E+F+G+H –108)

De cache bevindt zich op:

N 52 38.A7B
E 004 44 F (H-C-D-E-G-74)

Let op 1: Voor het loggen van de cache moet je sinds kort een ommetje maken, tegenwoordig staat er een obstakel voor.....

Let op 2: Het is goed te doen, maar de cache bevindt zich op een vrij druk punt. Als je denkt te weten waar de cache ligt, wacht even op een goed moment om hem te pakken en let ook tijdens het terugplaatsen weer goed op.

Foto's met dank aan het Regionaal Archief Alkmaar.

Additional Hints (Decrypt)

Yrg bc (ibyt) qr cnnefr Yvagwrf!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)