Skip to content

This cache is temporarily unavailable.

BigFurryMonster: Deze kan niet gedaan worden i.v.m. de huidige maatregelen.

More
<

Lumen Traiectum

A cache by BigFurryMonster, Oliphientje & Luman Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Avondcache van 3 km langs veertien lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht.
 

Sinds 2010 is de Binnenstad van Utrecht een prachtige kunstroute rijker: Trajectum Lumen.
Deze avondcache neemt je mee langs al dit moois.


Trajectum Lumen


Dit is Luman. Hij houdt van Utrecht. En dan vooral 's avonds. Hij ontdekt met zijn lantaarn namelijk graag alle mooie plekjes die nachtelijk Utrecht te bieden heeft. Hij heeft er zelfs een prachtige lichtkunstwerkroute uitgezet: Trajectum Lumen.

Trajectum Lumen bestaat uit veertien kunstwerken gebaseerd op licht, verbonden door een lichtspoor. Verschillende internationaal gerenommeerde kunstenaars accentueren 365 dagen per jaar al het moois dat historisch Utrecht 's avonds te bieden heeft. Zo ontstaat een ontdekkingstocht waarbij aandacht is voor bekende maar ook minder bekende delen van de Utrechtse binnenstad.

De kunstenaars gebruiken duurzame en innovatieve manieren van belichting. In 2013 zal het daarmee een fraai avonddecor vormen voor de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht. De kunstwerken zijn betoverend, interactief en verrassend met een knipoog.

Trajectum Lumen onderscheidt zich doordat het een permanente route betreft, waar in andere steden illuminatieprojecten vaak een tijdelijk karakter hebben. Gids Luman is tevens opzichter, woordvoerder, historicus, nachtwaker en stadskenner.

Volg Luman daarom in de avonduren in zijn duistere avonturen...de route


Begin op het Vredenburg, op N 52° 05.577 E 005° 06.888. De route wordt hierna aangeven met aanwijzingen die Luman op de grond heeft aangebracht: pijlen en ogen.

Je komt hierdoor langs de kunstwerken. Bij elk kunstwerk hoort een waypoint. Ook zijn er twee extra waypoints. Deze staan in de lijst hieronder.
Vanaf WP2 is alleen het oost-coördinaat gegeven.

Op elk waypoint wordt een vraag gesteld. In deze vraag ontbreken één of meer woorden.
Bij elk waypoint maak je precies drie vakjes in het diagram donker, namelijk:

  • Het vakje met het (de) juiste ontbrekende woord(en).
  • Het vakje met het juiste antwoord op de vraag.
  • Het vakje dat aangeeft welke schets (letter) bij het waypoint (getal) hoort.

Door de schetsen (letters) aan de waypoints (getallen) te koppelen volgens het derde punt hierboven verkrijg je getalwaarden voor de vijftien letters.
Deze heb je aan het eind nodig.


de waypoints en de vragen


waypoint
vraag


1. VREDENBURG
N 52° 05.577 E 005° 06.888
Begin bij het Apollohotel. Dit is het officiële startpunt van Trajectum Lumen. Binnen kun je een folder met de route ophalen. Direct voor het hotel is het eerste kunstwerk te bewonderen.
In deze animatie is een Oudhollands spel te zien: hinkelen. De getallen staan elk in een ___.
Wat is het hoogste getal op de hinkelbanen?


Deze animatie staat niet vaak aan. Antwoorden: vierkant, 8, L.

1½. ZAKKENDRAGERSSTEEG
N 52° 05.563 E 005° 06.890
'START' hier de route. Het begin leidt je door een smalle steeg, die vernoemd is naar het gilde der Zakkendragers. Dit 'kunstwerk' hoort overigens officieel niet bij Trajectum Lumen.
Een lange rij van ___ begeleidt je vanaf de start van de route. Hoeveel zijn het er?
Tel de pijlen zelf en 'START' niet mee.


2. NEUDEFLAT
E 005° 07.097
Het eerste en eigenlijk enige moderne gebouw op de route dat van een kunstwerk voorzien is. Niet iedereen in Utrecht is even blij met dit gebouw, maar het is een monument.
Deze animatie wisselt regelmatig. Als je vanaf het blauwe oog, waar een ___ naast ligt, naar de animatie kijkt, zie je rechts ervan aan het eind van de straat een soort kasteel.
Hoeveel puntige torens heeft deze?


Oog en/of animatie zijn niet goed te zien.
Je staat hier op de zuidpunt van de Neude, en kijkt de Drakenburgstraat in.


3. GANZENMARKT (TUNNEL)
E 005° 07.137
Deze tunnel werd vroeger als toegang tot de werven aan de Oudegracht gebruikt. Daar werd vanaf 1122 druk gehandeld in goederen. Tegenwoordig is er gezellige horeca te vinden.
Deze passage is verlicht door een spoor van lichtjes.
Welke kleur heeft de meest zuidwestelijke?
Aan het eind vindt men een tapas___.


4. BEZEMBRUG
E 005° 07.105
De onderzijde van deze brug wordt verlicht, net als meerdere bruggen over de Oudegracht. Je moet bovenop de brug zijn voor het beantwoorden van de vraag.
Een ___ veegt hier de brug aan door straatstenen te verlichten. Onder de brug kun je 'm soms zelfs horen.
Welk dier is afgebeeld onder de lichtbron van dit kunstwerk?


Deze animatie staat niet vaak aan. Antwoorden: bezem, wolf, N.

5. STADHUIS(BRUG)
E 005° 07.175
Aan deze brug staat het Stadhuis van Utrecht. Hier zetelt het Bestuur van de stad. In 1547 kreeg de brug zijn volle breedte. De onderdoorgang is zo de langste van de Oudegracht.
De gevel is mooi verlicht. Op de grond wordt het logo van ___ op een vlag geprojecteerd. Als je er doorheen loopt, knipoogt de Dom soms naar je. Naar welke richting (Noord, Zuid, Oost of West) beweegt de vlag?


5½. MINREBROEDERSTRAAT
E 005° 07.242
Vanaf 1228 kwamen de Minrebroeders (beter bekend als Franciscanen) naar Nederland. In 1240 stichtten zij een klooster in Utrecht, dat nog steeds hoofdstad is van hun kerkprovincie.
Halverwege in deze straat rechts. Iemand die met Trajectum Lumen te maken heeft woont hier in het ___. Wie is het?


6. SINT-WILLIBRORDKERK
E 005° 07.281
Dit is een Rooms-katholieke kerk in neogotische stijl die dateert van 1877. Hij is genoemd naar de verspreider van het christendom in de Lage Landen, Willibrord, die zich in 695 te Utrecht vestigde.
Een kunstwerk in twee delen. Vanaf het oog is de halo al te zien. Hoeveel kleuren heeft deze? Het andere deel van dit kunstwerk, een animatie, bevindt zich echter in de ___ van de kerk.


7. JANSKERK
E 005° 07.277
Deze kerk werd in 1040 gesticht door bisschop Bernold en gewijd aan Johannes (Jan) de Doper. De hoofdwacht, met mooi versierde gevelsteen, is in 1681 aangebracht. Diverse bouwstijlen zijn te zien.
Een projectie van een kerkraam. Uit hoeveel lichtvlakken bestaat het?
Loop verder onder de verlichte ___ door. Juist aan het eind hiervan links bevindt zich de schets. Elk half uur licht deze fel op en klinkt hier het geluid van bellen. Een prachtig schouwspel!


8. DRIFT (NISSEN)
E 005° 07.385
Drift (1390) betekent 'weg waarlangs de boeren hun vee dreven'. Tegenwoordig wordt de straat druk bezocht door studenten: de studentencorpora voor mannen en vrouwen liggen hier vlakbij.
Een soms op hoge snelheid wisselende animatie in de drie nissen. De bovenkant van elke nis bestaat uit een ___ met daarin een aantal stenen naast elkaar. Hoeveel per nis?


9. KROMME NIEUWEGRACHT
E 005° 07.439
Deze gracht is een overblijfsel van een oude Rijnarm die hier tot het jaar 1000 naar het westen stroomde. Daarna is de gracht gaan dienen als grens van de immuniteit van Sint-Pieter.
Dit kunstwerk bestaat uit spiegels en lampen op de ___. Vanaf de bruggen kun je het goed zien. Vanuit welke richting (Noord, Zuid, Oost of West) schijnen de lampen op de spiegels?


10. PIETERSKERK
E 005° 07.486
Deze kerk kwam in 1048 gereed onder leiding van Bernold, wiens sarcofaag hier in de crypte is opgesteld. Tegenwoordig is de kerk in gebruik als Waalse kerk. De kerk heeft een heerlijk rustig plein.
Een dubbel kunstwerk hier. Het eerste verlicht de gevel van de kerk. Het andere bestaat uit drie groepen met grote en kleine ballen. De kleine hebben ___.
Hoeveel rode ballen zijn er totaal?


11. PAUSDAM
E 005° 07.435
De Pausdam wordt gedomineerd door twee markante gebouwen: het Paushuize, vanaf 1517 gebouwd voor de enige Nederlandse Paus Adriaan en nu residentie van de Commissaris der Koningin, en het Universiteitspand op de kop van de Trans.
Een mooi kunstwerk aan het Paushuize. Een uil en een duif.
Geen vragen hier!
Maar even verderop wel.


12. NIEUWEGRACHT
E 005° 07.435
Aangelegd in 1390. Een veel smallere en rustiger gracht dan de Oudegracht. Prachtige panden met werfkelders sieren beide kanten. Hier woonde vroeger de elite van de stad.
Precies aan het verre eind van dit kunstwerk bevindt zich links (bij de trap) een steen onder een ___, met een inscriptie. In welke taal is de tekst hiervan geschreven?


Het kunstwerk is niet meer te zien, maar bevond zich in het water. Schets O.

13. DOMPLEIN
E 005° 07.245
Dit plein - met toren - kan men beschouwen als het centrum van Nederland. De Romeinen bouwden vanaf hier in het jaar 50 de stad op. In 1674 zorgde een storm voor meer ruimte op het plein.
Loop eerst onder de Dom door. Een spoor van licht gaat dwars over de ___. Elk kwartier, tot 23:00, beelden mist en licht de oude Romeinse muur uit. Welke stad is vrijwel midden op straat afgebeeld?


14. BUURKERK
E 005° 07.128
Vanaf de 10e eeuw heeft hier een kerk gestaan. Deze was de grootste en rijkste parochiekerk van Utrecht en heette in vroeger tijden 'Maria Minor'. Tegenwoordig huist hier Museum Speelklok.
Het licht valt op de grond en de muur. Hoeveel rijen ___ bevinden zich in de schaduw van de waterpomp? (de tiende rij van onder is breder en schuin geplaatst)

het diagram
de schetsen


het einde


Volg Luman na waypoint 14 via de route van Trajectum Lumen tot aan het einde (waypoint 15, E 005° 07.068). Het ingekleurde diagram toont nu schematisch de route van waypoint 15 tot aan waypoint 16.
Begin in het diagram bij (O+J).

Loop zo naar waypoint 16. Een deel van deze route loopt via een rij lichtjes.


Je vindt hier aan de muur een kleine tekst:

PZ
  29
      30
de cache


Maak vanaf waypoint 16 een peiling van (A+I+O+R+T) meter richting E*(G+W) graden in het horizontale vlak en (A+N) graden in het verticale vlak.
Daar bevindt zich de cache.

Om de cache te openen heb je een code nodig. Deze is: [JKL7MW].praktische informatie


In een rustig wandeltempo is Trajectum Lumen in 2½ uur te lopen van de start op Vredenburg tot aan het einde. Je hebt dan nog een half uurtje nodig om de cache te vinden en te genieten van de eindlocatie.

De route is te lopen vanaf zonsondergang, wanneer Luman ontwaakt, tot aan middernacht, wanneer de verlichting van Trajectum Lumen uitgaat. De eindlocatie is van zo t/m do beschikbaar tot ongeveer 24:00 uur; in het weekend tot 1:00. Hou hier rekening mee en neem voldoende tijd.

Lumen Traiectum is wellicht de best bereikbare multicache van Nederland. Bijvoorbeeld met de trein: Loop vanaf het station door winkelcentrum Hoog Catharijne en neem uitgang Vredenburg.
Parkeren kan in een van de parkeergarages rondom het Vredenburg.
De route kan met een fiets worden afgelegd; even afstappen en lopen is hier en daar noodzakelijk.

Soms is een kunstwerk 'uit', bijvoorbeeld wanneer een evenement plaatsvindt. Doorgaans kun je dan de ontbrekende informatie afleiden uit het diagram.

Er is ook een printvriendelijke versie van deze cachepagina.dank


Dank aan de organisatie van Trajectum Lumen.
Bezoek ook eens de fraai gemaakte website.

Afbeeldingen van Luman en Trajectum Lumen zijn eigendom van de organisatie van Trajectum Lumen.

Dank aan de beheerder van de eindlocatie van deze cache.De vier andere Traiectum-caches in deze serie:

Ultra Traiectum

3½ km lange Multicache langs de mooiste plekjes van de prachtige Utrechtse Binnenstad. Volg het spoor van foto's die je goed naar de stad laten kijken.

 

Castellum Traiectum

Korte Multicache 'op de vierkante meter' binnen de contouren van het oude Romeinse Fort waarop Utrecht is gebouwd. Met listig verstopte waypoints.
Forum Traiectum

Heeft Utrecht mooie pleinen? Ja, toch wel. Ontdek ze tijdens een puzzeltocht van slechts 1½ km door de Binnenstad. Er zit een leuke verrassende puzzel bij.

 

Bonus Traiectum

Voor echte Binnenstad-kenners: zestig maal 'Waar in Utrecht?' als bonus bovenop alle bestaande Binnenstad-caches. Maar ook nieuwe plekjes komen aan bod.


Additional Hints (Decrypt)

[Cache] Avrg va qr cnexrretnentr.
[Cache] Erpugf npugreva. Baqre ivre ynzcra. Avrg ovw rra naqre ora wr trxbzra anne uvre. Ravt qbbemrggvatfirezbtra vf abqvt. Wr xbzg vzzref ibbe qr xbssre. Bofgnxryf xhaara jbeqra jrttrabzra. Qng xna zrg ryxnaqre.
[Hulplijn tot 22:00] Ahy mrf ivws rra ivre ivre mrira artra mrira rra

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.