Skip to content

Üst Düden Selalesi EarthCache

Hidden : 9/3/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Entrance fees. Available: 9H/19H30

Düden Waterfalls are a group of waterfalls in the province of Antalya, Turkey. The waterfall, formed by the Düden River (one of the major rivers in southern Anatolia), is located 12 km north-east of Antalya; which ends, where the limpid waters of the Lower Düden Falls drop off a rocky cliff directly into the Mediterranean Sea in a dazzling show.

Düden Şelalesi, Antalya ilinde bulunan bir şelaleler grubuna verilen isimdir. Guney Anadoludaki onemli nehirlerden biri olan Düden nehrinin olusturdugu şelale Antalya’nin 12 km kuzey-batisinda bulunmaktadir. Düden nehrinin berrak sulari Asagi Düden Şelalesi yoluyla goz kamastirici bir gosteri sergileyerek Akdenize dokülür.

 

 

 

 

At the 28th and 30th km of the old route from Antalya-Burdur (which goes through Dösemealti town) there appear two big Karstic sources. These sources, Kirkgözler and Pinarbasi which are very rich waterwise, coincide after a very short flow and they disappear finally in Biyikli Sinkhole. Some of the sinkholes are so big that they can swallow a huge river or a big lake. In this region there are the Sugla (Konya) big sinkhole the Biyikli sinkhole with its output of 30 m³/s. This quantity is the output of Kirkgöz and Pinarbasi springs at inundation.
Antalya- Burdur  arasindaki  Dosemealti kasabasindan gecen eski yolun 28 ve 30.cu kilometrelerinde iki buyuk karstik kaynak gorulur. Kirkgözler ve Pinarbasi adindaki, su acisindan cok zengin olan bu kaynaklar kisa bir akiştan sonra birleşirler ve Biyikli düden’i icinde kaybolurlar. Bazi düden’ler (dolin’ler) o kadar büyüktur ki, büyük bir nehri veya gölü yutabilirler. Bu bölgede Sugla (Konya) dolin’i de bulunur. Biyikli düden’inin debisi 30 m³/s olup, bu rakam Kirkgozler ve Pinarbasi kaynaklarinin tasma debisine esittir.

 

 

 

The water which disappears at Biyikli Sinkhole goes 14 km underground and comes out again at Varsak pit; after a very short fall it disappears again from the other end. To understand the mechanism correctly you must follow the map and schema. The water which disappears at Varsak goes underground for 2 km and comes out again at Düdenbasi by pressure made by a syphon. The water which falls from Düdenbasi is the water coming from Kepez Hydroelectrical Complex. By all these actions (water coming in and out) Kepez Hydroelectrical Complex has been built.

Biyikli düden’inde kaybolan su yeraltinda 14 km yol aldiktan sonra Varsak cokuntusunde ortaya cikar ve kisa bir dususten sonra diger ucta tekrar gozden kaybolur. Mekanizmayi tam olarak anlamak icin harita ve şemayi  goz onunde tutmak gerekir. Varsak’ta kaybolan su, yeraltindan 2 km gider ve sonra bir sifon’un yarattigi basinc ile Düdenbasi’nda tekrar ortaya cikar. Düdenbasi’ndan dokulen su Kepez hidroelektrik komleksinden gelmektedir. Gelen ve cikan bu sudan yararlanarak Kepez hidroelektrik kompleksi kurulmustur.

 

In all their majesty and seeming calm, waterfalls might look like a permanent fixture on the side of a mountain -- as long as the river's always there, the waterfall will be there, too, right? As it turns out, waterfalls are actually formed very slowly over the course of several thousand years. You would hardly notice any changes in one during a lifetime.

Imagine a simple river flowing along bedrock, the harder rock that lays underneath loose earth like soil and sand. It's moving along pretty quickly and at a fairly steep incline. The bedrock over which the water is flowing has varying degrees of density and strength -- some layers are soft, while others are much harder. When water flows over a layer of hard rock, it erodes the softer rock beyond it. The bed of the river gets steeper as the water carries the softer rock downstream, and eventually the flow of water at this point becomes steep enough to be considered a waterfall.

Water continues to fall against a back wall, which also continues to wear away. Soon, the soft rock underneath the hard rock falls back, and a plunge pool is created where the water collects. Enough water moving over the hard rock will undercut it and break it away, and big pieces of rock will collapse and fall into the plunge pool, which makes it even bigger and deeper than before. The soft rock below the hard rock is receding so much that the hard rock becomes an overhang.

Although the waterfalls we see today will be around for a long time, they'll eventually recede and disappear. As hard rock is slowly eroded by the constant flow of water, it falls into the plunge pool and creates a large gorge. The waterfall is actually retreating backwards. This happens very slowly -- just as it takes thousands of years for a waterfall to form, it takes just as long for it to disintegrate. Niagara Falls, for instance, is retreating at the rate of 3.3 feet (one meter) per year.

This formation can lead to a wide variety of waterfall types.

You may have heard two other terms used to define a waterfall: cascade and cataract. Although they both describe waterfalls, they mean slightly different things. A cascade is the most common term and usually describes a waterfall with any kind of irregular surface underneath the water. It flows down in a fairly low volume, and several stages can make up one large waterfall. A cataract, on the other hand, is a waterfall with larger, more powerful volumes of water and is typically accompanied by rapids.

Şelaler bütün heybetleriyle bir dagin yanina eklenmis bir aksesuvar olarak görülebilirler.  Nehir varsa şelale de olacaktir degil mi? Aslinda şelaleler binlerce yil boyunca, yavas yavas olusurlar. Bütün bir omur  gozlense dahi degisiklikler pek  fark edilemez.

Gevsek toprak ve kum altindaki kayac yatagi boyunca akan basit bir nehir düsünelim. Nehir hizlica ve epey bir egimle akiyor olsun. Kayac yatagi her yerde ayni yogunluk ve mukavemete sahip degildir. Bazi katmanlar yumuşaktir, bazi katmanlar ise sert. Su sert bir kaya katmaninin uzerinden akarken, yumusak kisimlari asindirir. Yumuşak kayaçlar su ile suruklendikce, nehir yatagi derinleşir ve zamanla su akimi o kadar diklesir ki, artik bu olusuma şelale denebilir.

Su arkasındaki duvar boyunca akmaya devam eder ve bu akiş süresince  aşındirici etkisi  de sürer.  Bir süre sonra sert kayanin altindaki yumusak kaya çöker ve bir batma havuzu ortaya cikar. Su burada toplanmaya baslar. Sert kayanin üzerinden su aktikca kayayi oyar ve parcalar.Sonucta buyuk kaya parcalari coküp batma havuzuna düşerler. Havuz böylece derinleşir ve büyür. Sert kayanin altindaki yumusak kaya o kadar geriler ki, sert kaya cikinti  haline gelir.

Bugün gordügümüz şelaler daha uzun bir süre var olacaklar ama zamanla geriye çekilecek ve kaybolacaklar. Sert kaya, sürekli akan su tarafindan yavas yavas asindirilmaya ugradigindan, batma havuzuna düşer ve genis bir bogaz olusur. Aslinda selale boylece geri cekilmektedir. Bu olusum cok yavas meydana gelir. Bir selenin olusmasi nasil binlerce yil aliyorsa, yok olmasi da o kadar uzun zaman alir. Ornegin Niagara Şelaleleri her sene bir metre civarinda gerilemektedir.

Bu olusum cok farkli şelale türlerine yol acabilir.

Bir şelaleyi tanımlamak icin iki farkli terim daha duymus olabilirsiniz : caglayan ve cavlan. Her iki terim de selaler icin kullanilmakla birlikte,  aralarinda ufak farklar vardir. Caglayan en yaygin olarak kullanilan terimdir  ve genelde su altinda düzensiz bir yuzeye sahip selaler icin kullanilir. Su kucuk bir debi ile akar ve bir kac kademesi bir şelale olusturur. Cavlan ise daha buyuk debide su akitan bir şelaledir ve ivintiler gorulur.

 

 

To log this Earthcache:
Email me the answer to the following questions and once authorized write your log and
include one photo of you in the cave behind the waterfall.

1- What's the annual amount of water discharged by the spring?
2- There's a special Platanus in the park. Tell me it's approximated age and the type of platanus it is.
3 - Near the waterfall, just outside the stairs that lead you to the cave behind the waterfall, are several benches. How many are there?

Be aware:
Don't log without my authorization.
Don't forget to put a photo in the log.

The logs who don't fulfill those requirements will be deleted.
 

Bu Earthcache’e kayit işlemek icin :

Asagidaki sorulari cevaplayip, cevaplarinizi bana email ile gonderin.  Benim size olur vermemden sonra, kaydinizi isleyin ve kayida şelalenin arkasindaki magarada cekilmis bir fotografinizi ekleyin.

1-   Kaynaktan cikan su miktari yillik olarak ne kadardir?
2- Park’ta ozel bir cinar agaci var. Tahmini yasini ve ne cins bir cinar oldugunu bana yazin. 
3 – Selalenin yakininda, selale arkasindaki magaraya giden merdivenlerin hemen disinda banklar var. Kac tane bank oldugunu bana yazar misiniz.

Dikkat

Benim onayim olmadan kayit girisi yapmayiniz.
Kayida bir fotograf eklemeyi unutmayiniz.

Bu sartlara uygun olmayan kayitlari silmek zorunda kalacagiz.
 

A big thank you to ustune for his help on getting a correct translation to turkish.

 

Additional Hints (No hints available.)