Skip to content

John Grafton Traditional Geocache

This cache has been archived.

TomppaHe: Arkistoon

More
Hidden : 6/16/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Täti halkesi - ASELAIVA JOHN GRAFTONIN TAPAUS

Eräs Pietarsaaren ja Kokkolan seudulla sortokausien historiasta muistettava tapaus on aselaiva John Graftonin tuho. Tuohon aikaan monien mielestä venäläisten sortotoimien rauhanomainen jarruttaminen, passiivinen vastarinta, oli tehotonta, ja he olivat valmiita aseellisin keinoin taistelemaan sortajia vastaan täydellisen itsenäisyyden saavuttamiseksi. Tässä mielessä nämä, niin sanotut aktivistit, hakeutuivat yhteistyöhön Venäjän maanalaisen vallankumousliikkeen sekä tsaarivallan vihollisen, Japanin kanssa. Lähin tavoite oli saada hankituksi aseita taistelua varten yhteistä vihollista vastaan.

Tapahtumat lähtivät vyörymään syyskuun alussa vuonna 1905, kun Kokkolan Ykspihlajan satamamestari sai suurena salaisuutena kuulla, että aseilla lastattu höyrylaiva John Grafton oli lähestymässä pohjoisesta Kokkolaa. Tarkoituksena oli purkaa osa sen aselastista saaristossa Kokkolan ja Pietarsaaren välillä. Syyskuun viidentenä päivänä hän lähti merelle hinaajallaan, joka veti proomua. Proomu ankkuroitiin ulkosaaristoon ja hinaaja palasi takaisin. Illalla lähti Ykspihlajasta seitsenmiehinen "metsästysseurue" Freija -nimisellä höyryjahdilla ulapalle. Freija otti saaristoon kätketyn proomun hinaukseen ja saapui Orrskärin lähellä pimeänä odottavan John Graftonin luo.
Seuraavana aamuna alus oli nostanut ankkurinsa suunnitelmissa matkan jatkuminen kohti etelää, mutta jo neljännestunnin kuluttua se oli saanut pohjakosketuksen Orrskärin ulkopuolella juuttuen paikoilleen. Pari päivää myöhemmin paikalle osui myös tullivene, jonka miehistö huomasi kannella lojuvat aseet, joita ei vielä oltu ehditty kuljettaa maihin. Kapteeni Nylander sulki tullimiehet aluksen perähyttiin ja ilmoitti että On joko kuoltava aluksen räjäytyksessä tai lähdettävä pois ja pidettävä suu kiinni. Tullimiehet valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon ja ilmoittivatkin tapauksesta vasta pari päivää myöhemmin.

John Graftonin miehistö pelastettiin paikalle saapuneella purjeveneellä maihin, minkä jälkeen aselaiva oli räjäytetty. Kapteeni Nylander oli sähköttänyt Helsinkiin aktivisteille salakielisen viestin: "Moster har dött - hon sprack." (täti on kuollut - hän halkesi).

Kuvaus höyrylaiva John Graftonin kohtalosta perustuu kokkolalaisen opettajan Allan Sandströmin kirjaseen "Gamlakarleby Skyddskår". Samassa teoksessa hän kertoo myös John Graftonista yöllä lastatun ja sittemmin Gäddvikenin upotetun aselastin myöhemmistä vaiheista. Aseet nostettiin merestä sukeltajan avustuksella ja kuljetettiin Halkokarin satamaan ja sieltä edelleen soutuveneillä Suntia pitkin kaupunkiin, jossa ne kätkettiin Isokatu 47:n heinäsuojaan.

Vuonna 1930 pystytettiin Luodon Orrskärille John Graftonin muistomerkki. Samana vuonna valmistui myös Carl von Haartmanin ohjaama suomalainen mykkäelokuva Kajastus joka kuvasi aktivistien toimintaa ja John Graftonin matkaa. Nykyisin John Graftonin uppoamispaikalla on jäljellä vain muutaman metrin syvyydessä olevia pirstaleita ja vääntyneitä laivan kaiteita ym. osia. Jonkin verran käsiaseiden ja kiväärien patruunoiden hylsyjä saattaa myös löytyä romujen seasta.

Additional Hints (No hints available.)