Skip to content

Ejby Mølle Renseanlæg Traditional Cache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Hej mads_odense

En reviewer har kontaktet dig for over 4 uger siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret eller genåbnet cachen, bliver cachen nu arkiveret.

Caches der bliver arkiveret på grund af misligholdelse eller manglende respons, kan ikke hentes frem fra arkivet igen.

Geohilsen

Toa Ignika
Frivillig Geocaching.com reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland

Kontaktinformation: danskereviewere@gmail.com
OBS
* Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå som det første i beskeden, gerne med et link.
* Denne, og andre logninger af typen "Reviewer note" og "Note to reviewer" bliver automatisk slettet når cachen publiceres.

Følg de danske reviewere på Facebook
(mgl respons)

More
Hidden : 6/17/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Ejby Mølle Renseanlæg. Et af de største renseanlæg i Danmark. Cachen er placeret ved udløbet fra renseanlægget.



Spildevand indeholder en lang række stoffer, som kan forurene vandmiljøet. Til disse stoffer hører bl.a. organiske stoffer og næringsstoffer.

Organisk stof angives normalt som BI5 (biokemisk iltforbrug over 5 dage) og COD (chemical oxygen demand, kemisk iltforbrug). Indholdet af organisk stof udtrykkes som mg ilt/l spildevand. Det organiske stof omsættes af mikroorganismer under forbrug af ilt. Herved kan der opstå dårlige iltforhold - og i nogle tilfælde helt iltfrie forhold - i vandmiljøet. Dette kan have negativ effekt på fisk og bunddyr.

Næringsstoffer som kvælstof (angives som TN – total-kvælstof) og fosfor (angives som TP – total-fosfor) er skadelige for vandmiljøet i store mængder, da de virker som gødningsstoffer for bl.a. alger. Kraftig algevækst giver bl.a. dårlige lysforhold for planter. Herved påvirkes fotosyntesen, og iltforholdene forringes, så bunddyr og fisk kan få svært ved at overleve.


PE
Kapaciteten af et renseanlæg angives i personækvivalenter PE. 1 PE er udtryk for, hvor meget 1 person forurener. Dette er fastlagt som 21,9 kg organisk stof – målt som BI5 – pr. år, 4,4 kg total kvælstof pr. år og 1,0 kg total fosfor pr. år.

Belastningen på et renseanlæg er som regel beregnet ud fra mængden af organisk stof i indløbet til renseanlægget. Denne mængde omregnes til et antal personækvivalenter – uanset om spildevandet kommer fra en almindelig husholdning eller fra en stor industrivirksomhed.


Vandmiljøplanen
I følge Vandmiljøplanen, der blev vedtaget i 1987, skulle alle renseanlæg større end 5.000 PE forbedre rensningen af spildevandet. Eksisterende anlæg større end 5.000 PE skulle rense bedre for organisk stof og fosfor, mens nye anlæg større end 5.000 PE og anlæg større end 15.000 PE også skulle rense spildevandet for kvælstof.

Udbygningen af renseanlæggene sluttede i midten af halvfemserne og i dag renses 85% af spildevandet for både organisk stof, kvælstof og fosfor. I 1989 var det kun 10% af spildevandet, der gennemgik en sådan rensning.

Udledningen af organisk stof, kvælstof og fosfor til vandmiljøet er siden midten af firserne reduceret med henholdsvis 96%, 82% og 93%.


Opbygningen af et renseanlæg
Et renseanlæg er opbygget af flere forskellige rensetrin. Generelt er alle renseanlæg opbygget efter samme princip, men der kan være variationer af de forskellige rensetrin.

På et renseanlæg foregår der typisk en mekanisk, en biologisk og en kemisk rensning af spildevandet.

Den mekaniske rensning består i fjernelse af større partikler, sand og fedt fra spildevandet. Ved den biologisk rensning omsættes det organiske stof og i nogle tilfælde også kvælstof og fosfor. Hvis fosfor ikke fjernes biologisk, fjernes stoffet ved at tilsætte et fældningskemikalie til spildevandet. Dette kaldes kemisk rensning.

Ikke alle renseanlæg har alle rensetrin. Renseniveauet på det enkelte renseanlæg angives ved hjælp af en række bogstaver.

M = mekanisk
B = biologisk
N = nitrifikation - kvælstoffjernelse
D = denitrifikation - ammoniakfjernelse
K = kemisk

Generelt kan det siges, at jo flere bogstaver renseniveauet er beskrevet med, jo højere er renseniveauet og desto bedre renses spildevandet.

I Danmark renses mere end 90% af den samlede spildevandsmængde på MBNDK-anlæg, dvs anlæg med højt renseniveau. Dette er udtryk for, at spildevandet i Danmark renses effektivt.

 

Tilsynsmyndighed
Det er Miljøcentrene, der fører tilsyn med kommunale renseanlæg over 30 PE. Kommunerne meddeler tilladelse til udledning af spildevand fra alle renseanlæg og fører tilsyn med anlæg under 30 PE og private renseanlæg.

Reglerne for meddelelse af udledningstilladelser til renseanlæg og pligten til at føre tilsyn med disse findes i Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4, nr, 1448 af 11. december 2007 og vejledningen til bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 5, 1999.

Kravværdier
I renseanlæggets udledningstilladelse er der stillet en række vilkår, som anlægget skal overholde i forbindelse med udledning af renset spildevand til vandmiljøet. Der er bl.a stillet en række kravværdier, som det rensede spildevand skal overholde. Kravværdierne er fastsat på baggrund af lovgivningen og miljøtilstanden i det pågældende vandmiljø.

Hvert år vurderes det om renseanlæggene har overholdt deres kravværdier/udlederkrav. Vurderingen sker efter den danske standard for afløbskontrol – DS2399.

Prøver
Antallet af udløbsprøver der udtages på renseanlægget afhænger af anlæggets størrelse og følsomheden af det vandområde, som det rensede spildevand udledes til. Der skal udtages mindst 24 prøver på anlæg større end 50.000 PE og mindst 12 prøver på anlæg over 2.000 PE. Antallet af prøver fastsættes af tilsynsmyndigheden. Prøverne fordeles jævnt over året og omfatter også prøver udtaget i weekender.

Prøverne skal som udgangspunkt udtages som vandføringsvægtede døgnprøver. Det vil sige, at der igennem et helt døgn udtages en delprøve hver gang en fastsat mængde spildevand – f.eks. 200 l – ledes ud fra renseanlægget. I nogle tilfælde – især på mindre anlæg - udtages prøverne tidsvægtede. Her udtages der delprøver f.eks. hvert 20. minut igennem et helt døgn.

Antallet af indløbsprøver fastsættes af tilsynsmyndigheden og varierer meget fra renseanlæg til renseanlæg.

 

Ejby Mølle Renseanlæg
Ejby Mølle Renseanlæg er et af de allerstørste renseanlæg i Danmark. Samtidig er det et af de ældste renseanlæg, anlagt i 1908. Anlægget er dimensioneret til rensning af 6.600 m3 per time. Under regn kan der imidlertid køres op til 19.000 m3 igennem per time.

 

I 2009 blev der renset omkring 17.500.000 m3 vand på anlægget, svarende til en belastning på 245.000 PE. Spildevandet ledes til anlægget gennem fem store centrale rørledninger.


Spildevandet renses både mekanisk, kemisk og biologisk.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rist, sand- og fedtfang
Når det urensede spildevand kommer til renseanlægget, fjernes det synlige affald som f.eks. kviste, papir og plast på ristene. Sand og grus fjernes i sandfanget. De frasorterede dele fra riste og sandfang transporteres automatisk til containere og videre til en kontrolleret losseplads. Fedt skummes af spildevandet og sendes til rådnetankene.

Forklaringstank
I forklaringstankene står vandet stille, så slammet falder til bunds. Herfra pumpes det til rådnetankene. I denne proces fjernes en stor del organisk materiale. Kemikalier som fx jernchlorid tilsættes for at fremme udfældningen af fosfor.

Biologisk rensning
Ved den biologiske rensning fjernes en række organiske stoffer samt kvælstof og fosfor. Det foregår ved, at de mikroorganismer (bakterier), der i forvejen findes i spildevandet, udsættes for skiftevis iltholdige og iltfrie forhold og dermed omdanner og fjerner de miljøskadelige stoffer. For at holde de biologiske processer i gang, blandes slam og spildevand godt sammen ved effektiv omrøring.

Efterklaring
Vandet og slammet skilles ad igen i efterklaringstankene, hvor slammet får lov at falde til bunds. En del af slammet, der indeholder levende mikroorganismer, genbruges igen i den biologiske rensning, mens resten pumpes til rådnetankene.

Filtrering
Det næsten rene vand pumpes til et sandfilter, som fjerner de sidste urenheder i spildevandet. I sandfiltret kan der tilsættes kemikalier for at fjerne den sidste rest af fosfor, hvis det er nødvendigt.

Iltning
Inden det rensede spildevand løber ud i åen, bliver det iltet en sidste gang, så der er minimum 60% ilt i vandet. Det er godt for dyre- og planteliv i vandløbet. Herefter ledes vand ud i Odense Å.


Slam - rådnetanke og gasproduktion
Undervejs i renseprocessen produceres der slam, specielt i for- og efterklaringen. Slammet transporteres til rådnetankene, hvor det udrådnes i løbet af 20-25 døgn og derefter afvandes for at fjerne mest muligt vand fra slammet. Efter afvandingen transporteres slammet til kompostering på Odense Nord Miljøcenter.

Ved forrådnelsen af slammet dannes der biogas med et højt indhold af methan. Gassen afbrændes i en gasmotor der producerer elektricitet og varme. Elektriciteten kan dække en stor del af renseanlæggets el-forbrug, og overskudsvarmen fra gasmotorerne bruges til at opvarme rådnetanke og mandskabsbygninger.

Den årlige produktion af slam er ca. 23.000 tons som sendes til kompostering. Det meste af slammet komposteres på Odense Nord Miljøcenter. Her blandes slammet med halm og have- parkaffald inden det lægges i miler til kompostering. Den færdige kompost anvendes i land- og skovbruget.

 


Cachen er placeret ved udløbet fra Ejby Mølle Renseanlæg hvor det rensede vand ledes ud i Odense Å. Selve udløbet er den grå betonkonstruktion der kan ses på den anden siden af åen.

Additional Hints (No hints available.)