Skip to Content

This cache has been archived.

de wildeman: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email of twitter.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
de wildeman
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

Westlands Monopoly ~ Kerklaan, Poeldijk

Hidden : 10/20/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De serie

Het Westlands Monopoly is gelegd door de teams Buntje & Kleine Zus. De serie bestaat in totaal uit 40 cache die allemaal een vakje van het monopolybord voorstellen. In 39 cache's is een letter aangebracht voor de bonus, vergeet deze niet te noteren.

Een overzicht van de cache's kunt u hier vinden.
Dit is de vijfentwintigste cache van de serie.

Poeldijk

Poeldijk is een kerkdorp in de voormalige gemeente Monster, en in de huidige gemeente Westland. Poeldijk heeft ongeveer 5.940 inwoners (1 januari 2008) en ligt grofweg tussen Monster, Honselersdijk, Wateringen en Den Haag in.

De dijk die tussen het poelengebied en de rivier de Gantel lag, werd de Poeldijk genoemd. Daar werden een aantal boerderijen gebouwd en in de dertiende eeuw kreeg het een eigen kapel.

Het poelengebied bestaat uit veenlagen, wat een vruchtbare bodem is voor de tuinbouw. Vanaf de achttiende eeuw werd de tuinbouw en later de glastuinbouw steeds verder uitgebreid. Nadat rond 1897 verwarmde kassen waren geïntroduceerd groeide Poeldijk uit tot een centrum van de druiventeelt. In Poeldijk staat sinds 1930 een standbeeld ter nagedachtenis van Franciscus Verburch, die de grondlegger was van de Westlandse druiventeelt. Dit standbeeld werd gemaakt door August Falise.

De grootste groentenveiling ter wereld, Veiling Westland, was gevestigd in Poeldijk, maar doet nu niet meer als zodanig dienst. Het voormalige veilinggebouw van de oude Groentenveiling van Poeldijk die opging in Veiling Westland uit 1929 werd in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen door architect Egbert Reitsma en is momenteel een rijksmonument.
Bron: Wikipedia

De Bartholomeus kerk

De architect van deze kerk, in neogotische stijl, was Nic. Molenaar Sr. uit ‘sGravenhage. In 1924 werd de bouw gegund aan M Bakkeren te Prinsenhage. De kerkinwijding vond plaats op 5 augustus 1926 door Mgr. Callier, bisschop van Haarlem.

Opvallend in deze kerk zijn de zeven gebrandschilderde ramen in de absis. Deze stammen uit 1926 en zijn ontworpen en uitgevoerd door de kunstenaar W. Mengelberg uit Utrecht. Hij liet zich inspireren door de zeven sacramenten. De voorstellingen, vanuit de hoofdingang gezien, zijn van links naar rechts, Priesterschap, Vormsel, Doopsel, Eucharistie, Biecht, H. Oliesel, en het Huwelijk.

Het orgel is een Maarschalkerweerd-orgel, komende vanuit de vorige kerk. Het werd in 1926 verbouwd door de firma Bik te Leiden en bevatte toen 15 registers. In 1954 is het uitgebreid tot 31 registers door Jos Vermeulen uit Alkmaar.

In de toren bevinden zich drie luidklokken. Ze werden in 1947 aangebracht ter vervanging van de twee door de Duitse bezetter geroofde klokken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe klokken werden gegoten bij Van Bergen te Heiligerlee. De lichtste klok en daardoor ook de hoogstgestemde heet Maria en weegt 300 kg. Deze geeft de toon C aan. De middelgrote klok, genaamd Jozef, weegt 475 kg. Hij draagt zorg voor de toon A. De derde klok geschonken door de familie bom heet Bartholomeus en weegt 975 kg en gestemd in F.

Vooraan in de kerk hangt een fraai schilderij, voorstellende de marteldood van de H. Bartholomeus.

De afmeting van genoemde schilderij is 118,5 bij 71 cm, stamt uit de periode rond 1510 en was vermoedelijk een onderdeel van een drieluik. Het werd toegeschreven aan de Meester van de Figdor-Kruisafneming. Deze onbekende meester was een navolger van Geertgen tot Sint-Jans en werkte in Haarlem en Amsterdam.

In November 2009 bleek dat de Bartholomeuskerk in Poeldijk al meer dan driehonderd jaar in het bezit te zijn van een schilderij van de zestiende-eeuwse Hollandse meester Jacob Corneliszoon van Oostsanen.

Het schilderij toont het leven en de dood van de heilige Bartholomeus. Na tien jaar onderzoek is gebleken dat het schilderij een werk is van de middeleeuwse meester Jacob Corneliszoon van Oostsanen.

Rond 1988 raakte het kerkgebouw van de Bartholomeus parochie in verval en er gingen stemmen op om de kerk af te breken. Men wilde een nieuwe kleinere kerk bouwen. Dit leidde tot groot verzet. De parochianen gaven, onder het motto: ‘ Samen Sterk voor de Bartholomeuskerk’, 1,8 miljoen gulden om de renovatie te bekostigen. In de prachtige, knusse en nieuwe Hervormde Fonteinkerk werden de Rooms-katholieke Poeldijkers gastvrij onthaald om te kerken tijdens de restauratie. Het was hartverwarmend hoe de twee christelijke kerken samenwerkten.

Het Podium

rammel

mar-ine

brouwertjes


Additional Hints (Decrypt)

yvaxf bc rraivwsgvt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

390 Logged Visits

Found it 366     Didn't find it 7     Write note 4     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 3     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 23 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.